Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 19. 11. 2018.

| Društvo

Niška gimnazija "Stevan Sremac" bogatim programom obeležava 140 godina rada

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
gimnazija stevan sremac
Najstarija niška gimnazija obeležava 140. godišnjicu; Foto: google maps

Takmičenjem u besedništvu danas od 14 sati u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” počinje program obeležavanja 140 godina postojanja i rada ove škole. Najstarija gimnazija u Nišu jubilej proslavlja do petka 23. novembra turnirima u odbojci i košarci, javnim časovima književnosti, svečanom akademijom i drugim aktivnostima.

U Svečanoj sali Gimnazije „Stevan Sremac“ danas do 18 sati nadmetaće se 15 učenika u besedništvu, a oni dolaze iz niških gimnazija i drugih srednjih škola, kao i škola iz Prokuplja i Aleksinca.

Obeležavanje 140. godišnjice postojanja Prve niške gimnazije “Stevan Sremac“ prilika je za učenike da, negujući lepu reč, ispolje svoju individualnost, znanje i kreativnost u zastupanju ideala lepote u najširem smislu te reči. Zato su bili pozvani svi zainteresovani da se jave na konkurs pisanom besedom na temu: “Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“ - navode u gimnaziji.

Nakon takmičenja u besedništvu u 18 sati u sali za fiskulturu počinje finale odbojkaškog turnira.

U utorak u 17:15 biće održano finale školskog turnira u ubacivanju trojki, dok od 18 sati počinje veče slem poezije na različitim jezicima.

Jubilej škole đaci i nastavnici predstaviće građanima programom “Slavimo slavu sa Sremcem i Kalčom” u sredu, 21. novembra od 14 sati. Kasnije tog dana, u 17 sati, Filozofski fakultet poklanja “Sremcu” za jubilej javni čas iz prevođenja.

Javni čas književnosti, na kome će gostovati književnik Miloš Petković, inače bivši učenik ove škole, biće održan u četvrtak, 22. novembra od 18 sati u svečanoj sali Gimnazije.

U petak, 23. novembra od 12 sati u sali niškog Narodnog pozorišta biće održana svečana akademija, na kojoj će đaci “Sremca” izvesti predstavu Putujuće pozorište Šopalović. U holu Narodnog pozorišta od petka ć biti postavljena sveobuhvatna izložba o 140 godina škole.


Knez Milan osnovao veliku Gimnaziju

Velika Gimnazija u Nišu osnovana je u jesen 1878. godine, 27. septembra, nepunu godinu od oslobođenja Niša od Turaka, na osnovu ukaza kneza Milana Obrenovića.

Sprovodeći odluku kneza Milana, Ministarstvo prosvete i crkvenih dela u Nišu šalje prve nastavnike. Najpre, Svetozara Atanackovića, a zatim Dimitrija Aleksijevića i Milana Jevtića, koji formiraju dva odeljenja prvog razreda sa ukupno 48 učenika.

U toku prve školske 1878/79. godine, nastava se odvijala u otežanim uslovima: siromaštvu i oskudici, ruiniranojškolskoj zgradi (privatna kuća), bez nastavnih sredstava, bez klupa i bez dovoljno stolica. Roditelji i ostale Nišlije, dobrovoljnim novčanim prilozima i potrebnim inventarom pomažu da se ove nedaće prevazidju i Gimnaziji omoguće povoljniji uslovi za rad - navodi se u istorijatu škole.

Inače, od septembra 1879. godine predavač postaje Stevan Sremac, čije ime, u znak pijateta, Gimnazija nosi od školske 1951/52. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: