Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 5. 2. 2020.

| Društvo

Niška gimnazija otvara odeljenje za međunarodnu maturu priznatu u svetu

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
Gimnazija Svetozar Marković
Veliku prednost niška gimnazija imala je jer 8 godina imaju bilingvalni program; Foto: V. Milić

Od septembra će u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu početi da se školuje posebno odeljenje u kojem će učenici imati časove isključivo na engleskom jeziku, drugačije premete, a na kraju će polagati internacionalnu maturu, pa neće morati da nostrifikuju diplomu i odmah će im biti otvorena vrata univerziteta širom sveta.

Gimnazija iz Niša jedna je od tri u Srbiji koje će od naredne školske godine biti deo internacionalnog diploma programa (The International Baccalaureate (IB) Diploma Programme) koji se primenje u preko 5.000 škola u više od 150 zemalja.

Prema rečima direktora Gimnazija “Svetozar Marković” Marijana Mišića prijemni ispit će biti održan krajem maja ili početkom juna, a program je namenjen učenicima koji završavaju 2. razred.

Program se sprovodi u 3. i 4. razredu gimnazije, a primićemo najviše 20 učenika. Program je za sada besplatan i učenici biraju 6 predmeta i plus imaju obavezan predmet “Teorija znanja” i “Kreativnost, aktivnost, usluge”, što se odnosi na društveno odgovorno ponašanje i sticanje nekih veština - objašnjava Mišić.

Kaže da se ovaj program razlikuje jer đaci nemaju 14 predmeta koliko inače imaju srpski maturanti, ocene su od 1 do 7, a nastava se sluša isključivo na engleskom.

Kada završe program učenici eksterno polažu ispite, odnosno njihove ispite ocenjuje centrala programa u Hagu. Testiranje se dešava istog dana u isto vreme širom sveta, u svim IB školama - kaže direktor niške gimnazije.

Nakon toga đaci dobijaju diplomu na engleskom jeziku, koju prihvata oko 4.000 univerziteta na svetu.

Postoji jasan i standardizovan sistem ocenjivanja u svim školama na svetu koje imaju ovaj IB program, tako da veliki univerziteti na svetu prihvataju te diplome jer su one produkt jednog ozbiljnog rada. Oni mogu da konkurišu na univerzitete širom sveta, kao i u Srbiji. Da li je oni priznaju potpuno ili delimično može se videti na njihovom sajtu www.ibo.org - ističe Mišić.

Priliku da dobiju međunarodno priznatu diplomu, koju nije potrebno nostrifikovati do sada su imale neke privatne škole u Srbiji, a sada će istu mogućnosti imati i tri državne škole. Pored niške, deo programa postaju i Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu i Deseta gimnazija u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AntiPA

    21:29 // 6. 2. 2020.

    Ajmo Srbi, samo negativno! Svi prethodni rezultati ove gimnazije, uprkos sve gorim uslovima u gradu, nikome nista ne znace? Udri, gazi, pokidaj sve sto valja. Naprednjacki stav je izgleda duboko ukorenjen u Nisu, pa i medju opozicionim glasacima.

    • Dositej

      22:07 // 6. 2. 2020.

      Gde ti vidiš gaženje gimnazije?
      "Svetozar Marković" je najbolja niška gimnazija i uz malo sreće trebalo bi da dobije status gimnazije od nacionalnog značaja. Ovde je reč o kritici jednog po svemu lošeg programa, koji je Gimnazija očito prihvatila da bi uzela neke pare od projekta, a koji nije koristan đacima.
      Takvoj konstruktivnoj, tebi očito stranoj kritici učene su generacije đaka ove gimnazij

  • Mika

    15:55 // 6. 2. 2020.

    Znaci, sada i pripremamo UNAPRED decu da odu odavde uz neke pomodarske diplome koje ce biti sticane ko zna kako i ko zna koliko aljkavo i na brzinu....

  • Majkl

    21:35 // 5. 2. 2020.

    I "Bolonja" nam pomogla mnogo pa će i ovo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: