Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 18. 2. 2020.

| Društvo

Niška naučnica u vrhu svetskog udruženja matematičara

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
dragana
Sa 33 godine postala najmlađi redovni profesor na Departmanu za matematiku PMF-a; foto: arhiva JV

Profesorka Dragana Cvetković Ilić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu izabrana je za člana borda direktora najvećeg svetskog udruženja za linearnu algebru sa sedištem u Americi, što je jedno od najvećih priznanja koje je pripalo nekom matematičaru iz Srbije.

Ona napominje da za nju taj izbor predstavlja veliku čast, ali i obavezu.

Za nekog ko dolazi iz ovako male zemlje ovo je veliko priznanje. Ali naravno, i velika odgovornost - kaže profesorka iz Niša.

Objašnjava da je za člana borda direktora ILAS-a (International Linear Algebra Society) nominovana avgusta, a posle 3 meseca tajnog glasanja izabrana je među 5 kandidata. Kaže da ovo udruženje organizuje brojne konferencije, daje grantove mladim matematičarima, a učestvuje i u izdavanju nekoliko veoma značajnih časopisa iz te oblasti.

Za Niš kaže da iako je mali grad, nije zaostao u svetu matematike.

Niška matematika je veoma kvalitetna. Imamo akademike,profesora Gradimira Milovanovića i profesora Vladimira Rakočevića, iz čije škole i ja potičem. Matematičari iz Niša su našli svoje mesto i u uređivačkim odborima brojnih međunarodnih časopisa. A imamo i puno dece u Nišu koja su talentovana za matematiku, koja je vole i pokazuju izuzetne sposobnosti, ali bih volela da ukažem da Grad treba malo više podrške da daje ovoj deci - ističe Cvetković Ilić.

Profesorka kaže da iako Srbija ne spada u red bogatih zemalja Ministarstvo prosvete i nauke nizom akcija podržava naučno istraživački rad. A što se same matematike tiče, obzirom da nije eksperimentalna nauka, Srbija može ići u korak sa svetom.

Dragana Cvetković Ilić pre 6 godina je proglašena za najboljeg matematičara mlađeg od 40 godina, dok je 2010. godine bila prva dobitnica nagrade "Ža žene u nauci" koju dodeljuju Loreal i Unesco.

Ova izuzetno uspešna matematičarka je sa 33 godine postala najmlađi redovni profesor na Departmanu za matematiku PMF-a, a predaje i u specijalnom odeljenju Gimnazije "Svetozar Marković" za đake talentovane za matematiku.

Nesvakidašnji talenat pokazala je sposobnošću da matematički smer gimnazije u Vladičinom Hanu završi za samo 3 godine. Otprilike toliko vremena joj je trebalo i da sa prosečnom ocenom 9.89 završi četvorogodišnje studije matematike na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Kaže da je još u osnovnoj školi videla da voli matematiku, a da se ta ljubav iskristalisala u srednjoj školi kada joj je bilo jasno da nema druge alternative za profesiju kojom će se baviti. Objašnjava da je matematika u osnovi svega i da je upravo njena lepota u tome što je kraljica svih nauka, ali i sluga svim naukama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    02:15 // 13. 8. 2021.

    Kada neko ne zna šta da radi u životu onda se taj bavi matematikom. Samo se vi divite, ali u takvim ljudima osim egoizma drugo ne postoji, a od toga ne vidim da nešto imate vi koji tako ushićeno komentarišete.

  • Dejan Nejic

    15:14 // 19. 2. 2020.

    Ona treba da bude idol svakoj zeni,devojci i devojcici u Srbiji a ne one iz zadruge,pinka,parova i granda.....

  • Cvetislav

    11:38 // 19. 2. 2020.

    Divna vest svaka cast ovoj zeni, samo napred I gazite do zvezda da dosegnete, profesorka!
    Koliko je ovo lepa best, prosto... Vise puta citam da bi bio siguran da je objavljena....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: