Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 16. 12. 2023.

| Društvo

Niška Ortopedija oborila sopstveni rekord, operisali 2.000 pacijenata

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Ortopedija Niš ulaz; foto: UKC Niš
Oborili rekord dve nedelje pre nego što su planirali; foto: UKC Niš

Dve nedelje pre kraja godine kako su planirali, Klinika za ortopediju i traumatologiju u Nišu je oborila sopstvene rekorde u broju operacija, kojih je bilo 2.000, prvi put u 53 godine postojanja i rada, saopštili su iz UKC Niš. Očekuju da će tako od naredne godine ubrzati liste čekanja i da će na ugradnju veštačkog zgloba pacijenti ubuduće čekati oko godinu dana.

Niška Klinika za ortopediju ima najduže liste čekanja, ali kažu najkraće u Srbiji, pa su u maju ove godine počeli da rade i u popodnevnoj smeni, kako bi izašli u susret pacijentima.

Prošle nedelje je prema zvaničnim podacima 860 pacijenata čekalo ugradnju kuka i kolena u Nišu, neki su bili zakazani tek za 2025. godinu, ali su iz UKC Niš istakli da će uz novu opremu kraće čekati i da očekuju da do kraja godine na Ortopediji bude urađeno 2.000 operacija.

stub_4 Oborili rekord dve nedelje pre nego što su planirali; foto: UKC Niš Ipak, uspeli su i ranije da obore sopstveni rekord, kažu iz Kliničkog, jer je do 15. decembra već ostvaren taj broj operacija, prvi put u istoriji ove klinike, koja je pola veka postojanja obeležila 2021. godine, koja od početka prošle nosi ime akademika Milorada Mitkovića, dugogodišnjeg rukovodioca klinike.

Zahvaljujući, kako navode nadležni, svesrdnoj podršci i razumevanju Uprave, zanovi opreme, ali i potpunoj snabdevenosti ugradnog i potrošnog materijala, koji su država i resorno Ministarstvo obezbedili, Klinika za ortopediju niškog Univerzitetskog kliničkog centra, uspela je da, čak petnaestak dana, pre kraja godine, prevaziđe sve dosadašnje rezultate kada je planirani- elektivni operativni program u pitanju, ali i broj hitnih izvedenih operativnih zahvata - saopštili su iz Kliničkog.

U odnosu na prethodnu godinu, kada nisu imali operacije tokom popodneva, kažu da je broj operacija za 25 % viši, kao i da su ponosni što su ostvarili cilj i ranije nego što su planirali.

Niški ortopedi su podsetili da su u prvoj polovini godine počeli operacije i u trećoj operacionoj sali, od ukupno 17 koliko ima u novoj zgradi, kao i da je na kvalitet i broj operacija uticala i nova oprema.

Naglašavaju naravno i važnost odlične saradnje službi UKC Niš, kada je u pitanju pravovremeno, tačno i precizno planiranje nabavke ugradnog i potrošnog materijala-endoproteze veštačkog kuka i kolena, pa su posebno ponosni, na čelu sa rukovodstvom niškog UKC-a, što su u čitavoj zemlji, bili među Klinikama koje imaju najkraće liste čekanja za ugradnju istih - dodaju u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima koje imaju kažu da se trenutno na operacije pozivaju pacijenti koji su upisani na listu čekanja u drugoj polovini prošle godine, a očekuju da početkom sledeće godine budu pozivani oni koji su upisani u prvoj polovini 2023. godine, te da će ubuduće period čekanja na operaciju ugradnje veštačkog zgloba biti oko godinu dana.

Podsećaju da se pacijenti koji imaju prelome i stariji od 75 godina kojima se ugrađuje cementna proteza, ne upisuju se na listu čekanja, već im se operacija zakazuje u najkraćem mogućem roku, u dogovoru sa ordinirajućim lekarom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    03:24 // 17. 12. 2023.

    Samo su prevideli da ti pacijenti treba negde da se rehabilituju nakon operacije da bi mogli da hodaju. Otac mi je operisan ali sada trazim vezu za kliniku za rehabliitaciju jer je i tamo lista cekanja. Organizacija na nivou...

  • Igor

    20:31 // 16. 12. 2023.

    Konacno da budem deo neke statistike. Ja i jos 1999.

  • Наташа

    17:39 // 16. 12. 2023.

    Колико њих је преживело...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: