Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:24, 2. 2. 2024.

| Društvo

Niš jutros drugi najzagađeniji u Srbiji, vazduh nezdrav i u Pirotu i Prokuplju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
toplana i vazduh
Niš opet najzagađeniji, jutros drugi u Srbiji; foto: JV/Ljubica Jocić

Niški vazduh ponovo se našao na neslavnoj listi najzagađenijih u Srbiji, a prema zvaničnim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine jutros je Niš drugi prema oceni kvaliteta vazduha i preporuka je što manje biti na otvorenom. Zagađenje je izmereno i u Pirotu, a iako zvaničnih merenja nema u Prokuplju merač Južnih vesti u ovom gradu pokazuje zagađenje slično najvećem gradu na jugu.

Nakon Novog Pazara jutros u 9 sati je prema zvaničnim merenjima Niš bio drugi najzagađeniji grad u Srbiji, a na listi od samo 4 zagađena grada našao se i Pirot kao poslednji na listi, nakon Valjeva koji je bio na trećem mestu.

Ponovo su merenja pokazala da Nišlije udišu jedan od najštetnijih vazduha, iako gradonačelnica Dragana Sotirovski smatra da se često govori bez razloga da je Niš najzagađeniji, sa čime se veliki broj građana ipak ne slaže, a to potvrđuju i merenja.

Prema poslednjim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, oba merača u Nišu od jutros su "crvena" - u OŠ "Sveti Sava" izmereno je 95.7 mg/m3 PM10 štetnih čestica, dok je onih još sitnijih u vazduhu PM2.5 bilo 92.5 mg/m3, a slično je sa neznatno nižim vrednostima i na mernom mestu u Institutu za javno zdravlje.

Ova količina zagađenja znači da je vazduh u pretposlednjoj kategoriji i da treba smanjiti aktivnosti i boravak napolju.

Indeks (ne)kvaliteta vazduha jutros u 9 sati je prema merenjima Južnih vesti u Nišu iznosio 173, a u Prokuplju 152, što znači da je zagađenje vazduha prekomerno i u ovom gradu na jugu, gde državna Agencija ne meri količine štetnih čestica u realnom vremenu.

U Pirotu ih meri i tamo je vazduh ocenjen kao zagađen zbog više PM2.5 čestica u vazduhu, koje su sitnije i opasnije, a kojih je bilo jutros prema podacima Agencije 62.4, a prihvatljivo je do 55 mg/m3.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lud pametno

    05:18 // 5. 2. 2024.

    Ja Sam Na 16 spratu.i vidim kad se po kucama zalozi vatra I sta se desava. Kad bi svi bili povezani Na toplanu verujte mi bilo bi daleko bolje. Preko Dana kad krene guzva SA autima vidi se jasno I nedvosmisleno da su auta Ogroman zagagjivac.. Elektricna Auta. Povezanost Na toplanu. I vise drveca I eto nama vratice se Na usta I nos Sreca. Bez sale. Ko tek pusi Cigare. Kuku lele. Volim vas sve.

  • PaVuN

    23:10 // 3. 2. 2024.

    A u Dobrujevac šok!

  • Dejan

    22:22 // 3. 2. 2024.

    Na kom su dobitku gradjani koji su glasali za neku vlast? Zar vazduh nije bio njihov prioritet ili ih se to ne tice? Treba uvesti hitne mere. Zabraniti lozenje na drva a samim tim znacajno pojeftiniti struju, ograniciti broj vozila u gradu, pozatvarati zagadjivace u Nisu. Vlast da se odrekne profita zarad ocuvanja nacije. U suprotnom, vlast koja zaradjuje od svog naroda, moze da izgubi taj narod.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: