Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:19, 1. 3. 2024.

| Društvo

Niška Kardiohirurgija prekida sve operacije zbog ukinutih sredstava

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Kardiohirurgija operacija
Upozoravaju na novu listu čekanja; foto: Facebook / Dragan Milić

Zbog nedostatka reagensa kojim procenjuju sklonost ka krvarenju ili trombozama prilikom operacija, niška Klinika za kardiohirurgiju prekunuće rad da, kako kažu, ne bi ugrozili živote pacijenata. Navode da im je Uprava UKC Niš ukinula nabavku i upozoravaju da će liste čekanja posle godinu dana ponovo biti stvorene. Rad će nastaviti tek kada dobiju potrebna sredstva.

Odluku o prestanku rada svih kardiovaskularnih operacija i transplantacije bubrega zbog nedostatka materijala za aparate Multiplate i ClotPro doneo je kolegijum Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš koga čine 33 lekara i to jednoglasno jer, kako direktor Klinike Dragan Milić kaže, nisu imali drugog izbora.

Klinika je u poslednjih nekoliko nedelja svojim dopisima upozoravala sve nadležne institucije u Srbiji (Ministarstvo zdravlja i RFZO) da će ukidanje potrošnog materijala dovesti do onemogućavanja rada na našoj Klinici i do ponovnog veštačkog stvaranja liste čekanja. Ove metode i nabavka reagenasa nikada nisu bili sporni tokom poslednjih 15 godina, a RFZO je u svom odgovoru na naš dopis napisao da je odluku o prestanku nabavke reagenasa doneo direktor UKC Niš dr Zoran Perišić. Nekim drugim “decision makerima” očito ljudski životi i nisu važni već neka njihova agenda i šahovska kombinatorika - navodi Dragan Milić.

Zaključuje Milić da iako ih krivične prijave nisu zaustavile, zaustavio ih je nedostatak reagensa i materijala, te se javno izvinio svojim pacijentima, što će nakon skoro godinu dana liste čekanja biti ponovoljno stvorene, kao i to da će Klinika za kardiohirurgiju odmah po obezbeđivanju neohodnom materijala početi sa radom.

Zahtev za komentar poslat je i Kliničkom centru Niš sa pitanjem kako planiraju da reše situaciju, kako ne bi uticalo na pacijente i očekujemo odgovor.

Podsetimo, Milić je juče još jednom najavio mogućnost samostalnog izlaska na predstojeće lokalne izbore u Nišu sa svojim kolegama kao grupa građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzoni

    19:30 // 2. 3. 2024.

    Sendvicari su spremni da rizikuju zivote sugradjana samo da bi se politicki obracunali sa Milicem. Ima li veceg dna?!

  • Zemlja mira i blagostanja (ili možda ne)

    13:07 // 2. 3. 2024.

    Čitam komentare, botova koliko hoćeš. Bliže se izbori. Sutra dan, ako vama zatreba operacija (ne daj bože) hoćete i tad da botujete?!

  • Siky67

    11:35 // 2. 3. 2024.

    I šta je ovde čudno kada odlično znamo u kakvoj državi/gradu živimo i ko upravlja njima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: