Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 29. 12. 2016.

| Društvo

Niška Skupština beži od odgovornosti u slučaju Jonića

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Skupština Grada Niša
"Nema pravnog osnova"; Foto: JV

Iako je Komisija za primenu Etičkog kodeksa zaključila da je direkor "Pčelice" Zoran Jonić prekršio kodeks i nije postupao u skladu sa interesom dece i roditelja, odluka o njegovoj eventualnoj smeni, tvrde iz kabineta predsednika niškog Parlamenta Radeta Rajkovića, je na Upravnom odboru "Pčelice". 

Kažu da zbog toga i preopruka za smenu Jonića koju je donela Komisija za praćenje Etičkog kodeksa nije bila na dnevnom redu na poslednje dve sednice Skupštine, a sudeći po odgovorima iz kabineta predsednika parlamenta, neće ni ubuduće. Za to, kako kažu, “nema pravnog osnova”.

Po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da o tome odlučuje organ upravljanja, što je u slučaju “Pčelice” Upravni odbor. Skupština nema nadležnosti da o tome diskutuje, nego su odbornici dobili samo odluku Komisije u formi obaveštenja - kazali su iz kabineta predsednika Skupštine Niša.

Međutim, niška Skupština je i do sada usvajala preporuke, predloge i inicijative koje nisu u njenoj nadležnosti, niti su potekle od bilo kog skupštinskog tela. Tako je usvojena inicijativa da Niška televizija postane javni servis, iako je o tome isključivo odlučivala Vlada Srbije.

Takođe, usvojen je i dokument kojim se pružala podrška "Jugoistoku" da opstane kao preduzeće, iako su o tome odlučivali Elektroprivreda Srbije i resorno ministarstvo.

Sada, iako je zvanično skupštinsko telo - Komisija za primenu Etičkog kodeksa zaključilo da je bilo kršenja zakona i dalo čak predlog za razrešenje direktora jedne gradske ustanove, niška Skupština u tome ne vidi prostor ni za diskusiju odbornika, a kamoli usvajanje bilo kakvog dokumenta u formi preporuke ili iniciajtive koji bi bio prosleđen Upravnom odboru i Ministarstvu prosvete.

Predsednica Komisije za praćenje Etičkog kodeksa Marija Ranđelović kaže da je zaključak o Jonićevoj smeni upućen i Upravnom odboru “Pčelice” prošlog petka i da se očekuje odgovor.  Zoran Jonić Jonić prekršio Etički kodeks o ponašanju funkcionera; Foto: JV


Upravni odbor već štitio Jonića

Ovaj odbor je, međutim, na inicijativu Odborničke grupe "Dosta je bilo" o smeni direktora “Pčelice” koja je podneta neposredno pre zasedanja Komisije, odgovorio da su navodi da Jonić ne postupa u interesu javnosti “paušalni i neosnovani”.

U Upravnom odboru su kazali da Jonić nije odgovoran za to što je “Pčelica” naplaćivala boravak dece više nego što je propisano zakonom, već je to bila skupštinska odluka.

U ovom telu takođe pravdaju sve Jonićeve postupke na osnovu kojih je Komisija utvrdila da je kršio kodeks, između ostalog i da su nepravilnosti koje je utvrdio državni revizor ispravljene u roku.

Podsetimo da je Jonić na čelu niške Predškolske utanove od 2008. godine, iako je prethodno osuđen zbog toga što je tukao učenika dok je bio direktor OŠ "Čegar".. On je osuđen i za neprijavljivanje funkcije, a njegovu smenu tražio je i DS, kao i Lokalni antikorupcijski forum.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ajmorealno

    11:35 // 30. 12. 2016.

    Je l palo nekom na pamet da je mozda ovaj covek ispravan?
    Ili su svi misljenja da je jaci od Vucica i Merkelove zajedno pa mu niko nista ne moze?!
    samopitam

  • MINISTAR JE TATA

    12:57 // 29. 12. 2016.

    Organ upravljanja razrešava direktora ustanove dužnosti ako mu se u disciplinskom postupku izrekne mera
    prestanka radnog odnosa zbog utvrđene odgovornosti za težu povredu radne obaveze propisane za
    zaposlene iz člana 141. ovog zakona ili se stekne uslov za otkaz ugovora o radu u skladu sa opštim
    propisima o radu.
    Organ upravljanja razrešava direktora dužnosti pre isteka mandata kada je konačnim ak

  • Keza

    12:55 // 29. 12. 2016.

    Naprednjaci se drze i tu nema nikakve dileme. Nece jedni na druge da krenu nikada pa makar i najveci kriminalci da su u njihovim redovima. Jedino ako vrhovni komandant da blagoslov onda moze da se deluje. Do tada samo dzaba pisete.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: