Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 1. 9. 2015.

| Društvo

Niška “Gorica” pred kolapsom

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gorica
Radnici nemaju čime da rade i ne primaju platu; foto: JV

Deo radnika Javnog komunalnog preduzeća “Gorica” već nekoliko dana ne radi, delimično jer nisu primili već 4 plate i isto toliko kartica za prevoz, ali i zato što nemaju goriva, ni mašine. Direktor Igor Jovanić najavljuje rešenje u narednih 15 dana.

gorica2 Neispravan vozni park; foto: JVOdređeni broj radnika ne radi, a jedan deo i ne dolazi na posao, jer kako kažu njihove kolege, nemaju para za kartu.

A i oni koji dođu nemaju čime da rade, jer kako tvrde, nema goriva, a i određeni broj vozila i kosačica je pokvaren. Dok negoduju, pokazuju vozni park koji je van funkcije.

Čime da radimo? Ostale su nam vile, grabulje i lopate. Nemamo goriva. Vučemo benzin na crevo, presipamo iz jednog u drugi kamion ili u kosačicu. Imamo ovde cisternu koja zaradi 7 miliona dinara mesečno, a nemaju 10.000 dinara da zamene jedan deo i ona se ne upotrebljava - pričaju radnici u glas.

kamion Pokvareni kamioni u dvorištu preduzeća; foto: JV Ono što ih najviše muči jesu plate koje su neredovne poslednjih godina, ali trenutno im kasne 4, pa je mnogima, kako kažu, ugrožena egzistencija.

Tri pune plate kasne i četvrtu imamo zarađenu. Poslednji put smo platu videli 28. jula i to je bila aprilska plata. Ne možemo više da izdržimo. Nema razloga da se radi, jer zašto raditi kad kući ništa nećeš doneti. Ljudi su sami stali - priča Toplica Marković iz Asocijacije nezavisnih sindikata.

Direktor ovog preduzeća Igor Jovanić potvrđuje stav radnika da je finansijska situacija izuzetno teška, ali da radna grupa koja je organizovana pre nekoliko meseci i koja bi trebalo da nađe rešenje za izlazak iz krize, radi neprestano.

Naše poslovanje je jako otežano, ali to nije problem koji je nastao danas, niti je ovaj menadžment kriv za to. Sam način uređenja JKP “Gorice” je formiranjem postavljen pogrešno i danas se suočavamo sa tim. Kasne nam plate, jer imamo kreditna zaduženja iz ranijeg perioda. Kao direktor lično mislim da štrajk nije rešenje - kaže Jovanić.

jovanić Jovanić: Rešenje u narednih petnaestak dana; foto: JV arhivaOn naglašava da radna grupa radi neprestano i da bi prvi rezultati mogli biti za petnaestak dana.

Radna grupa ima predloge rešenja i nadamo se da će već na sledećoj Skupštini Grada ti predlozi proći i naći će se trajno rešenje za funkcionisanje “Gorice”, redovne plate, tekuću likvidnost, ali i način funkcionisanja komunalnog sistema u gradu - pojašnjava Jovanić.

Direktor kaže da su “u igri” i razdvajanja određenih sektora i pripajanje drugim preduzećima, ali “u rekordnom roku”, kaže direktor, trebalo bi naći najbolje rešenje.

gorica3 Iz centra Niša sklonjeno cveće, jer radnici kažu da nemaju čime da ga polivaju; foto: JVPodsetimo, radnici “Gorice” su u poslednje dve godine više puta štrajkovali zbog neisplaćenih zarada i drugih problema, ali su poslednjih meseci izgubili podršku 3 reprezentativna sindikata, pa se sada samoorganizuju.

Više puta se razgovaralo i sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem, njegovim zamenikom Ljubivojem Slavkovićem, resornim većnikom Milošem Banđurom, ali konačnog rešenja i dalje nema.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    13:39 // 2. 9. 2015.

    Gorica je deo Mediane.Napravljena je da bi SPS Dobio direktorska mesta.Tako su dobijena 10 nova diretora i 50 raznih rukovodioca gradu na teret.Tih sezdeset novih dovelo po tri svoja partijska prijatelja koja ne rade nista a prime cetiri puta vecu platu od radnika.Pa zar vama treba ekspertska grupa da vidite sta je problem.Pometite prvo djubre iz tvrdjave.

    • fajter

      14:38 // 2. 9. 2015.

      Ne treba ekspertska grupa.Dovoljna je Bulatova i pešterčeva savetnica da ih opravi kao inkubator centar.

  • Dragan

    09:41 // 2. 9. 2015.

    Pa trazili ste gledajte. Jel ste tako glasali?
    Sami ste izabrali sad cutite i trpite. Grad nikad prljaviji, ulice neobelezene, osvetljenje pola ne radi. Samo napredno!

  • Mimi

    05:07 // 2. 9. 2015.

    Znaju li sindikati koliko se radi u vorici? Po groblju samo traze da urade privatno jure nas,po gradu dremaju po klupama.na dugme nema treba da se radi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: