Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:13, 25. 7. 2019.

| Društvo

Niška OŠ “Kralj Petar Prvi” protiv izgradnje vrtića u njihovom dvorištu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
oskraljpetarprvi2-foto-ba
Ne žele da se sruši jedno od najlepših dvorišta; foto: JV/B. A.

Nakon što su saznali da je u planu da u dvorištu Osnovne škole "Kralj Petar Prvi" u Nišu bude izgrađen vrtić, roditelji učenika i nastavnici izglasali su da su protiv te ideje, jer smatraju da će deca ostati bez dvorišta, a i brinu za njihovu bezbednost tokom moguće gradnje. Predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale tvrdi da je to samo predlog i ističe da nema razloga za nezadovoljstvo, jer se ne pravi ništa zabavnog sadržaja, već neophodan objekat.

Majka učenika koja je i u Savetu roditelja škole “Kralj Petar Prvi” kaže da su još pre dva meseca dobili informaciju da će u dvorištu verovatno biti izgrađen vrtić, kao i da su na jednoj od sednica i izglasali da su protiv toga. oskraljpetarprvi-foto-ba Dvorište nedavno obnovljeno i uređeno; foto: JV/B. A.

Napominje da roditelji nisu protiv gradnje obdaništa, koje je Nišu svakako neophodno zbog duge liste čekanja, ali da smatraju da treba izabrati drugu lokaciju.

Oni hoće da uzmu najlepše dvorište neke škole u Nišu. Letos je u njemu napravljena letnja učionica, parama koje su sakupljali roditelji. Ne mogu da zamislim kako će to da izgleda kad krenu radovi, pre svega zbog bezbednosti dece u dvorištu. Nije to toliko veliko dvorište da se takvi radovi u njemu ne primete - priča majka.

Ističe i da školu od “Novog Niša” - naselja koje se gradi i za koje je ranije najavljeno da će imati i vrtić, deli jedna ograda. Zato smatra da je to mnogo bolja lokacija od školskog dvorišta.

oskraljpetarprvi4-foto-ba U dvorištu i letnja učionica; foto: JV/B. A.Direktor škole Robert Džunić potvrđuje da su Savet roditelja, Nastavničko veće i Školski odbor zvanično izglasali da se tome protive i da je zvanično to preneo Opštini Palilula. Takođe ističe da nije problem to što će Niš dobiti novi vrtić, već da je sporna lokacija.

Nama je problem lokacija - od toga da može da se naruši onako kako arhitektonski izgleda i dvorište i škola, do narušavanja određenih sportskih terena. Ukoliko se nađe zadovoljavajuće rešenje u redu, niko nije protiv izgradnje, ali ja samo želim da škola normalno funkciniše i da niko ne dovede u pitanje ni deo igrališta ni bilo šta, čineći jedno dobro da naruši ono što postoji - pojašnjava Džunić.

Džunić kaže i da je pored svih dopisa poslao i da po normativima koji treba da se poštuju da bi škola funkcionisala oni nemaju dovoljno prostora za broj dece koja pohađaju ovu nišku školu. Iako je sve obavestio o ovom problemu, nikakav odgovor nadležnih, kaže, dosad nije dobio.

Tražio sam da me o svemu obaveste, ali nikakve odgovore ne dobijam. Imali smo čvrsto obećanje da će to verovatno biti u zadnjem delu, ulaz iz Stevana Sremca, ali ne znam da li će zaista tako biti, videćemo, nadam se da neće narušiti izgled ove škole - dodaje direktor.


Ždrale: To je samo jedan od predloga

oskraljpetarprvi3-foto-ba foto: JV/B. A.Sporna lokacija je samo jedna od mogućih, tvrdi predsednik Palilule Aleksandar Ždrale, ali ne precizira koje su u ovoj opštini još u opticaju. Nezadovoljstvo roditelja, kaže, ne razume, jer je vrtić neophodan ovom kraju. Navodi i da pomenuto dvorište nije u vlasništvu škole, pa samim tim ne mogu ni da odlučuju šta će biti sa njim.

U saradnji sa Svetskom bankom i Ministarstvom prosvete se vode razgovori i to je sve još u početnoj fazi, a da li će biti ta lokacija ili neka druga to se još ne zna. To zemljište oko škole nije školsko nego je gradsko građevinsko zemljište, a tu se gradi i naselje "Novi Niš" i taj vrtić je preko potreban tu. Ne vidim razlog da se roditelji bune, ne pravimo ništa zabavnog sadržaja ili što bi ometalo decu tokom izvođenja nastave, to je prosto objekat koji je potreban ovom delu Palilule - pojašnjava Ždrale.

Još nisu poznati ni rokovi, ni detalji izgradnje, a Ždrale kaže da će obdanište biti deo Predškolske ustanove "Pčelica" i da bi trebalo da ima mesta za 250 dece.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pitam se

    08:45 // 26. 7. 2019.

    Baš me interesuje šta kaže građevinska struka i da li postoji u našem gradu?

    • Nije gradjevinska, ali urbanista

      14:24 // 26. 7. 2019.

      U svim urbanistickim planovima tu je samo osnovna skola!

  • japanac

    08:16 // 26. 7. 2019.

    Jedni drugima sedimo na glavi,kao da smo u Japanu.Ovoliko prostranstvo,ledine,a mi i dalje samo zidamo u centru i sve sluzbe samo u centar.Daj,Zdrale,seti se i predlozi da se nesto moze i iseliti u neku kasarnu,koje su prazne i propadaju,seti se da neke fakultete treba premestiti u njih,MUP,vATROGASCE,SAOBRACAJNU.Oslobodite centar,ako mislite na decu.

  • oficir

    23:00 // 25. 7. 2019.

    Imali ste celu kasarnu Bubanjski heroji sa gotovim zgradama i to odlicnog kvaliteta, a vi je prodali bud zastotu je mogla de se uzeli i koja srednja skola a i fakultet sporta, a ne da mu dajete lokaciju na periferijui, ali kod nas niko pametan kao i sada.

    • sozontije

      08:30 // 26. 7. 2019.

      @oficir Sta li ce da urade sa onom kod zeleznicke i sa onom kod Fabrike duvana? Ne misle oni nista,samo kako i gde da se ugrade.Uselise Saobracajnu policiju u stambenu zgradu,kod SUP-a ne moze ni peske da se prodje od njihovih automobila,klime kaplju na glavu,vatrogasci skoro u centru,a Dom zdravlja bez parkinga za pacijente...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: