Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 31. 1. 2018.

| Društvo

Niška ginekologija dobila pokretni inkubator

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Mobilni inkubator
Niški zatvor, građani, kompanije i Rotari klubovi sakupili oko milion dinara za kupovinu inkubatora; foto: JV/J. A.

Zatvorenici niškog Kazneno-popravnog zavoda, 25 kompanija i 17 rotari klubova, kao i građani koji su bili na koncertu džez pevačice Lene Kovačević, uspeli su prethodnih par meseci da sakupe oko milion dinara za kupovinu mobilnog inkubatora, koji je doniran Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu.

Akciju je pokrenuo Rotarakt klub “Niš - Centar” kaže Aleksandar Stamenković, a prethodnih meseci je u prikupljanju novca učestvovao veliki broj ljudi. Više od 900 građana koji su bili na koncertu Lene Kovačević, kompanije i niški zatvor, kao i rotari klubovi, kaže Stamenković, prikupljali su novac za kupovinu ovog aparata. donacija mobilni inkubator “Prevremeno rođene bebe bez ovog ne bi mogle da prežive”; foto: JV/J. A.

Suma novca koja je prikupljena na račun otvoren za inkubator iznosi milion i 11 hiljada dinara, a suma koja je prebačena za kupovinu inkubatora je nešto preko milion dinara - dodaje Stamenković.

Najviše novca prikupio je niški zatvor, oko 200.000 dinara, a v. d. direktor Dejan Panić kaže da su oduđenici, kao i 12 puta do sada, masovno učestvovali u humanitarnoj akciji. Ovo je dosad najveća donacija, dodaje, koju su zatvorenici i radnici zajedno prikupili.

Posebno bih istakao da u proseku, kada se preračuna, osuđena lica su dala svoju dvodnevnu zaradu, znači dve dnevnice, koje neki možda i prvi put u životu poštenim radom zarađuju. Osuđena lica Kazneno-popravnog zavoda, dobar deo njih su najteži učinioci krivičnih dela, a na ovaj način su spasili nečiji život - kaže Panić.


“Prevremeno rođene bebe bez ovog ne bi mogle da prežive”

Pomoćnik direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo Milan Stefanović napominje da je ovaj inkubator izuzetno značajan, jer bez njega prevremeno rođene bebe, “ne bi mogle da prežive ni jedan minut”. transportni inkubator Klinički centar sada ima dva pokretna inkubatora; foto: JV/J. A.

To je veštački nastavak njenog okruženja u kome je bila. Inkubator bebi pruža mogućnost da opstane i da nastavi da prima terapiju koja će joj pomoći da savlada taj period u kome se ona nalazi, došavši pre vremena na svet - pojašnjava Stefanović.

Niška ginekologija je i dosad imala inkubatore, dodaje Stefanović, ali je poslednjih godina sve više prevremeno rođene dece, pre svega zbog vantelesnih oplodnji, te im je ovakav aparat bio neophodan.

Osim toga, Niš će sada moći da “preuzme lidersku ulogu u neonatalnoj fazi”, ističe Stefanović, jer će ka tom delu Srbije uz pomoć transportnog inkubatora moći da gravitira ceo jugoistočni deo. Tome će dodatno da doprinese i formiranje “tople veze” između porodilišta i Dečije interne klinike, dodaje, pa će prevremeno rođene bebe imati adekvatnu zaštitu.


Dečiji urgentni centar do kraja februara

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović je podsetio da je u novembru prošle godine Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravde poklonilo “pokretnu bolnicu” za bebe i da je ovo drugi aparat koji će pomoći deci sa juga Srbije, kojima je potreban transport u inkubatoru.

Rekao je i da će do kraja februara Niš prvi u Srbiji dobiti Dečiji urgentni centar. Uskoro bi trebalo da bude završeno preseljenje neurologije u novu zgradu KC, dodaje, a nakon toga će biti rekonstruisano prizemlje i završen čitav posao.

Podsetimo, Radovanović je prošle godine najavio da će do kraja 2017. biti završen Dečiji urgentni centar u Nišu, ali se, kako je rekao, kasnilo sa radovima zbog preseljenja klinika u novi deo Kliničkog centra, pa se posao odužio.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tami

    12:10 // 2. 2. 2018.

    Stizu jos 2 komada od kompanije Tami. Ima nade za nase bebe ❤

  • Zlobnik

    11:22 // 1. 2. 2018.

    Još jedan "uspeh" ..."tigera" ! "Ovo je čovek od čelika" /film "Ko to tamo peva"/ !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: