Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 15. 7. 2022.

| Društvo

Niška Ulica Petra Velebita izbrisana iz programa uređivanja - stanari traže objašnjenje

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
ulica
Ulica Petra Velebita; foto: T. T,

Stanari Ulice Petra Velebita, koja se nalazi na području Opštine Palilula, nadali su se da će dobiti proširenje vodovodne i kanalizacione mreže, što je bilo po programu uređivanja prethodne dve godine. Ove godine njihova ulica se ne nalazi na spisku Direkcije za izgradnju, kažu da ih niko nije obavestio koji je razlog "brisanja" i traže od nadležnih objašnjenje i rešavanje komunalnih i urbanističkih problema.

U programu uređivanja građevinskog zemljišta i održavanja komunalne infrastrukture za 2020. godinu pored mnogih ulica u svim gradskim opštinama nalazila se i Ulica Petra Velebita i to za proširenje vodovodne i kanalizacione mreže. Godinu dana kasnije ta ulica se našla takođe na spisku, ali samo za kanalizacionu mrežu, a građani kažu da su dobili odgovor da je reč o greški.

Hronološki gledano, godine nisu bile na njihovoj strani, ali ni nadležne institucije, pa ističu da im je 2022. donela brisanje sa tog spiska. ulica Stanari traže rešenje problema; foto: T. T.

Problemi se tiču nedostatka infrastrukture (vode, kanalizacije i struje) za koje smo zahteve podnosili 10 godina unazad i konačno su nas ubacili u plan za 2020. godinu. U planu za 2022. su nas izbacili bez objašnjenja i bez obzira na naše ponovljene zahteve i prijeme kod gradonačelnice, od koje smo tada dobili čvrsta obećanja da će problem biti sagledan i rešen u najskorijem roku - kažu stanari.

Još februara ove godine su podneli molbu Opštini Palilula, Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj (KLER) i Gradu Nišu da opet razmotre njihov problem i tražili od nadležnih da ih obaveste o razlozima izbacivanja sa spiska. Molba još nije uslišena, a to pokazuje i Program Direkcije za izgradnju u kome nije naznačena ova niška ulica.

O razlozima što je ulica posle dve godine izbrisana to Javno preduzeće i Opština ne odgovaraju ni na pitanja Južnih vesti.


Urabanizam i realnost

Gde (ni)su vodovod i kanalizacija, tu si i drugi problemi. Jedan od njih je legalizacija kuća, pa građani ističu da su za neke objekte podneti zahtevi za legalizaciju pre donošenja najnovijeg urbanističkog plana. Ulica Petra Velebita Ulica nakon nevremena; foto: čitalac

Po novom planu, put koji je ucrtan neplanski i bez izlaska na teren, prelazi preko nekih kuća, pa ljudi ne mogu da završe legalizaciju. Drugi deo problema je što je put koji prolazi pored parcela, koji je ucrtan u katastru i vlasništvo Grada Niša, po urbanstičkom planu je izbrisan i sada te parcele praktično nemaju izlaz na javnu površinu i ne mogu da ostvare prava u smislu dobijanja građevinske dozvole za adaptaciju ili izgradnju objekta - navode stanari.

Deo ove ulice je asfaltiran, ali za ostatak su se građani sami borili. Nevreme je učinilo da i on propadne.

Kad se radila Francuska ulica, mi smo ih zamolili da nam taj asfalt koji tamo skidaju daju, a mi smo se sami organizovali i platili mašine da to razvuku po putu. Svakako nismo imali dovoljno materijala, niti odgovarajuću mehanizaciju da bi grebani asfalt lepo pokrio celu ulicu i da bi ga utabali morali bi da angažujemo valjak za koji nismo imali novac - dodaju.

Kažu da je ulica skroz neupotrebljiva, a da se zbog jakih kiša blato slilo i na niže ulice i da je problem postao još veći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lenka

    14:11 // 21. 7. 2022.

    Pravili kuce nelegalno pa sada traze vodu, kanalizaciju i asfalt.
    Kako da ne. I jos se ljute...

  • Dušan

    16:40 // 15. 7. 2022.

    Izgleda samo centralne ulice imaju prioritet. Inače jako lep kraj.

  • Vladadaz

    15:40 // 15. 7. 2022.

    Sramota je da se godinama ne resavaju problemi pored silnih obecanja. Jednostavno je tuzno da ulice Nisa nemaju asvaltirane puteve I da se stanovnici ove ulice toliko muce u kisnim i zimskim sezonama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: