Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:26, 1. 11. 2023.

| Društvo

Niška Toplana za 3 merenja emisije zagađenosti planira da izdvoji 1,5 milion dinara

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Toplana Niš
Dužni po zakonu da mere emisiju zagađenosti na svojim kotlarnicama; foto: JV / Ljubica Jocić

Javnu nabavku kojom traži da se u ovoj grejnoj sezoni na kotlarnicama u Nišu obave merenja emisije zagađujućih materija u vazduhu raspisala je “Gradska toplana”, a procenjena vrednost ovog posla koji podrazumeva i konsultantske usluge jeste 1,5 milion dinara bez PDV-a. U tenderskoj dokumentaciji piše da se traže 2 merenja na kotlarnicama na gas i jedno merenje na onim toplotnim izvorima koji koriste mazut.

Kako objašnjavaju iz niške “Gradske toplane”, oni su po Zakonu dužni da obave ta merenja.

"JKP "Gradska toplana" Niš je kao operater dužna da na osnovu čl.58, stav 1.tačka 5 Zakona o zaštiti vazduha obezbedi propisana povremena merenja emisije, preko ovlašćenog pravnog lica, dva puta godišnje, ukoliko ne vrši kontinualno merenje emisije - odgovaraju iz Toplane.

Navode da su se odlučili za konsultantske usluge kako bi dobili predloge da realne i prihvatljive mere kojima bi se smanjila koncentracija zagađujućih materija.

Konsultantske usluge obuhvataju skup aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje koncentracije zagađujućih materija u vazduh kao i sve predloge koji se odnose na unapređenje stanja u oblasti zaštite vazduha. Primenom predloženih mera očekuje se da rezultati emisije zagađujućih materija budu bolji - objašnjavaju.

Kažu i da će se konsultantske usluge realizovati isključivo ako se izmeri prekoračenje graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu.

Tender je otvoren do 15. novembra, a njime se zahteva da se prvo merenje na 11 kotlarnica na gas i kotlarnici “Miroslav Antić” obavi najkasnije do 31. decembra ove godine, a drugo do kraja tekuće grejne sezone. U 7 kotlarnica koje rade na mazut obaviće se jedno merenje do kraja ove sezone.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rogi Inglewood

    14:57 // 2. 11. 2023.

    Pa naravno da su duzni iliti obavezni...niko valjda ne misli da bi to uradili iz moralne obaveze nedajBoze ili brige prema sugradjanima :(

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: