Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:32, 4. 7. 2018.

| Društvo

Niška firma odvozi stare aparate, zauzvrat daje vaučere

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
radio
Odnose sve što radi na struju; Ilustracija; foto: S. M.

Građani koji imaju aparate na struju koji ne rade ili im više ne trebaju, mogu da ih se otarase, a da ne ugroze životnu sredinu. Za ovo će, kako kažu iz Jugoimpeks E-reciklaže koja je zadužena da u Nišu uklanja električni otpad, dobiti i vaučere koje mogu da iskoriste za kupovinu.

Kako objašnjava Igor Petrović iz firme koja se bavi E-reciklažom, ti aparati se recikliraju upravo u Nišu.

Ta usluga je za pravna lica besplatna, a za fizička lica dolazimo na kućnu adresu i dajemo vrednosne vaučere za elektronski otpad koji nam građani predaju. Te vrednosne vaučere posle mogu da iskoriste u DIS marketu - kazao je Petrović.

Za televizore i monitore koje im predaju za reciklažu, građani dobijaju vaučer u vrednosti od 300 dinara, dok za bojlere i veš mašine mogu da preuzmu vaučer od 500 dinara. Čak 1.000 dinara je vredan vaučer koji dobijaju za rashladne uređaje.

Građani iz cele Srbije mogu da pozovu ovu firmu na telefon 018/415-01-26, a njihov kombi će, kažu, doći po uređaj.


Nepravilno bačen frižider zagadi sredinu kao automobil koji radi godinu dana

Iz E-reciklaže upozoravaju da građani koji bacaju električni i elektronski otpad nekontrolisano ozbiljno ugrožavaju okolinu. Posebno su, dodaju, rizični rashladni uređaji koji sadrže freon.

Freon je gas koji nije opasan po čoveka, ali je katastrofalan po životnu sredinu i jedan nepravilno zbrinut frižider napravi onoliko štete kao automobil koji radi bez prestanka godinu dana. Možete da zamislite koje su to razmere katastrofalne za našu životnu sredinu - rekao je Petrović.

Njihova mašina za reciklažu je, dodaju, jedna od najsavremenijih u Evropi, a njena specifičnost je u tome što kod rashladnih uređaja menja molekularnu strukturu freona.

Izvlačimo iz frižidera i pur pene i to skladištimo u velike sudove i izvozimo na trajno zbrinjavanje u zapadnu Evropu, recimo Nemačku gde plaćamo Nemcima da to zbrinu na propisan način - objašnjava Petrović.

Osim freona, dodaje, iz Srbije izvoze i olovno staklo iz televizora.

Recikliramo televizore, i to olovno staklo koje je opasno, i gde ne postoji krajnji operater u Srbiji mi izvozimo u Holandiju i plaćamo da to zbrinu na ekološki prihvatljiv način - dodaje.

Podsetimo, pre dve nedelje su građani preko aplikacije “Prijavi problem” ukazali na to da je neko bacio televizor nasred Matejevačkog puta. Iz Javnog komunalnog preduzeća Mediana su objasnili da u ovakvim situacijama komunalna inspekcija treba da naloži E-reciklaži da ukloni otpad koji je nepravilno odložen.

Zato bi građani ovakve probleme trebalo da prijavljuju komunalnoj inspekciji, a svaka gradska opština ima svoje inspektore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slaviša

    09:58 // 4. 2. 2020.

    Zdravo..jel ovo idalje radi..Tel ...ne može da se uspostavi veza..
    A imam nešto možda i nije za njih..mašina za sušenje veša-mašina za pranje sudova i e.šporet..

  • Leposava Jovanović

    14:52 // 24. 7. 2019.

    Jedino ako im sve sredite a oni samo da unesu u kombi. Onda im odgovara. Ovako ne. Iz iskustva. Poslovnost -1

  • Slaviša Mladenović

    20:23 // 20. 6. 2019.

    Imam frižider, veš mašinu, tri tv-a i tri ventilatora.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: