Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:07, 5. 3. 2022.

| Društvo

Niška Kardiohirurgija uskoro pokreće banku krvi, nova zgrada UKC-a još čeka na svoju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
kardiohirurgija
Klinika dobila i drugi deo opreme; foto: kcnis.rs

Dok nova zgrada Kliničkog centra još čeka na svoju banku krvi, u Klinici za kardiohirurgiju stigao je i drugi deo opreme vredan 100.000 evra, dok se treći očekuje za oko mesec dana, kada bi niška Kardiohirurgija trebalo da dobije prostoriju za skladištenje krvnih jedinica. Po rečima direktora Klinike Dragana Milića, nakon toga Zavod za transfuziju više neće distribuirati krv, već će je samo prikupljati.

Nova zgrada niškog Kliničkog centra od svog otvaranja još nema svoju banku krvi, zbog čega se jedinice krvi dopremaju iz Transfuzije, koja je u starom delu UKC-a. Posebna prostorija u kojoj se čuva krv i koja se koristi za hitne operacije bi trebalo da se realizuje do kraja ove godine, kažu iz Kliničkog centra.

Banka krvi je velika investicija i da bi se realizovala neophodno je materijalno i kadrovsko ojačanje Univerzitetskog kliničkog centra. U toku su pripremni radovi i očekujemo da će se priča zaokružiti i realizovati do kraja godine - navode iz Kliničkog.

kardiohirurgija 2022 D. M. Čeka se na treći i poslednji deo opreme; foto: D. M.Za to vreme Klinici za kardiohirurgiju, inače najvećem potrošaču krvi, nedostaje samo još treći deo opreme za kompletnu banku krvi, nakon čega se krvni derivati više neće transportovati sa Zavoda za transfuziju, već će odmah biti dostupni pacijentima.

Transfuzija dobija novu namenu, a to je samo prikupljanje krvi, bez distribucije, jer će neposredno podizanje krvi i korišćenje krvnih derivata biti na samoj Klinici za kardiohirurgiju - kaže direktor te Klinike.

Milan Lazarević sa Kardiohirurgije kaže da je do sada stigao frižider za skladištenje krvi, zamrzivač za produkte od krvi, inkubator i mešalica za trombocite, analizator krvnih grupa i druga manuelna oprema, a u narednih mesec dana očekuju još uređaj za suvo otapanje krvnih produkta i uređaj za zatvaranje kesa, nakon čega će banka krvi biti u funkciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    14:21 // 6. 3. 2022.

    O predlozima za spremanje kadrova nema nista, ovo je samo za izbore. Ne znam kako je na toj klinici, ali za odlazak kod specijaliste ti treba uput sa terminom, kada te specijalista pregleda i trazi neke analize, trcic ponovo po uput kog izabranog. Sa rezultatima NE MOZES kog specijaliste jer moras da imas termin, a izabrani lekar ti kaze vec imas uput, koji vazi 6 meseci. Ako si hitno. Privatno???

  • Smuk II

    19:27 // 5. 3. 2022.

    Lepo ! Oprema je stigla , tu su i postojeći prof dr sci , koji su već vremešni i koji će za 5-10 godina u penziju ...
    Koliko je mladih ljudi iškolovano /završilo specijalizaciju i gde/ i koliko je njih na specijalizaciji iz kardiohirurgije a koji će sutradan zameniti sadašnje stručnjake ?
    Ovo je pitanje opstanka mnogih katedri u KC-u Niš a o tome je pisao pre 5-6 god. prof dr sci Živić Saša !

    • Filip

      19:47 // 5. 3. 2022.

      Apsolutno si u pravu.Godinama ministarstvo nije davalo zaposlenje ni specijalizacije.Svi dir klinika treba da iskoluju kadar koji ce naslediti

  • Nova garnitura ili kazna.Nislije vise ne zele da budu Ovce

    15:52 // 5. 3. 2022.

    Svi Niski politic.od 2003 su bili bez stava prema Bg.Gledali su samo sebe.Nisu bili dostojni da nas predstavljaju.Racunam da ce sad biti drugacije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: