Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 10. 6. 2023.

| Društvo

Niška akademska zajednica pokrenula peticiju za podršku protestu "Srbija protiv nasilja“

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Univerzitet
Profesori i studenti pružili podršku protestima i zahtevima; foto: JV/J. A.

Po ugledu na kolege iz Beograda, univerzitetski radnici, studenti i alumnisti Univerziteta u Nišu pokrenuli su peticiju čijim potpisivanjem izražavaju podršku zahtevima protesta koji se već šest nedelja održavaju u srpskoj prestonici, a sve nakon tragedija koje su se dogodile u beogradskoj osnovnoj školi i mladenovačkom selu.

Niška akademska zajednica u opisu peticije izstakla je zabrinutost zbog načina na koji se institucije nose sa problemima proizašlim nakon tragedije u školi “Vladislav Ribnikar”, a koji je u okosnici rezultirao iznenadnim i neobrazloženim završetkom nastavne godine za sve osnovce i srednjoškolce u Srbiji.

Izražavaju zabrinutost zbog kontinuiranog urušavanja autonomije i stručnosti obrazovnog sektora, kroz davanje prvenstva partijskim kriterijumima u odnosu na profesionalne kompetencije prilikom izbora i imenovanja direktora škola i nastavnog kadra, tolerisanje prakse preglasavanja prilikom donošenja odluka o ocenama, nedovoljno snažan odgovor institucija na nezakonito sticanje diploma - piše u peticiji.

studenti Akademci protiv nasilja; foto: ilustracija/flickr - Jirka Matousek Kao treći razlog zabrinutosti navode društvenu krizu koja je, smatraju, nastala kao posledica višegodišnjeg negovanja kulture zastrašivanja, nasilja, korupcije i podaništva.

Zato radnici, studenti i alumnisti niških fakulteta pružaju punu podršku zahtevima izraženim u okviru građanskih protesta “Srbija protiv nasilja” koji se odnose na neophodnost preispitivanja profesionalne i političke odgovornosta aktera uključenih u reagovanja tokom i nakon tragičnog događaja u školi “Vladislav Ribnikar”, na sankcionisanje medija koji javni prostor zagađuju popularizacijom nasilja, kršeći kodeks struke, na ukidanje programa koji promovišu realno nasilje, te na preuzimanje odgovornosti krovne organizacije za kontrolu medija za do sada učinjene propuste - zaključuju.

Peticiju koja je juče pokrenuta, do sada je potpisalo oko 80 akademskih radnika i studenata, a jedan od njih je i Aleksandar Đokić, doktorand na Filozofskom fakultetu u Nišu. aleksandar đokić Smatra da mu je obaveza kao akademskom građaninu da podrži proteste; foto: JV

Peticiju sam potpisao zbog slaganja sa svim iznetim zahtevima koji su izraženi u okviru protesta "Srbija protiv nasilja“ koji se održavaju u Beogradu više od mesec dana. Tragedije koje su zadesile Srbiju su "trgle“ ljude iz jednog sna u kome su živeli predugo, te je rezultat svega toga jedan ozbiljan građanski protest koji se dešava u Beogradu - objašnjava Đokić.

Ističe da je kao student doktorskih studija i deo akademske zajednice, osetio potrebu da pruži podršku svojim kolegama i profesorima u Beogradu, a zahteve koji su upućeni vlastima smatra zdravorazumskim, te se nada da se neće oglušiti o njih.

Sistem je u potpunosti zakazao, institucije gotovo da ne postoje, a na proteste i zahteve protesta ostaju neme. Kultura slušanja i kultura dijaloga, koje su izuzetno važne i bitne za demokratiju i demokratsko društvo uopšte, gotovo da ne postoje. REM, kao ključna institucija za sprečavanje nasilja i propagande na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ne radi svoj posao - rekao je student.

Đokić podseća da je uloga REM-a, kao regulatornog tela za elektronske medije, dodela nacionalne frekvencije koja je javno dobro.

Međutim, to telo je, kako smatra, zaboravilo da prati rad televizija kojima je dodelilo nacionalnu frekvenciju, kao i da kritikuje njihov rad ukoliko nije u skladu sa zakonom, što zaobilazi i time dopušta stvari koje nikako nisu u skladu sa javnim interesom i javnim dobrom, zaključuje on.

Inače, sve o peticiji možete pročitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ČEDO MIRA

    13:32 // 11. 6. 2023.

    Ni vlast ni ovakva opozicija nisu moji, niti sm ikada bio njihov.Moj je Niš i Srbija.TAČKA. Ali pitam AKADEMSKU ZAJEDNICU NIŠA,da li ste svesni da ste Vi lično uništili niški UNIVERZITET i nastavno-naučni rad totalno zapostavili tako da Vas je prevazišao čak i Kragujevački UNIVERZITET svojim naučnim radom.Da,tako je.A zašto ne pominjete Vašu cenu ispita,diplome,mentorstva... ČAST ČASNIM PROF.

  • Kratko Cebe

    11:57 // 11. 6. 2023.

    Vrlo zanimljivo je da su neki iz pofesori iz Nisa potpisivali prosle godine podrsku av a sada potpisuju https://n1info.rs/vesti/vise-od-1-000-clanova-akademske-zajednice-stalo-iza-proglasa-podrske-protestima/?fbclid=IwAR0pwG-XdPK5YCn2Oob8fpXCJRRowWkHkAiWvNal1L8B8ot-ioTPW0kILnQ Sta da se radi, akademski preletacevici.

    • Da li je

      01:03 // 16. 6. 2023.

      I prof dr Jovković potpisao..?

  • Dragan

    11:10 // 11. 6. 2023.

    Bravo! a sad na ulicu i nemoj da dolaziš po platu koju ti obezbeđuje ovaj narod a ti nastavi da filozofiraš.

    • Goran

      11:49 // 12. 6. 2023.

      Slika i prilika naprednjačka vladavine.
      Pretnje i ucene.
      Bravo za primer funkcionisanja sekte, gospodine Dragane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: