Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:42, 5. 12. 2021.

| Društvo

Niška “Eko gerila” predlaže da Grad izdvoji novac za nove biciklističke staze, muzeje i garaže

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana
Predlažu i da se iz centra premeste gradske službe; foto: JV

Biciklističke staze, višespratne garaže, uređenje šetališta duž obale Nišave i novi muzeji neki su od predloga Udruženja Eko gerila Niš za budžet grada za 2022. godinu. Predlažu i da se obezbedi što jednostavniji priključak na gas kako bi se smanjilo zagađenje, ali i da se gradske službe izmeste iz centra po okolnim naseljima, kao i da se urede kompleksi Elektronske i Mašinske industrije.

Iz Eko gerile poručuju da Grad treba da izdvoji novac iz budžeta za pravljenje biciklističkih staza koje će prolaziti kroz centar i povezivati različite delove grada, kako bi bezbednost u saobraćaju bila bolja, kako bi bilo manje gužve, ali i kako bi se smanjilo zagađenje.

Osim izgradnje podzemnih i nadzemnih višespratnih garaža, predlažu i da se u određenim ulicama u centru, gde na trotoarima nema dovoljno mesta za prolazak pešaka, zabrani parkiranje.

Taj prostor je svesno smanjen odlukama nadležnih organa kojima je dozvoljeno Parking servisu da iscrta parking mesta tako da ne ostane dovoljno prostora za prolaz pešaka, a da ne pričamo o prolasku invalidskih ili dečjih kolica. Zato po hitnom postupku te parkinge treba ukloniti, čime bi se olakšao prolaz pešacima, a automobilski saobraćaj ubrzao - kažu iz Eko gerile.

Ukazuju da je Niš jedan od zagađenijih gradova u Evropi i poručuju da hitno treba ubrzati gasifikaciju i podsticati građane da pređu na daljinski sistem centralnog grejanja ili da koriste ekološka goriva.

Kako mnogi u svojim ložištima ubacuju gume i plastiku, čime se, kako objašnjavaju vrsni hemičari, oslobađaju čak i supstance koje se koriste kao bojni otrovi ili koriste ugalj i druga goriva lošeg kvaliteta, naročito je važno usredsrediti se na individualna ložišta - objašnjavaju.

Ne dopada im se predlog zamenika predsednika Skupštine Grada Igora Novakovića o izgradnji “Niške promenade”, već ističu da umesto toga treba urediti šetalište duž cele obale Nišave i posaditi zelenilo.

Udruženje Eko gerila Niš je protiv predloga zamenika predsednika Skupštine Grada Niša Igora Novakovića o izgradnji "Niške promenade". Umesto stambeno-poslovnog kompleksa, treba urediti park, a duž cele obale Nišave treba urediti šetalište, trim i biciklističku stazu i to tako da sva tri dela budu razdvojena i praćena drvoredima - kažu iz Udruženja.

Predlažu da se novac izdvoji i za izgradnju novih muzeja i za bolje povezivanje postojećih turističkih atrakcija.

Neke od novih turističkih atrakcija bi mogle biti i Japanski vrt, Kineski vrt i Botanička bašta. Za potencijalne nove muzeje predlažemo: Muzej filmske umetnosti, Muzej istorije Niša, u kom bi se hronološki prikazivao izgled i razvoj grada kroz vekove, zajedno sa promenama stanovništva i njegovih običaja - navode u saopštenju.

Među predlozima Eko gerile je i izmeštanje gradskih službi iz centra na periferiju grada.

Od nekih gradskih službi koje se nalaze u samom gradskom jezgru ili najnaseljenijim delovima Grada, građani nemaju nikakve koristi, niti imaju potrebu da odlaze tamo. Te službe zauzimaju zgrade, prostor, parking mesta. Često ni za same službenike nema dovoljno parking mesta, pa imaju problema prilikom dolaska na posao. Te službe bi trebalo izmestiti, obezbediti im nove i modernije zgrade, a na njihovo mesto izgraditi nove zgrade, poslovne prostore, garaže - kažu iz Eko gerile.

Nekadašnji fabrički krugovi Elektronske i Mašinske industrije trebalo bi da budu uređeni, kažu, jer su zarasli u šiblje i jer su prepuni toksičnog otpada, šuta i smeća.

Napominju da žele da pomognu u osmišljavanju rešenja za predloge koje navode i da su spremni da učestvuju u realizaciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saša Joksimović

    10:05 // 7. 12. 2021.

    Podrška

  • Mirjana

    17:04 // 6. 12. 2021.

    Prvo kamere u deciji centar u cairu

  • jaoo

    16:25 // 6. 12. 2021.

    ma cickaju zgrade u centru ruse kuce a naselja se ne sire,grad kao grad interes para i zna se ko sve to radi...a sa vrha niko nista ne radi briga ih

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: