Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 24. 4. 2023.

| Društvo

Niška Skupština ima hitnu sednicu - zbog pašnjaka

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
skupstina
Tek drugi put zasedaju u 2023. godini, ali nije jasno o čemu će konkretno odlučivati; foto: S. V.

Odbornici niške Skupštine zasedaće tek drugi put ove godine, a u pozivu za hitnu sednicu našla se samo jedna tačka - prestanak prava korićenja pašnjaka u selima Jasenovik i Gornji Matejevac. Nije jasno o čemu je reč ni na osnovu materijala koje je Gradsko veće dostavilo, osim da traže hitno zasedanje, a odbornik Branislav Jovanović kaže da je i za njih to misterija, ali da svakako ima važnijih tačaka za građane koje se nisu našle na dnevnom redu. Pretpostavlja da država planira na tih 90 hektara pašnjaka neku investiciju, ali napominje da treba javno da kažu koji projekat je u pitanju, kako bi odbornici znali da li će takvu ideju da podrže ili ne.

Pre mesec dana su odbornici Skupštine grada u Nišu prvi put imali sednicu ove godine, a sutra će se opet sastati i to hitno, jer je to tražilo Gradsko veće. Na dnevnom redu ove 30. po redu, a hitne sednice, samo je jedna tačka i to nejasna.

Predlog rešenja o prestanku prava korišćenja sela Jasenovik na nepokretnosti – katastarskoj parceli broj 102/1 na mestu zvanom "Parkač" – pašnjak u površini od 47,35,75 ha i sela Gornji Matejevac, na nepokretnosti – katastarskoj parceli broj 73 na mestu zvanom "Belin vrh“ – pašnjak u površini od 38,96,24 ha - piše u pozivu na sednicu.

30. sednica dnevni red Na dnevnom redu hitne sednice samo jedna tačka; foto: Skupština Niša Na osnovu rešenja Gradskog veća koje je, kako navode, održano u subotu 22. aprila, a koja su dostavljena uz predlog za hitno sazivanje sednice, takođe nije jasno šta stoji iza ovog predloga.

U dokumentima piše da je predlog da prestane pravo korićenja sela Jasenovik i Gornji Matejevac na dva pašnjaka od ukupno skoro 90 hektara, koje su 1994. godine vraćene kao seoske utrine i pašnjaci selima na korišćenje.

Razlog hitnosti sazivanja sednice Skupštine Grada Niša je unapređenje korišćenja zemljišta, čime se postiže njegovo racionalnije i ekonomičnije korišćenje i doprinosi prihodima kako budžeta Republike Srbije tako i budžeta Grada Niša na čijoj se teritoriji nalazi. U skladu sa Pravilnikom o uslovima i postupku davanja u zakup na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i ovim rešenjem, stvaraju se uslovi da se u propisanom roku najkasnije do 30. aprila, pristupi i izmeni Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Niša za 2023.godinu, kako bi se omogućila realizacija započetih aktivnosti koje su od opšteg interesa - takođe piše u rešenju.

Šta se krije iza ove odluke biće poznato sutra, a nezvanične informacije su da na ovim pašnjacima država planira solarne panele.

Odbornici koalicije "Niš, moj grad" takođe ne znaju šta je pozadina priče, a Branislav Jovanović kaže da pretpostavlja da je reč o nekom republičkom projektu ili investiciji, jer u planovima koje su ranije usvojili se Grad ne pominje na tim lokacijama. bane jovanović Jovanović kaže da je i za njih misterija ova tačka dnevnog reda za hitnu sednicu; ilustracija; Foto: M. Z.

Samo to treba javno da se kaže da znamo kako da se postavimo, jer sada je to misterija za sve nas. Neka nam kažu koja je to investicija da znamo kako da se odredimo - ističe Jovanović.

Jovanović takođe smatra i da ima mnogo prečih stvari za hitnu sednicu koja se sutra održava, a koja je tek druga ove godine.

Mi smo stvarno zatečeni, smatramo da ima toliko važnijih stvari u ovom gradu i da su ipak kapitalne investicije prioritet ovog grada. Mislili smo da u vezi takvih tačaka treba da se zakaže hitna sednica. Šta je sa deponijom, sa izmeštanjem pruge, postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, šta je sa azilom, sve su to kapitalne investicije o kojima nema ni reči, niko o tome ne priča. Šta je o tužbama protiv grada, odakle tolika dugovanja i to neka i od 2015. godine. Potpuno se gubi značaj Skupštine, bavimo se perifiernim stvarima. A Skupština ne radi, evo od nove godine je imala jednu sednicu - napominje Jovanović.

Takođe pita gde je izveštaj o radu gradske vlasti, kojoj je ovo poslednja godina rada u ovom sastavu, a pita i šta je sa besplatnim vrtićima, knjigama, obrocima i prevozom učenika, koje imaju đaci u Beogradu. Kaže da je čak i predsednik države govorio o nerazvijenom jugu u odnosu na sever Srbije, pa postavlja pitanje zašto to nije na dnevnom redu.

Neke od tema o kojima smatra da bi odbornici trebalo da diskutuju je i to što nijedna niška firma ne radi ulice u Nišu, nego ih sređuju firme iz inostranstva ili okoline, kao i to što je pre 4 godine otvorena poslednja fabrika u Nišu, od tada nije otvorena nijedna nova, a ugašena je firma Biftek sa 900 radnika koji su ostali bez posla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    12:25 // 25. 4. 2023.

    ‘ оће ови с’ пашњаци у град, али пашњаци из њих (чак и кад су у граду)- никако.

  • Auttrikter

    18:39 // 24. 4. 2023.

    Stiglo naredjenje " odozgo"! Hitno, da hitnije nem biti !
    Dal ce se i ovi na lokalu, nesto omrsiti, nema fajde od slikanja, tapsanja i ruckova ?

  • Šiljan Golokuranović

    18:36 // 24. 4. 2023.

    Pa kakvo toj rešenje će donosite da prestanete da koristite pašnjaci ? Pa valjda mi u Matevac treba toj da se pitujemo... MI nesmo maloumni pa će vi da donosite rešenje mesto nas. Valjda se mi pitujemo. Ispada da ako ste vi dali mufte erodrum na belograđani sg mi samo tek takoj će se odreknemo od pašnjaci...Nemojte ljudi ko boga vi molim...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: