Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 22. 1. 2021.

| Društvo

Niška Palilula dobija mernu stanicu kvaliteta vazduha kao donaciju, poziv i drugim opštinama da se prijave

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Merna stanica OS Sveti Sava; foto: JV-Lj. J
U Nišu za sada postoje dve merne stanice, a nova će biti u Opštini Palilula; foto: JV

Ukupno 30 opština u Srbiji dobiće merne stanice kvaliteta vazduha od Zelenog razvojnog centra koji je otvorio prijave za donaciju, vrednu 20.000 evra, do 1. februara. Prva među njima, kažu, sigurno će biti niška Opština Palilula, jer se prva prijavila i bila najaktivnija u sadnji belog jasena prošle godine, a time će Niš dobiti treću mernu stanicu. Ističu da im je cilj da gradovi i opštine prodišu, jer će uz stanicu donirati i aplikaciju koja će u realnom vremenu prikazivati koliko je vazduh zagađen, ali i još novih sadnica drveća.

Krajem prošle godine je u Opštini Palilula u Nišu uspešno realizovana akcija "Posadi svoj hlad", jer je Niš nakon nje bogatiji za 1.600 sadnica belog jasena.

Predsednik Opštine Bratislav Vučković kaže da to nije kraj u pokušaju da vazduh u Nišu, koji je ove sezone i 6 puta zagađeniji nego što je dozvoljeno, bude kvalitetniji, jer su se prijavili za jednu od 30 stanica za merenje kvaliteta vazduha.

Uz to bi trebalo da dobijemo i sadnice i biće nam obaveza da ih zasadimo, ja očekujem i izboriću se da Niš dobije 5.000 sadnica belog jasena najmanje, prošle godine smo zasadili 1.600. Urgiraćemo da i ove naše opštine poput Doljevca, Merošine i Gadžinog Hana isto dobiju, jer ima dosta devastiranog šumskog područja - navodi Vučković.

Opština Palilula će sigurno dobiti mernu stanicu, kaže za Južne vesti Dušan Jakovljević iz Zelenog razvojnog centra, a ističe da su takvu odluku već doneli, jer su prvi aplicirali, ali i zato što su pored Beograda i Novog Sada donirali najveći broj sadnica belog jasena u jesenjoj sadnji.

Imamo najbolju saradnju sa ovom opštinom, tako da su oni prvi koji će dobiti i zato što sa Čačkom najpouzdaniji partner naš u ovoj jesenjoj sadnji bili, oni su najaktivnija srpska opština i oni sigurno dobijaju - ističe Jakovljević.

Oni koji stanuju u Opštini Palilula će uskoro moći da vide u realnom vremenu kakav je kvalitet vazduha koji dišu, jer Jakovljević ističe da će na raspolaganju imati i mobilnu aplikaciju.

Mi smo u završnoj fazi razvijanja softvera za mobilne aplikacije za te merne stanice, tako da će građani u opštinama koje ih budu dobile moći u svakom trenutku da znaju kakav je realno vazduh u njihovom mestu. Mi ćemo ih održavati, svake godine se sonda menja i naša donacija podrazumeva i redovno održavanje - objašnjava Jakovljević.

Do 1. februara preko Zelenog razvojnog centra i druge opštine mogu da se prijave za donaciju, a do kraja tog meseca će postaviti ukupno 30 mernih stanica koje mere i najštetnije PM 10 i PM 2.5 čestice u vazduhu u realnom vremenu, kao i da je oprema usaglašena sa evropskim normama i standardima.

One su dobijene iz međunarodne donacije za koju smo mi aplicirali. U ovom trenutku imamo 30 stanica na raspolaganju, aplicirali smo za još 30 s obzirom da je jako veliko interesovanje. To su stanice visokog kvaliteta, sa trogodišnjom garancijom, sa kvalitetom merenja, tačnošću podataka 99 % i očitavanju podataka u realnom vremenu - kaže Jakovljević.

Jakovljević ističe da osim stanice i aplikacije donacija podrazumeva i podelu sadnica belog jasena tokom tri godine za prolećnu i jesenju sadnju, a broj sadnica koji će svaka opština dobiti je 1 % u odnosu na broj stanovnika opštine. Ističu da je cilj ovog projekta, koji su nazvali "Zeleni grad", da pomognu gradovima i opštinama da prodišu.

Podsetimo, trenutno u Nišu postoje dve merne stanice kvaliteta vazduha, koje prethodnih dana pokazuju konstantno zagađenje, a profesori koji su predložili novi monitoring ističu da je aktuelno merenje loše, pa da zato nema ni adekvatnih mera.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Otpor

    11:43 // 23. 1. 2021.

    Meni dovoljno da izadjem na ulicu da osetim da se gusim,merna stanica je nepotrebna,potrebno resenje.Zabrana uglja i secenje drva u gradu!

  • MilosNis

    01:54 // 23. 1. 2021.

    Ne znam sto trosite pare za te stanice kad se vidi golim okom da vazduh ne valja?! Bolje da kupite za te pare maske sa filterima pa da podelite narodu veca korist od njih nego od tih mernih stanica!

  • Miša iz Niša

    22:41 // 22. 1. 2021.

    Kad bi ga stavili baš onde kod pruge na palilulsku rampu crko bi pa kolko god da košta!!!
    Rok trajanja bi mu bio od 7-15h i tol'ko

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: