Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:48, 17. 1. 2024.

| Društvo

Niška Gimnazija "Bora Stanković" najbolja po broju učenica koje su bile deo programa o cirkularnoj ekonomiji

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Bora Stankovic Nis
Najviše učenica ove Gimnazije završilo program; foto: Google maps/printskrin

Rekordnih 280 učenica niške Gimnazije "Bora Stanković" učestvovalo je u programu Girls Go Circular, u kome su stekle preduzetničke i digitalne veštine kroz učenje o cirkularnoj ekonomiji, a iz organizacije "Dostignuća mladih" navode da su time osvojile kompletno opremanje Mejkers Laba.

Organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji" treću godinu zaredom, od kada postoji program Girls Go Circular, učestvuje u njegovoj realizaciji, a kažu da su prošle godine u njemu učestvovale 1.193 devojčice iz 35 srednjih škola u Srbiji, uz pomoć 87 nastavnika.

Namenjen je učenicama od 14 do 18 godina, a ističu da je cilj da steknu preduzetničke i digitalne veštine kroz učenje o cirkularnoj ekonomiji, odnosno održivom korišćenju, potrošnji i ponovnoj upotrebi prirodnih resursa. girls go circular Ubedljivo najbolje; foto: ja-serbia.org

Program je finansiran od strane Evropske unije i Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju a u toku godine realizovan je u 27 zemalja južne i istočne Evrope. Cilj programa je povećanje broja devojčica koje se bave oblastima naučnih, tehnoloških, digitalnih i IT inovacija - ističu.

Od oktobra do decembra prošle godine je trajao program u kome je više od 1.800 učenica započelo, a 1.193 su uspešno završile sve zadatke.

Tokom realizacije, učenice su se bavile istraživanjem na internetu, planirale kampanje na društvenim mrežama, kreirale video zapise i prezentacije i razvijale poslovne planove putem modula za učenje. Radile su pojedinačno i u timovima, a nastavnici su im pružali podršku kako bi na kraju učenice stekle međunarodni sertifikat iz teme koja ih interesuje - dodaju.

Škola koja je imala najveći broj učesnica u ovom programu je na kraju i nagrađena, a ističu da je reč o niškoj Gimnaziji "Bora Stanković" - čak 280 učenica uspešno je završilo 2 obavezna i 1 izborni kurs, što je uslov za završetak programa, a osvojile su kompletno opremanje Mejkers Laba.

Novčane nagrade dobiće četiri škole koje su imale veliki broj učesnica, a drugoplasirana je Medicinska škola iz Kruševca sa 164 učenice, Zrenjaninska gimnazija imala je 142 učenice, Medicinska škola iz Užica je uspešno uključila 95 učenika, a Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn” iz Novog Sada 62 učenice.

Pripremaju i ovogodišnji program i pozivaju učenice, nastavnike i škole da se uključe u osnaživanje što više srednjoškolki širom Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nacionalna služba za zapošljavanje

    03:24 // 18. 1. 2024.

    Trla baba lan sertifikat.

  • Milja

    21:10 // 17. 1. 2024.

    Opet "Borići"! Bravo, bravo!

  • girls go cirkular i mejkers lab

    10:12 // 17. 1. 2024.

    pohvale za usvajanje novih znanja.
    ali zasto ovakvi nazivi, zar ne mozemo nesto na Srpskom da nazovemo, da li zaista sve izgleda i zvuci sjajnije i lepse na engleskom.
    Sremac i Bora ako gledaju odnekud tesko da su ponosni na 'mejkers lab'

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: