Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 23. 10. 2023.

| Društvo

Niška "Mediana" tek nakon više od 6 meseci od opomene traži softver za skrivanje ličnih podataka 

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Kamere JKP Mediana4; foto: Grad Niš
Konačno traže softver za zaštitu podataka, što im je Poverenik naložio još u martu; foto: Grad Niš

Sistem "velikog brata" koji je JKP Mediana uvela još pre dve godine i platila skoro 17 miliona dinara, dobio je pre više od 6 meseci opomenu Poverenika zbog nedozvoljenog snimanja građana i automobila, a tek sada su raspisali tender za nabavku softvera za minimizaciju podataka i procenili da će to koštati 5 miliona dinara bez PDV-a.

U javnom preduzeću koje se bavi higijenom u Nišu je sredinom 2021. godine počeo sa radom "monitoring centar", u kome su nadležni preko video-nadzora pratili kamere koje su postavljene na kamionima-smećarima - njihovo pražnjenje i efikasnost radnika.

Nakon što su novinari Južnih vesti ukazali Povereniku da ne snimaju samo kontejnere i radnike, već i građane, ulice i tablice, dobili su opomenu, ali su snimanje nastavili još dva meseca nakon toga i najavili da će rešiti problem. Kamere JKP Mediana2; foto: Grad Niš Mediana prestala da snima građane i tablice, ali problem do danas nije bio potpuno rešen; foto: Grad Niš

Od opomene Poverenika do raspisivanja javne nabavke prošlo je više od 7 meseci - danas je objavljen javni poziv u kome JKP Mediana traži softver za minimizaciju podataka trećih lica i vozila obuhvaćenih sistemom mobilnog video nadzora, putem softverskog modula za zaštitu privatnosti lica i imovine.

Predmet nabavke su: nadogradnja postojećeg integracijskog softvera za video nadzor na verziju koja podržava softverske licence i module za zaštitu privatnosti lica i imovine, izrada modula za zaštitu privatnosti lica i imovine po svakom video kanalu za minimizaciju podataka lica i objekata (lica prolaznika i registarskih tablica vozila), programiranje parametara sistema, integracija modula i puštanje u rad, funkcionalno ispitivanje karakteristika sistema, obuka korisnika, kao i održavanje i obrada podataka za zaštitu privatnosti lica i imovine na mesečnom nivou za video 165 kanala - piše u tehničkoj specifikaciji.

Navode da taj softverski modul mora da omogući minimizaciju podataka ličnosti i vozila u svakom trenutku i u svim vremenskim uslovima, kao i da podaci budu zaštićeni i tokom gledanja video-materijala u realnom vremenu, kao i na snimljenom.

Rok za isporuku i implementaciju softverskog modula ne može biti duži od 20 (dvadeset) dana od dana prijema pisanog zahteva od strane Naručioca. Isporuka će se vršiti jednokratno. Garantni rok za isporuku i implementaciju softverskog modula ne može biti kraći od 12 (dvanaest) meseci od dana puštanja sistema u rad. Rok za otklanjanje nedostataka u garantnom roku za celokupan sistem ne može biti duži od 5 (pet) dana od dana prijema pisanog zahteva za otklanjanje nedostataka - navode u tenderu.

Njihova procena je da će to koštati 5 miliona dinara bez PDV-a, a rok za ponuđače da se jave na tender je 3. novembar.

Podsetimo, Poverenik je utvrdio da je nedozvoljeno snimanje građana i automobila niška Mediana praktikovala više meseci, sa 170 kamera na vozilima, uz opravdanje da time žele da zaštite imovinu i zaposlene i poboljšaju kvalitet svojih usluga, ali su ih opomenuli da time krše zakon i tražili da snimanje prekinu, što su učinili tek dva meseca nakon upozorenja i problem do danas nije bio potpuno rešen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    18:06 // 23. 10. 2023.

    Slika govori vise od reci !

  • Dule Kadirov

    11:27 // 23. 10. 2023.

    Kakvi lični podaci na javnom mestu, javno mesto je javno i tu ne treba da ima privatnosti

    • Marko

      16:22 // 23. 10. 2023.

      Poenta je u snimanju i prikupljanju podataka koji se mogu zloupotrebiti. Ako je javno mesto, jel to znači da ne postoje ograničenja?

    • Dule Kadirov

      19:12 // 23. 10. 2023.

      Šta će da zloupotrebe broj tablica auta ???

  • Stručnjak

    09:11 // 23. 10. 2023.

    Ako budu radili minimizaciju podataka, ništa neće uraditi. Potrebno je da rade anonimizaciju podataka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: