Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 30. 5. 2014.

| Društvo

Niška naučnica najbolji matematičar u Srbiji

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Dragana-najbolji-matematicar.JPG
Četvorogodišnje studije matematike završila je za samo 3 godine.

Zahvaljujući mladoj naučnici Dragani Cvetković Ilić, prestižno priznanje za istraživače mlađe od 40 godina, koje se dodeljuje tek na svake 4 godine na Srpskom matematičkom kongresu, prvi put je stiglo u Niš.

Žiri koji čine akademici Aleksandar Ivić, Gradimir Milovanović, Miodrag Mateljević, kao i profesori koji rade u inostranstvu Ivko Dimitrić i Žikica Perović, odlučio je da nagradu za dostignuća u matematičkim naukama za istraživače mlađe od 40 godina dodeli redovnom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Dragana je ovu nagradu primila na kongresu održanom od 22. do 25. maja u Vrnjačkoj Banji.

- Priznanje dodeljuju kolege, eminentni matematičari, čime ono dobija na značaju. Svi prijavljeni kandidati su veoma perspektivni i uspešni u oblastima kojima se bave  - kaže dobitnica.

nagrada Podršku joj pružaju ćerke sedmogodišnja Ana i četvorogodišnja Lana.Ova izuzetno uspešna matematičarka je sa 33 godine postala najmlađi redovni profesor na Departmanu za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta 2010. godine. Već 11 godina predaje u specijalnom odeljenju Gimnazije "Svetozar Marković" za đake talentovane za matematiku. Tim učenicima svojim primerom pokazuje da će njihov talenat biti priznat i u Srbiji.

- Oni imaju perspektivu da studiraju na prestužnim univerzitetima u svetu, mnogi od bivših đaka to već i čine, ali neće biti na gubitku što se znanja tiče i ako ostanu ovde. Što se tiče istraživanja u oblasti matematike, ne zaostajemo za svetom. Naravno, materijalna sredstva, naročito ona potrebna za učešće na matematičkim kongresima. svakako bi trebalo da budu veća - kaže Cvetković Ilić.

Takva putovanja su, kako ona ističe, jako važna, i zbog kontakata i iskustva. Imala je priliku da poseti kolege i studente u Meksiku, Španiji, Kini, Italiji, Portugalu i drugim zemljama gde je pozivana da drži predavanja ili je učestvovala na kongresima.

Do sada je objavila čak 59 naučnih radova na SCIe listi iz oblasti funkcionalne analize, linearne algebre i teorije operatora, i tu se neće zaustaviti.

Najnovije priznanje dalo joj je podstrek da nastavi istraživanja, a matematici je privržena još od osnovne škole. Nesvakidašnji talenat pokazala je sposobnošću da matematički smer gimnazije u Vladičinom Hanu završi za samo 3 godine.

Otprilike toliko vremena joj je trebalo i da sa prosečnom ocenom 9.89 završi četvorogodišnje studije matematike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Time je 1999. godine zaslužila nagrade Univerziteta u Nišu za najboljeg studenta Filozofskog fakulteta i najboljeg diplomiranog studenta.

Pre 4 godine bila je prvi dobitnik nagrade "Ža žene u nauci" koju dodeljuju "Loreal" i Unesco u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Za sve što radi ima podršku porodice, a snažnu motivaciju joj pružaju i ćerke sedmogodišnja Ana i četvorogodišnja Lana. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hancanka

    22:34 // 25. 6. 2014.

    Dragi moji,ona je hancanka,kadar iz mog hana koja je najbolja u Srbiji,svaka cast

  • Nekadašnji matematički talenat

    00:15 // 3. 6. 2014.

    Bravo!

  • Juzno Srpska Republika

    21:16 // 31. 5. 2014.

    BRAVOOO! KRALJICE!!! JUG SE PONOSI!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: