Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 1. 9. 2020.

| Društvo

Niška Banja, Palanka i Babušnica zajedno za razvoj Suve planine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
slika1
Suva planina prostire se od Niške Banje do Babušnice; foto: JV/Vanja Keser

Kako bi se unapredio kvalitet života, razvio seoski turizam i preduzetništvo, podigla ekološka svest, naučna pismenosti, ali i poboljšala infrastruktura i smeštajni kapaciteti naselja na Suvoj planini, lokalna akciona grupa "Katena Mundi" poziva stanovništvo da se uključi sa predlozima projekata na osnovu kojih će biti urađen strateški dokument.

Da su potencijali Suve planine i njene lepote neiskorišćeni složile su se 3 opštine kojima pripadaju obronci ove planine - Bela Palanka, Babušnica i Niška Banja.

Krajem avgusta 2019. godine formirale su Lokalnu akcionu grupu "Katena Mundi", što je nekadašnji naziv za Suvu planinu, kako bi radili na unapređivanju kvaliteta života i održivog razvoja stanovništva na teritoriji koju ove opštine pokrivaju.

Zajednički su krenuli u izradu strategije ruralnog razvoja teritorije koje pokriva Suva planina, a kako bi prikupili neophodne informacije i podatke vezane za svakodnevni život i na osnovu kojih će strateški dokument biti uobličen, potrebna im je pomoć lokalnog stanovništva te pozivaju stanovnike 3 opštine da se uključe u rad.

Reprezentativnost strategije zavisi od velikog broja egzaktnih podataka i činjenica dobijenih iz više izvora, interesnih grupa i pojedinaca. Molimo građane sve 3 opštine da aktivno uzmu učešće i time daju lični doprinos izradi kvalitetnog strateško - razvojnog dokumenta, koji će postati osnov budućeg planiranja, programiranja i projektovanja, u cilju unapređivanja kvaliteta života - poručuju iz akcione grupe.

Glavne tačke strategije, kako objašnjavaju, biće ka razvijanju seoskog turizma, preduzetništva, ekološke svesti, naučne pismenosti, kulturnih i obrazovnih aktivnosti, izgradnji infrastrukture i smeštajnih kapaciteta.

Epidemija korona virusa usporila je razvoj strategije, a rok za njen završetak je 28. oktobar.

Hajde da zajedno učinimo da naš kraj postane bolje i lepše mesto za život - poručuju iz akcione grupe.

Građani 3 opštine koji imaju ideje i predloge projekata za unapređivanje kvaliteta života na Suvoj planini mogu da se jave na mejl [email protected] ili na brojeve telefona 066/383251 i 062/554977.

Izrada strategije finansira se novcem Ministarstva poljoprivrede.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljiljana Mitić

    12:22 // 14. 10. 2020.

    Poštovanje izuzetnim ljudima ,borcima za očuvanje našeg,srpskog mentaliteta.
    Ja sam jedna od tih ,nemoćnih,ali borbenih,mada mi sve to liči na borbu Don Kihota .
    Imam želju da se vratim korenima na selu,ali svuda nailazim na prepreke i teškoće.U selu Mokra kod Bele Palanke imam nedovršenu kuću nasledstvo od supruga.Pljačkaši otimaju ono ništa.Ima li nekoga da mi pomogne u osvajanju ove TVRĐAVE?

  • ko?

    10:43 // 3. 9. 2020.

    Ko seče šume kod Bojaninih voda?

  • MILOS

    13:22 // 2. 9. 2020.

    Podrška za inicijativu. Međutim, treba podsećati sadašnje i buduće naraštaje da je pravo i tradicionalno ime Suve planine ustvari KUNOVICA, prema drvetu Kun ili Kln (lokalni naziv), da ono nikad nije nestalo nego je narod počeo tako da je naziva otprilike početkom 20. veka zbog malo izvora vode na njoj i vremenom zapostavio njeno pravo ime.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: