Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 10. 4. 2023.

| Društvo

Niška Klinika za pedijatriju dobila dva nova inkubatora, godišnje više od 500 prevremeno rođene dece

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
inkubatori
Donacija za UKC; foto: J. J.

Klinika za pedijatriju u Nišu dobila je dva nova inkubatora od kompanije AstraZeneca, koji bi trebalo da pomognu prevremeno rođenim bebama da dobiju prvu životnu borbu. Direktorka Pedijatrije Jelena Vojinović kaže da prosečno godišnje prime više od 500 ranije rođene dece i da se najčešće rode u 23-24. nedelji trudnoće. Kaže da imaju kapacitet za deset beba, pa su i od Ministarstva hitno tražili još deset inkubatora i neophodnu opremu.

U Nišu se godišnje rodi oko 3.500 beba i one su uglavnom zdrave, navodi Vojinović, ali one koje se rode prevremeno ili imaju zdravstvene probleme pri rođenju dolaze na Odeljenje intenzivne nege, neonatologije i prematurologije.

Dodaje da oni primaju i bebe iz cele jugoistočne Srbije i da je potrebna ozbiljna i sofisticirana oprema kako bi se održao “život od par stotina grama”.

Prosečno godišnje, nažalost, bude više od 500 njih. Smatramo da je vremeno rođenje između 36. i 40. nedelje, a prevremeno rođena deca su u proseku rođena u 23-24. nedelji trudnoće. Tu su nam od ekstremne važnosti upravo takvi aparati, inkubatori, kao i sve drugo što podrazumeva potporu u disanju, specifične vrste respiratora - pojašnjava direktorka.

Uslovi nisu idealni, kaže ona, ali dodaje da imaju obećanja da će dobiti opremu i da je zadovoljna stopom preživljavanja pod okolnostima pod kojim rade, a posebno ističe trud i zalaganje lekara i sestara koji rade na intenzivnoj nezi.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić navodi da je zajedno sa direktorkom Vojinović aplicirao za novu opremu i da je siguran da će je biti.

U kući u kojoj godišnje dođe na svet oko 3.500 beba potrebno je da svaka od njih dobije adekvatnu negu, zaštitu ili lečenje. Inkubator za blok intenzivne nege Klinike za pedijatriju je za bebe koje su požurile da dođu na ovaj svet i gde je potrebno ispratiti ih prvih nekoliko nedelja ili čak prvih nekoliko meseci života - ističe Perišić.

Direktor kompanije AstraZeneca za Srbiju Aleksandar Tripković kaže da su deca najosetljiviji deo društva i da im zato treba pružiti podršku kad god im je potrebna.

Inače, ta kompanije je donaciju realizovala zajedno sa Udruženjem roditelja prevremeno rođene dece “Mali Div”, čija predsednica Vera Bikicki Ivezić ističe da je najvažnije da roditelji imaju poverenje u zdravstvene ustanove i da bi novi inkubatori trebalo da poboljšaju tehničke uslove.


Niška Pedijatrija ima zadatak da postane perinatalni centar za jugoistočnu Srbiju, ali nema adekvatnu opremu

Pre pet godina Pedijatrija u Nišu dobila je zadatak da bude zvaničnu perinatalni centar za jugoistok zemlje, ali oprema je stara i nije nabavljena za te potrebe, ali očekuje se da se on formira u narednih godinu dana, kaže Vojinović.

Činimo sve što je do nas, da se opremimo kadrovski, polako se opremamo i opremom zahvaljujući donatorima, sigurna sam da će i od Ministarstva to biti prepoznato. Sada smo sjedinjeni sa porodilištem, čime smo donekle i kadrovski ojačali. Taj centar bi imao i veći kapacitet za prijem, jer su nažalost potrebe sve veće - zaključuje ona.

Dodaje da je Ministarstvu zdravlja poslat urgentni zahtev za nabavku najmanje deset inkubatora i pet specifičnih respiratora, jer je trenutno kapacitet do desetoro dece.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ilija

    01:29 // 12. 4. 2023.

    kuda jedni idu tu su i drugi a da ne zaboravimo taj ceo privatan aparat okolo

  • ilija

    20:56 // 11. 4. 2023.

    Kad oni vas kupuju evtino kradu i nabadaju kod te njihove takozvane to je kod nekoga samo neki cent i to silom a kod neko od vasih jos manje.narod kako tako nosi se tu i tamo van toga nekako ili unutra

    • Evta nabadnja

      22:04 // 11. 4. 2023.

      telci na pijac u pukovac evtini a junci nabadaju itd, dok praci nema opšte itd. a jaganci kolko oces itd al narod bez pare itd

  • ilija

    00:08 // 11. 4. 2023.

    na danasnji dan zdravje je najbitnije jer to hrani i odrzava coveka a svako drugo je...

    • ilija

      09:40 // 11. 4. 2023.

      Kao sto beba trazi mamu

    • ilija

      09:45 // 11. 4. 2023.

      oni plesu i igraju se zajedno u dobro itd

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: