Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:57, 7. 12. 2023.

| Društvo

Niška Opština Pantelej "štelovala" tender za "dačiju daster" i plaća je više od 19 hiljada evra

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
dacia
Predsednica Opštine nema objašnjenje; ilustracija; foto: commons.wikimedia.org

Više od 19.000 evra platiće novu “dačiju daster” na lizing Uprava niške Opštine Pantelej, a automobil će kupiti od Auto centra Krunić iz Niša, koji je jedan od ovlašćenih distributera za tu marku vozila u Srbiji. Dok stručnjak za automobilizam kaže da je specifikacija toliko detaljna da ukazuje na nameštanje tendera, predsednica Opštine Nataša Stanković na pitanje da li je tender namešten - spušta slušalicu.

Opština Pantelej zahtevala je putničko vozilo proizvedeno 2023, snage 67 kilovati, sa motorom EURO 6 na benzin, šest brzina, bele boje, sa četvoro vrata, pet putničkih mesta i SUV karoserijom.

Od opreme su, između ostalog, zahtevali menjač presvučen kožom, zapreminu rezervoara od 50 litara, manuelni klima uređaj, zadnje parking senzore, ekran osetljiv na dodir, naslone za glavu podesive po visini, ISOFIX sistem, električno podizanje prednjih i zadnjih stakala, tonirana stakla, uputstvo za rukovanje na srpskom jeziku.

Precizirana je i veličina guma, kao i dužina vozila - najmanje 4.341 milimetar, visina od najmanje 1.682 milimetra i širina od minimum 1.804 milimetara. Tražili su i da međuosovinsko rastojanje bude najmanje 2.673.

Na tender se jedino odazvao AC Krunić iz Niša i prodaće Opštini auto po ceni od 1.870.541,96 dinara bez PDV-a, odnosno 2.244.649,65 dinara sa PDV-om.

Još 17 distributera te marke automobila postoji u Srbiji, ali nijedan od njih nije na jugu zemlje.

Zvezdan Božinović iz magazina Auto republika kaže da je jasno da je javna nabavka nameštena i da je davanjem tako detaljnih specifikacija eliminisana konkurencija.

Očito je pljačka u pitanju, inače ne bi toliko detaljne specifikacije navodili. Na taj način eliminišu ikakvu konkurenciju i obesmišljavaju tender. U pitanju je u milimetar “dačija daster” - navodi Božinović.

Da li je tender pisan za ovu "dačiju" jedno je od pitanja koje smo poslali mejlom Opštini Pantelej, ali odgovor nije stigao. Predsednica Opštine Nataša Stanković novinarki Južnih vesti u telefonskom razgovoru je rekla da je na sastanku i da su joj “njeni poslali to”, misleći na mejl sa pitanjima.

Nije problem u narednom periodu, samo da se ovde iskonsultujemo, pa ćemo da vas mi kontaktiramo - kaže Stanković.

Dodala je da odgovor Južne vesti mogu da očekuju u toku dana i da mora da se vrati na sastanak. Na još jednom postavljeno pitanje novinarke da li može da kaže samo da li je tender bio namešten - spustila je slušalicu.

Zvaničan odgovor sa mejla Opštine Pantelej nije stigao do objavljivanja teksta.

Vozila od distributera AC Krunić na tenderima su poslednjih meseci kupovali Opštinske uprave Merošine i doljevačka Biblioteka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Veštak

    16:15 // 9. 12. 2023.

    Predsednica opštine ponavljala u srednjoj školi,kakvi kadrovi su u politici.

    • Neopravdani casovi

      20:20 // 9. 12. 2023.

      Da ponavljas u Dzamiju, stverno treba sa si naj...

  • Nanjac

    11:02 // 8. 12. 2023.

    Ukidanje opština pod hitno

  • MedTeh

    08:38 // 8. 12. 2023.

    Ma kakvi nije nastelovano i namesteno. Sto bi bilo, za koga, ma ne nece niko.Sve postenjacina do postenjacine. Samo me cudi kako nije Skoda. Mada bese skoro i Trznica trazila neki auto a a da pasuje za slican auto brend. Ili se pak nesto varam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: