Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 23. 4. 2021.

| Društvo

Niška Toplana planira da nekoliko kotlarnica sa mazuta i lož-ulja prebaci na biomasu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Toplana
Ideja da se pređe na energent koji manje zagađuje; foto: arhiva JV; Foto: JV/V. Milić

Biomasa je trenutno ekološki najpoželjniji energent jer najmanje zagađuje vazduh, a niška Toplana je, kako je rekao direktor Predrag Milačić, pokrenula ideju da 3 kotlarnice prebace sa mazuta i gasa na biomasu. Projekat bi realizovali sa privatnim partenrom, a odobrenje da nastave sa tim planom dali su i niški odbornici.

Kotlarnice PMF, Mika Antić i Krivi vir mogle bi da pređu na biomasu kada se projekat javno-privatnog partnerstva koji je predvidela niška Toplana okonča. Milačić je na sednici Skupštine pojasnio da je ovo samo početak ideje koja bi za krajnji cilj imala čistiji vazduh i uštedu para.

Mi smo se u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja opredelili da na mestima gde je to moguće, jer inicijalna kalkulacija pokazuje da je isplativo, da preko javno-privatnog partnerstva izvršimo supstituciju dela proizvodnje toplotne energije. Na te tri lokacije su se do sada koristili i lož-ulje i mazut i gas. Da privatni partner uloži u izgradnju novih kotlarnica koje bi kao energent koristile biomasu - rekao je Milačić.

Ideja je, kako je pojasnio direktor Toplane, da postrojenja izradi privatni partner i da se ugovorom obaveže za količinu toplotne energije koju bi predavao javnom preduzeću, a ono bi snabdevalo korinsike.

I da se uloženi novac vrati kroz razliku u ceni proizvodnje energije preko dosadašnjih energenata i preko biomase - rekao je direktor.

Reč je o drvnoj biomasi koja se, u ovom trenutku, ocenjuje kao ekološki najprihvatljivija.

Radi se o obnovljivom izvoru energije. Ima znatno manje emisije štetnih materija naročito u odnosu na mazut i lož ulje. Dosta je jeftiniji energent u ovom trenutku od mazuta i lož-ulja, a neznatna razlika u ceni je u odnosu na gas - pojašnjava Milačić.

Pored toga, kako kaže, svi energenti koji se danas koriste su iz uvoza, a sa biomasom bi se razvijala lokalna zajednica, jer bi nju kupovali od fabrika iz neposredne okoline Niša.

Odbornici su ovu inicijalnu ideju podržali, a sledi, kako se čulo na sednici parlamenta, dug put do konačne ralizacije.

Urađena je najosnovnija kalkulacija, a sledi formiranje stručnog tima koji bi predložio projekat. Tokom svog rada bi se i pokazalo da je projekat opravdan u smislu da može da bude realizovan. Onda bi to išlo na Komisiju za javno-privatno partnerstvo, pa onda sledi javna nabavka, konačna realizacija i sklapanje ugovora - zaključio je Milačić.

Podsetimo, niška Toplana trenutno ima 16 toplotnih izvora. Od toga 7 koristi gas kao energent, 8 mazut i jedna lož ulje. Prvih 7 proizvode oko 95% toplotne energije, a ostalih 9 ispod 5%, ali ideja je da se i one oslobode neekoloških goriva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kolja

    07:04 // 26. 4. 2021.

    Molim vas da ozbiljno ispratite ovu temu. Kao sto pretpostavljate, grejanje na bio-masu u toplanama u gradu koju ima velikih problema sa zagadjenjem PM cesticama je besmisleno. Takodje, prebaciti Krivi Vir sa gasa na biomasu iz ekoloskih razloga je nikad veci nonsens. Radi se o neznanju i ideji koja je sve samo ne ekoloska. Protiv ovoga se treba ozbiljno i organizovano boriti.

  • Svi sve znaju

    14:11 // 24. 4. 2021.

    Privatno javno partnerstvo je dušu dalo da priv partner i SNS tipovi u kombinaciji, 15 godina plkačkaju građane. Pogledajte ugovor za javnu rasvetu.

    • Posmatrač

      16:45 // 24. 4. 2021.

      U pravu si druže hoće sve da poharaju
      PA ĆE POSLE KIDNUTI ZA BEOGRAD DA TAMO ŠKOLUJU SVOJU DECU OD NAŠIH PARA
      zato nam sada nameću nemoguće projekte da bi što više para namlatili i kidnuli
      SIGURNO VEĆ IMAJU STANOVE NA VODI !!!

    • Kimi

      11:12 // 26. 4. 2021.

      A priori je tako, ali bi se uz građanski nadzor moglo uticati na ovakav vid pljačke građana. Za rukovodstvo toplane nemam reči. Sve im je malo.

  • Nindza

    14:02 // 24. 4. 2021.

    Zar toplana Krivi Vir nije na gas?

    P.S. Pitanje za JV, zasto selektivno objavljujete komentare?
    A onda se ljutite kad vas npr gradonacelnica diskriminise.
    #Double standards :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: