Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 18. 7. 2022.

| Društvo

Niška Tvrđava obrasla u stabla i korov čeka svoj veliki jubilej [video]

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti

5 meseci od kako su kocke sa niške Tvrđave počele da se urušavaju zbog rastinja, i isto toliko od najave iz Grada da će JKP “Mediana” čistiti korov, posao do danas nije odrađen, a nova stabla uveliko rastu na bedemima. Dok građani osuđuju nereagovanje nadležnih, iz Grada ćute i ne odgovaraju na pitanja kada će problem konačno biti rešen.

Februara meseca počele su da se urušavaju kamene ploče sa bedema Tvđave koja naredne godine slavi 300 godina postojanja. Iz Grada je rečeno da je razlog rastinje koje godinama nije čišćeno, a umesto najavljenog suzbijanja, okrivili su "nedgovorne" građane da su odneli otpale blokove, zbog čega će Grad snositi troškove. IMG_20220715_165647 Zidine okovane zelenilom; foto: T. T.

Kako se na terenu kasnije ispostavilo da su kocke u dnu urušenog dela bedema, većnica za kulturu Adriana Anastasov tada je objasnila da je deo pronađen, dok će one koje nedostaju nabaviti.

Da li je i koliko kocki nedostajalo, kao i koliko je to koštalo Grad do danas nije objašnjeno, a korov i rastinje nisu suzbijeni. IMG_20220715_165705 Korov se probija kroz zidine; foto: T. T.

Nova stabla različitih vrsti biljaka niču sa niške Tvrđave, korov se probija kroz zidine i nove kocke prete da se obruše.

Sramota kako se gradska vlast ophodi prema kulturno-istorijskim spomenicima kakava je naša Tvrđava - kaže 20-godišnji Nišlija.

Sa bočne strane Tvrđave duž Nišave, mnogi sugrađani parkiraju vozila, a jedan od vozača osvrnuo se i na rizik od toga da kocke padnu na neki automobil ili povrede nekoga. IMG_20220715_165722 Zid Beogradske kapije; foto: T. T.

Ako padnu na nečiji auto Grad verovatno neće uraditi ništa, ni nadoknaditi štetu, kao što je bilo i u slučaju grada. Grad niti odgovara, niti reaguje. Oni su kao planirali neku sanaciju, ali to više nije to - kaže on.

I "novootvorena" Beogradska kapija nije u istom stanju, već je celom dužinom u rastinju i stablima. IMG_20220715_165829 Foto: T. T.

Kada će zidine Tvrđave konačno biti u potpunosti očišćene, kako neke druge kocke ne bi počele da otpadaju, Grad, većnica za kulturu Adriana Anastasov i iz JKP Mediana nisu odgovorili, dok novi direktor Zavoda za zaštitu spomonika Dušan Andrejević nije odgovario na poziv Južnih vesti do objavljivanja ovog teksta.

IMG_20220715_165559 Foto: T. T.Inače, današnju nišku Tvrđavu sagradile su Osmanlije 1723. godine na ruševinama antičkog i srednjevekovnog naselja, o čemu svedoče arheološki ostaci unutar i izvan njenih zidina. Pod zaštitom države stavljena je 1948. godine, a 1979. godine proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Mitic

    08:52 // 19. 7. 2022.

    Na nekoliko mesta deo tvrdjave samo sto se ponovo ne srusi . Da li neko brine o njoj. Sramota...

  • Torpedo

    20:30 // 18. 7. 2022.

    " Nadlezni" ??? Koga brige,bre, imaju pametnija, privatna posla !
    A, praksa je, cim se nesto pita, a da si u pravu, nema odgovora !

  • Limunko

    17:26 // 18. 7. 2022.

    I bukvalno me bude sramota kad mi gosti dodju u posetu i vide otpad na sve strane. Nemaju nikakvo opravdanje za trenutno stanje jer imaju komunalne službe, dobijaju naknade za njihov rad, problem je u tome što ih nista osim vlastitog interesa ne zanima. Gomila nesposobnih marginalista koji glume ludilo. Ni sami sebe ne bi zaposlili u svojoj firmi kad bi videli vlastite sposobnosti i ucinak. KOROV!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: