Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:21, 3. 10. 2023.

| Društvo

Niška Toplana spremna, ali "pravo" grejanje očekuju od 24. oktobra

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Toplana
Toplana spremna, ali kažu da je još toplo; foto: Vanja Keser

Za grejnu sezonu, koja bi zvanično trebalo da počne 15. oktobra, niška Gradska toplana je potpuno spremna, uverava direktor Predrag Milačić. Tada bi trebalo da počnu "tople probe", odnosno grejanje ujutru, dok intenzivniji rad očekuje tek oko 24. oktobra.

U Nišu je od jutros hladno, meteorolozi su prognozirali svega 8 stepeni, dok će najviša dnevna danas biti oko 25 stepeni.

Direktor niške Toplane kaže da su potpuno spremni da grejna sezona počne, ali da prema trenutnim prognozama za to verovatno neće biti potrebe pre 15. oktobra, jer nisu najavljene niske temperature.

Očekujem da ćemo na vreme krenuti sa toplim probama u jutarnjim časovima, a da ćemo sa malo intenzivnijim grejanjem krenuti tek oko 24.10. sudeći po trenutnim vremenskim prognozama. Naravno, ovo mogu da promene neke eventualne smernice iz Vlade, ukoliko bude drugačija procena kada se sagleda celokupni energetski bilans zemlje, ali u ovom trenutku nema sličnih najava niti indicija - pojašnjava Milačić.

Zbog uštede koja je prošle godine navedena kao razlog - grejna sezona je u Nišu zvanično počela tek 28. oktobra, ali ovog oktobra nema takvih najava, pa iz Toplane za sada prate vremensku prognozu.

Meteorolozi su i za sutra za Niš najavili hladno jutro i svega 7 stepeni, a potom pretežno sunčan dan uz prolaznu i umerenu oblaćnost dokom dana i slab do umeren vetar, a najviša dnevna temperatura biće oko 26 stepeni.

Za narednih 7 dana iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuju hladna i sveža jutra, ali pretežno sunčano i toplo tokom dana, uz prosečne temperature između 23 i 26 stepeni.

Zadržaće se suvo i stabilno vreme, samo se u četvrtak na jugozapadu Srbije očekuje pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom. Jutra će biti sveža, po kotlinama ponegde i maglovita, a u toku dana malo do umereno oblačno uz sunčane intervale i dnevnu temperaturu do kraja sedmice od 23 do 26 °S, dok će početkom naredne sedmice biti još malo toplije. - najavljuju.

Podsetimo, grejna sezona je i završena kasnije u Nišu - krajem aprila, umesto 15. aprila do kada bi zvanično trebalo da traje.


"U padu broj korisnika koji se gase sa Toplane"

Nišlije koje koriste daljinsko grejanje ove sezone očekuju i nešto više cene na računima, jer će umesto 6,56 dinara po kilovat satu varijabilni deo računa plaćati 7,11 dinara.

To je poskupljenje od 8,42%, a iz Toplane su kao razlog naveli porast cena gasa i mazuta.

Direktor Milačić kaže da se u odnosu na prošlu godinu manje korisnika isključilo sa Toplane.

U odnosu na prošlu godinu, ukupnu grejnu površinu smo uvećali za oko 19.200 m2. Broj korisnika koji raskidaju ugovor ili ulaze u obustavu isporuke toplotne energije je u padu, pa smo ove godine relizovali 2 raskida ugovora i 128 obustava, dok je 13 korisnika ponovo uspostavilo isporuku - navodi Milačić.

Podsetimo, osim centralnog grejanja koje je ove sezone svuda skuplje, ogrevno drvo je jeftinije, a pelet i ugalj uglavnom imaju istu, prošlogodišnju cenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    21:40 // 3. 10. 2023.

    Otkako sam raskinuo ugovor sa njima i prešao na pelet, preporodio sam se. Jeste da sam kotao na pelet otplaćivao skoro godinu ipo dana ali se bar grejem kao čovek, kad god poželim

  • Markoni

    12:16 // 3. 10. 2023.

    Tako je, samo napred..
    Cene podizete stalno, placamo svaki mesec a vi odlazite grejanje..
    Ali ako da se ja pitam ne bih ni pustao grejanje a digao bih cene za 50% pa da vidimo kolko trpi jos narod..
    A usput nema vise nigde ni parizera kilo za 270 to je jedna velika laz

  • Bulevar je nekada bio...

    10:39 // 3. 10. 2023.

    Prosle godine smo se smrzavali dobrih mesec dana jer je grejanje fakticki pocelo u novembru, a najavljivano je za oktobar. Izgleda cemo i ovog oktobra da se tresemo ujutru i uvece.

    • aristotel

      12:21 // 3. 10. 2023.

      Mere štednje i stabilizacije i preživljavanje traje od 80-ih. Samo strpljivo, tek smo na pola puta

    • зоза ниш

      12:28 // 3. 10. 2023.

      нека нек сачекају још мало док поставим веће радијаторе

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: