Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 24. 3. 2023.

| Društvo

Niška "Zoohigijena" širi aktivnosti i u Gadžinom Hanu i Svrljigu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
psi lutalice niš
Besplatnom sterilizacijom smanjiće se broj pasa na ulicama, kažu nadležni; foto: JV

Potpisivanjem međuopštinskog sporazuma niška Zoohigijena pružaće svoje usluge, pre svega sterilizaciju pasa na ulicama i na teritorijama opština Gažin Han i Svrljig. Nadležni se nadaju da će tako smanjiti broj pasa na ulicama, ali i da će to biti pretkorak ka izgradnji prihvatilišta za pse.

zohigijena Potpisan međuopštinski sporazum, foto: S. V. Problem velikog broja napuštenih pasa na teritorijama opština koje se nalaze u Nišavskom okrugu, biće rešen širenjem aktivnosti niške Zoohigijene i na druge Opštine kaže direktor Javno komunalnog preduzeća Mediana Ivan Mihajlović. On je rekao je da će mešuopštinskim sporazumnom prevenirati pojavu novih pasa lutalica u tim Opštinama.

Imajući u vidu broj pasa lutalica na teritorijama svih opština, kao i to da su živa bića koja nemaju mesto stanovanja i često menjaju lokaciju, rešavanje ovog problema direktno na teritorijama upravo tih opština jeste bitna intervencija sprečavanje povećanja broja pasa lutaica. Moram da naglasim da psi lutalice iz drugih opština neće biti dovoeni u niš već će naše aktivnosti biti izmeštene na teritoriji ovih opština - rekao je Mihajlović.

On je podsetio da Zoohigijena besplatno steriliše i vlasničke pse i da su za sada rezultati kampanje dobri, pa poziva vlasnike da se odazovu akciji i spreče neželjena razmnožavanja.

Sporazum koji su potpisali predstavnici opština Gažin Han i Svrljig sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski vredan je 18 miliona švajcarskih franaka, deo je projekta Ministarstva državne uprave i počeće da se primenjuje od 1. januara naredne godine.

Do tada ćemo spremiti svu potrebnu dokumentaciju i smatram da ćemo uspeti da smanjimo broj pasa lutalica, pre svega njihovo razmnožavanje na ulicama. Ovo je i pretkorak ka onome što Grad godinama pokušava, a to je da da pronađe adekvatnu lokaciju za prihvatilište za pse- rekla je gradonačelnica.

Podsetimo, nadležni godinama najavljuju da će Niš dobiti prihvatilište za pse. Pominjale su se različite lokacije - od prostora kod zatvora do Svrljiga. Na kraju je azil trebalo da bude izgrađen u Dugoj Poljani kod Gadžinog Hana što je dovelo do protesta meštana, opozicije i članova društava za zaštitu životinja.

Krajem januara ove godine na Portalu javnih nabavki objavljeno “prethodno informativno obaveštenje”, koje je u tom slučaju služilo kako bi kasnije bio kraći rok za prijem ponuda. Tu je bilo istaknuto da je planirani datum raspisivanja javne nabavke 28. februar, ali ipak ni ni skoro mesec dana od tada tendera nema i ništa se novo nije desilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    13:40 // 24. 3. 2023.

    I kaznjavanjem vlasnika koji ne sterilisu pse i ne pokazu gde su mladunci ako ne zele sterilizaciju. Prvo besplatno cipovanje,registracija vlasnika, umesto VDV, raditi popis pasa po kucama,dati rok za cipovanhe i sterilizaciju a onda kazna i punjenje drzavne kase. I resen problem. I bravo za Ivana.

    • Апе Чапа

      07:53 // 25. 3. 2023.

      Уједају и нападају децу и пролазнике и чиповани и не чиповани .То чиповање и огрлица око врата изуједаном не значи ништа.

  • Vlada

    13:32 // 24. 3. 2023.

    Nis su ocistili od pasa lutalica pa sad mogu dalje. Od tvrdjavskog mosta ka Pobedinoj copor. A i ostale lokacije gde ae prodaje brza hrana nisu bez bacenih papira, salveta i pasa lutalica koje ih njuskaju. Da turisti kad sidju sa busa na prvom koraku vide gde su dosli.

    • Ema

      10:19 // 15. 8. 2023.

      Vecina tih pasa je sterilisana, nikoga ne diraju i svi ih hrane, ali naravno da takvima kao Vama svi i sve smetaju pa i psi na ulici..

  • Laki

    12:32 // 24. 3. 2023.

    Ovo mi lici trla baba lan da joj prode dan. Vidim sva dosadasnja obecanja oko prihvatilista ili azila za pse su uspesno resena.??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: