Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 2. 2. 2011.

| Društvo

Niš: Opštine najavljuju štrajk

Autor:S.S. i P.B.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Predsednici opština Palilula, Crveni Krst i Niška Banja, Igor Novaković, Lelica Kostić i Zoran Videnović ukazali su na zajedničkoj konferenciji na nesaradnju gradonačelnika Niša Miloša Simonovića sa gradskim opštinama.

Igor Novaković (SPS) je rekao da se to pre svega ogleda u neredovnom prenosu sredstava koje Grad uplaćuje opštinama radi funkcionisanja.

Grad iz svojih prinadležnosti uplaćuje između 3,5 do pet miliona dinara mesečno, ali sada su ta sredstva uplaćuju parcijalno tako da su radnici ove tri opštine primili poslednji dohodak za decembar mesec, tvrde predsednici.

- Grad nam uplati 50 dosto sredstava, a onda u dva ciklusa po 25 odsto, ako se sete. Tako nam je Grad za prošlu godinu ostao dužan tih 25 odsto za poslednji kvartal koji još nije isplaćen - kazali su ovo troje predsednika opština.

Zbog toga je Novaković obustavio rad opštine Palilula, sa minimumom procesa rada.

Lelica Kostić (SRS) kaže da gradonačelnik izbegava susrete sa predsednicima opštine.

- Nije samo prenos sredstava problem. Prošle nedelje sam u nekoliko navrata tražila sastanak sa gradonačelnikom, ali mi je njegova sekretarica tražila da preciziram teme. Problema je na stotine, a neke stvari ne mogu da rešim samostalno pa je zato neophodno da se dogovorim sa gradonačelnikom. Do tog sastanka još nije došlo. Mi plate radnicima isplaćujemo svakog meseca iz tih sredstava, zato nam je potrebna precizna dinamika prenosa sredstava od Grada Niša - kaže Kostićeva. 


Miloš Simonović ocenio je da je u trenutnoj ekonomskoj situaciji neozbiljno da se obustavlja rad zbog toga što nije isplaćena mesečna zarada za januar u januaru i naglasio da odluka da se obustavi rad nije u skladu sa Zakonom o radu.

- U pitanju je prvi slučaj u Srbiji da jedan poslodavac ulazi u obustavu rada - rekao je Simonović.

Gradonačelnik je rekao da je Grad Opštini Palilula preneo 3,5 miliona dinara, odnosno "75% od ukupnog mesečnog iznosa transfera".

- Umesto što ovakvim i sličnim istupima pokušavaju da zarade jeftine političke poene, predsednici opština trebalo bi da rade posao za koji su izabrani i koji su u nadležnosti Gradskih opština kao što je na primer uklanjanje praznih montažnih objekata za koje uskoro ističe rok od 30 dana - kaže Simonović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja Pantelija

    14:30 // 3. 2. 2011.

    Sta li se desava u vasim glavama?? Napadate coveka sto je digo frku jer zaposlenima nisu isplacene plate ?? Ovde je izgleda postalo normalno da ljude poslodavci ne placaju ili da plate kasne mesecima pa ako nekome kasne 7 dana, taj je valjda razmazen sto se buni??
    Kakvo razmisljanje - takva nam i vlast. Prestanite onda da pljujete po vlasti, sami ste je izabrali. Trpite mesecima onda bez dinara jer je to ok.

  • Gagi

    11:56 // 3. 2. 2011.

    Niste razumeli poentu.Naime gradonacelnik se svo vreme ponasa kao serif i daje novac kome i kada hoce, i to dve godine unazad.Pojedinim opstinama pomaze u realizaciji odredjenih projekata a pojedinim nece da omoguci udeo u ostvarivanju projekata od kojih bi opstine dosta prihodovale.I da ne nastavljam,potrajace.Gradonacelnice razmislite o svojim postupcima...........

  • lele

    11:42 // 3. 2. 2011.

    Da i za njih nisu krivi "prosvetari", pošto se tako priča da su oni pokrenuli lavinu svih mogućih štrajkova, a ovi cinovnici imaju jedno 1,5 puta veću platu od prosvetara.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: