Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 20. 8. 2021.

| Društvo

Niška Hitna pomoć vratila RFZO-u oko 800.000 dinara zbog nezakonitih isplata radnicima

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
hitna
RFZO utvrdio nepravilnosti; foto: A. S.

Kontrola Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje utvrdila je da je prošle tri godine bilo nezakonitosti u određivanju koeficijenata, radnog vremena i prekovremenog rada pojedinih zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Niš, pa je pre četiri meseca tražila od te zdravstvene ustanove povraćaj 751.107 dinara. Direktor Hitne pomoći Slavoljub Živadinović navodi da je novac isplaćen juče, odnosno kad su se stekli uslovi.

Nije prvi put da je kontrola RFZO zakucala na vrata Hitne pomoći u Nišu. Još 2019. godine su tražili povraćaj novca zbog plaćanja struje kafani koja se nalazila u njihovim prostorijama, a dve godine kasnije i zbog nezakonitosti u isplaćivanju radnika.

Kontrola kojom su utvrđene nove nepravilnosti je počela septembra prošle godine, samo nekoliko dana po prijavi uzbunjivača Dragana Stamenkovića da u Hitnoj postoje neregularnosti. Za više od 10 zaposlenih u toj ustanovi, iz različitih oblasti, uzbunjivač je tražio da se ispita isplaćivanje prekovremenog rada, radno vreme, kao i utvrđivanje koeficijenata za 2018, 2019. i 2020. godinu. rešenje Rešenje Fonda; foto: printscreen

Na osnovu rešenja RFZO, koje je doneto još aprila, kontrola je utvrdila da postoje nezakonitosti u tim delovima, te tražila od Hitne povratak novca.

Da Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš u roku od 30 dana, izvrši povraćaj sredstava Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u ukupnom iznosu od 751.107,77 dinara i dostavi dokaz o izvršenom povraćaju sredstava ... - piše u Rešenju Fonda.

Novac je, kaže direktor Hitne pomoći Slavoljub Živadinović, vraćen juče Fondu.

Izdao sam nalog računovodstvu 28.7.2021. godine, a povraćaj sredstava Zavod za urgentnu medicinu Niš je izvršio 18. 8. 2021. godine, kada su se za to stekli uslovi, shodno članu 209, stav 5 Zakona o zdravstvenogm osiguranju - navodi Živadinović.


Živadinović: Prekovremeni rad nije isplaćivan neosnovano

U jednom od odeljaka nalaza RFZO utvrđeno je da je za troje zaposlenih obračunat i isplaćen prekovremeni rad za dane kada su zaposleni koristili godišnji odmor odnosno plaćeno odsustvo.

Za jednog zaposlenog je utvrđeno da je kroz dve odluke o prekovremenom radu iskazan isti datum kada je obavljen prekovremeni rad. Takođe je utvrđeno da je zaposlenom obračunat i isplaćen prekovremeni rad na osnovu tako donetih odluka, odnosno dva puta su mu obračunati i isplaćeni isti sati prekovremenog rada - piše u zapisniku.

Živadinović negira da je prekovremeni rad isplaćivan neosnovano.

Prekovremeni rad nije isplaćivan neosnovano, niti dodaci na platu u periodu 2018,2019 i 2020 godine, osim što je bilo osporenja kod pojedinih zaposlenih kojima je prekinuto korišćenje godišnjeg odmora, pa su zbog toga imali veću satnicu od predviđene - navodi on.

zapisnik Prekovremeni rad; foto: printscreen U zapisniku RFZO se takođe navodi i da je za neke zaposlene utvrđivan dodatni koeficijent po rukovođenju, a da za to nisu imali stručnu spremu. Živadinović kaže da je Fond utvrdio da dodatni koeficijent kod pojedinih zaposlenih nije u skladu sa Uredbom, koja je prvi put donešena, navodi, 2001. godine.

Do toga je došlo u periodu od 2001. do 2010. godine, jer su tadašnji direktori tako tumačili Uredbu o koeficijentima, uzimajući u obzir, pored rukovođenja i veću odgovornost i angažovanje pojedinih zaposlenih u svom radu, u okviru svog referata. Napominjem da RFZO u dosadašnjim kontrolama koeficijenata nije nijednom pronašao nepravilnost u takvom tumačenju Uredbe ni ranije niti za vreme mog mandata - dodaje.

Uzbunjivač Stamenković smatra da je Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš nepravilnostima u poslovanju oštetio budžet za više od cifre koju je tražio Fond i ocenjuje da je to negde oko 2 miliona dinara. Navodi da će od RFZO-a tražiti da ispita tačnu brojku i najavljuje da će protiv direktora Živadinovića podneti krivičnu prijavu.

Podsetimo, Stamenković je vozač u Hitnoj skoro 40 godina, a uzbunjivač je postao pre nekoliko godina kada je prvo ukazao na izmene pravilnika o zapošljavanju vozača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoza

    14:51 // 21. 8. 2021.

    Mogli bi da malo procesljaju i Kc Nis. Tamo bi svašta isplivalo

  • Lopovluk

    21:55 // 20. 8. 2021.

    Uhvaceni u kradju i da vrate pare.Gde je krivicna prikaba, suspenzija, ostavka za pocinjen kriminal.Mada to ne zastareva.Ima vremena.

  • Boljitak !!!

    21:12 // 20. 8. 2021.

    Za neke u administraciji Hitne Pomoci je stvarno mnooogo bolje jer I'm je Plata sa 30 000 din sa srednjom skolom skocila na
    100 000 din sa ,,fakultetskom diplomom,, iz. Caira I Blaca takvih
    je bar 5 ,,Akademaca,, .
    Hitna Pomoc je ranijih godina
    imala na 360 zaposljenih 2 dipl.ecc
    sa drzavnim fakultetom,
    dok Danas na 240 zaposljenih dobila Jos 4 ,,Akademaca,, ,,Cairskih,,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: