Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 9. 9. 2020.

| Društvo

Niška Pulmologija više nije u kovid sistemu, u novoj zgradi KC leče se i pacijenti bez korone

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Pulmologija
Vražaju se u redovan režim; foto: Vanja Keser

Drugi pik virusa korona trenutno je u opadanju, pa je zato, kako kažu u Kliničkom centru Niš, u toku priprema Klinike za plućne bolesti za povratak u ne-kovid sistem. Pacijente zaražene koronom ubuduće će zbrinjavati deo nove zgrade Kliničkog centra, deo Dečje i Infektivne klinike.

Posle nekoliko meseci, na niškoj Pulmologiji moći će da se leče i pacijenti kod kojih nije dijagnostifikovana zaraza virusom korona. Tamo, kako kažu u KC Niš, više nema zaraženih, niti onih kod kojih se sumnja na kovid.

Zgrada klinike je trenutno u fazi dekotaminacije, dezinfekcije i čišćenja, a zbog vraćanja u normalan režim rada, odnosno hospitalizaciju ne- kovid pacijenata, sa patologijom vezanom za plućne bolesti. Očekuje se da već tokom naredne nedelje budu primljeni prvi ne- kovid pacijenti i da ova OJ KC Niš, otpočne sa redovnim radom i aktivnostima u lečenju i zbrinjavanju pacijenata - kažu u ovoj ustanovi.

I dalje u kovid sistemu ostaju delovi nove zgrade Kliničkog centra (nulti i četvrti sprat), deo zgrade dečijih klinika - kovid Dečija bolnica i prijemno-trijažna ambulanta OJ Klinika za infektivne bolesti KC Niš.

Ne-kovid pacijenti, tvrde u KC Niš, lečili su se u zgradi novog Kliničkog centra i u toku pandemije, jer 1. i 2. sprat nikad nisu bili rezervisani za one koji imaju korona virus, a 3. je odavno vraćen u redovni sistem.

Što je upravo omogućilo zbrinavanje ne- covid pacijenata tokom trajanja celog drugog pika. Takođe, sve vreme, od početka izbijanja epidemije, operativni program funkcioniše u zadovoljavajućem obimu, tako da se sem hitnih slučajeva, obavlja i elektivni program, te je od marta do danas, obavljeno preko 1.700 hirurških intervencija, od toga, gotovo je polovina izvedena kod onkoloških pacijenata - kažu u KC Niš.

Nedavno je iznenađenje kod mnogih izazvala vest da se u jeku pandemije zatvara stacionarni deo Infektivne klinike u Nišu zbog renoviranja, a u Kliničkom centru kažu da taj posao dobro napreduje i da je tender okončan.

Prema rečima izvođača, već se obavljaju pripremni radovi, tako da bi, kako su nas obavestili, ali i kako je to već definisano, stacionarni deo Klinike za infektivne bolesti KC Niš, vrlo brzo trebalo da bude ponovo na raspolaganju za zbrinjavanje i lečenje pacijenata zaraženih virusom Covid-19, ukoliko za to bude potrebe - poručuju iz KC Niš.

Podsetimo, kako je rekao direktor Klinike za anesteziologiju Radmilo Janković, niški Klinički centar je ustanova koja je pretrpela najveći pritisak posebno u prvom piku epidemije kada su ka njoj gravitirali pacijenti od Kruševca od Preševa.

U periodu o 6 meseci, koliko već živimo sa koronom, kroz ordinacije i sobe KC Niš, prošlo je oko 4.600 pacijenata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:30 // 9. 9. 2020.

    Super ako je istina:)))))))

  • Milan

    18:05 // 9. 9. 2020.

    Da li ce nekad neko smeti da iznese podatak koliko je ljudi umrlo od drugih bolesti jer zbog ove histerije oko korone bila im je uskracena mogucnost da se lece? Siguran sam da ih je 50ak puta vise nego umrlih od korone. Panicarima i hipohondrima na dusu idu njihove smrti

  • nisliski mohikanac

    17:47 // 9. 9. 2020.

    Korona se izmedju ostalog koristi da se ugase drzavne skole i bolnice.Zrtve ih ne zanimaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: