Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 11. 5. 2023.

| Društvo

Niška Ortopedija počinje da radi i popodne da bi smanjili liste čekanja

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Operacija-kicme-odrasli-foto-Klinicki-centar-Nis
Plan je da se smanje liste čekanja na Ortopediji, gde se i najduže čeka na operaciju; foto: UKC Niš

Nakon podviga niških kardiohirurga, koji više nemaju liste čekanja jer su besplatno radili 12 vikenda, iz UKC Niš su najavili da će Klinika za ortopediju, koja ima najviše pacijenata koji čekaju operaciju, početi sa popodnevnim radom. Plan je, kažu, da osim pacijenata koji su na njihovoj listi čekanja operišu i one iz Banjice, kako bi izašli u susret pacijentima.

Liste čekanja za operacije u Srbiji ne postoje od juče, dodatno su se uvećale zbog korone, ali do sada nije bilo jasnog plana kako da se smanje.

Niški kardiohirurzi smatrali su da to mogu jedino dodatnim radom vikendima, ali su ih nakon podviga u javnosti nadležni kritikovali, nazvali njihovo ukidanje liste čekanja "diskutabilnim" poput ministarke zdravlja, a svoje kolege diskreditovao je i sam v. d. direktor UKC Zoran Perišić.

Iako je od tada prošlo mesec dana, njihove kolege iz UKC Niš nisu se do sada priključile borbi da se smanje liste čekanja, sve do juče, kada je objavljena najava iz Uprave - da Klinika za ortopediju uvodi i popodnevnu smenu za operacije, kako bi smanjili liste čekanja, koje su inače najduže upravo za ortopedske intervencije. ortopedija-nis-foto-ukc-nis Plan je da se smanje liste čekanja na Ortopediji, gde se i najduže čeka na operaciju; foto: UKC Niš

Nakon održanog sastanka čelnika niškog Univerzitetskog kliničkog centra sa nadležnima iz Direkcije republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a kako bi liste pacijenata koji čekaju na ortopedske hirurške intervencije u drugim zdravstvenim centrima u zemlji, bile što pre skraćene, pa i ukinute, dogovoreno je da se u tu misiju, uključi i naša zdravstvena ustanova, koja treutno, u celoj zemlji, ima najkraće liste čekanja u ovoj oblasti - piše na sajtu UKC Niš.

Njihov rad ubuduće će biti organizovan tako što će radnim danima u toku prepodneva operisati pacijente koji se nalaze na listi čekanja za hiruršku ugradnju veštačkog kuka i kolena u UKC Niš, kojih je trenutno 1.022, a popodne će operisati i "svoje" pacijente, ali i one kojima su te intervencije zakazane u Institutu za ortopediju Banjica u Beogradu.

Sa lekarima OJ Klinika za ortopediju UKC Niš, dogovoreno je da se u popodnevnim satima, operišu po dva pacijenta, te je plan da do kraja godine, zahvaljujući ovakvoj organizaciji, 350 do 400 pacijenata, koji se nalaze na objedinjenoj republičkoj listi čekanja, bude operisano u našoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno 50 do 70 pacijenata sa liste čekanja Instituta Banjica - navode u saopštenju.

Time što će operisati i pacijente iz prestonice koji čekaju godinama na operaciju kažu da žele da izađu u susret i njima i pomognu svojim kolegama.

Takođe ističu da je Klinici za ortopediju za ovaj način rada obezbeđena dodatna, treća operaciona sala, kao i ugradni i potrošni materijal, ljudstvo i sva oprema.

Inače, prema novoj ažuriranoj listi čekanja RFZO, u UKC Niš se u proseku na ortopedske operacije čeka 2 do 3 godine. Trenutno je na listi za bescementnu protezu kuka ukupno 186 pacijenata, a hibridnu protezu čeka 178 ljudi.

Čak 658 pacijenata je na listi za ugradnju proteze za koleno, a poslednja zakazana operacije je za februar 2025. godine. Međutim, istu ovu intervenciju na Institutu Banjica čeka 2.555 ljudi, a operacija koja je zakazana 27. februara ove godine biće prema planu izvedena tek za 10 godina, jer je zakazana tek za februar 2033. godine.

Podsetimo, krajem prošlog meseca na listama čekanja niškog UKC-a bilo je 1.745 ljudi, ali iz ove ustanove novinarima po Zahtevu za informacije od javnog značaja nisu dostavili liste zakazivanja, pa nije poznato koliko pacijenata čeka na druge intervencije koje nisu na listi RFZO.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pacijenti koji cekaju protezu kuka i kolena u nedogled

    23:27 // 12. 5. 2023.

    Trazimo smenu prof ivana micica!

  • Robin Hud

    12:21 // 12. 5. 2023.

    Pa liste bi mogle brzo da se smanje kada bi se i nofotrvoren Klinila Trenkic ubacila da radi i drzavne pacijent

  • JUZN1

    08:08 // 12. 5. 2023.

    Dr.Pedja Pavlovic je meni operisao lakat.Dobar je to doktor, a za ostale sa ortopedije ne znam...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: