Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 3. 12. 2014.

| Društvo

Niška novinarka "nepoželjna" u sokobanjskoj bolnici

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Dragana-Sotirovski.jpg

Urednica niškog dopisništva RTS-a Dragana Sotirovski, koja godinu dana istražuje korupciju i nezakonitosti u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Sokobanji, ponovo trpi pretnje, ovog puta dopisom njenom uredništvu koji potpisuju predsednici sindikata.

Nakon što je objavila prilog o nepotizmu u ovoj bolnici, novinarku Sotirovski u ovom pismu nazivaju "zlonamernom".

Mi smo Vas već molili za njeno izuzeće zbog zlonamernosti i ličnog neprijateljskog odnosa prema našoj ustanovi, uz dobrodošlicu bilo kom drugom novinaru RTS-a, međutim, Vi to niste uvažili i valjda je jasno da je Sotirovska, što se naše bolnice tiče, persona non grata! - piše u tom pismu.

Sotirovska kaže da je pritiscima izložena još od novembra prošle godine kada je počela da istražuje nezakonitosti u bolnici, a poslednje pritiske, smatra ona, izazvao je prilog "Nepotizam u zdravstvu" objavljen 28. novembra.

U njemu se kaže da je direktorka Specijalne bolnice u Sokobanji zaposlila sina i ćerku i omogćila im i usavršavanje o trošku bolnice, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila njeno razrešenje.

Tada su tražili demanti, ali u prilogu nije bilo neistine. Njihova PR služba pribegava pisanju raznih pisama u ime direktorke Bolnice i „reprezentativnih“ Sindikata, očigledno ne shvatajući ozbiljnost situacije, otvoreno preteći RTS-u, meni kao novinaru i novinarskoj profesiji - kaže Sotirovski.

Uz rešenost da nastavi istraživanja vezana za ovu ustanovu, Sotirovski koja se novinarstvom bavi 25 godina, obratila se novinarskim udruženjima da pomognu u zaštiti novinarske profesije.

Kako piše u saopštenju za javnost NUNS-a, ovo udruženje najoštrije osuđuje pritiske i pretnje koje poslovodstvo i sindikalno rukovodstvo Specijalne bolnice “Sokobanja” upućuju Dragani Sotirovski, a posebno osuđuju "skandaloznu poruku" da je novinarka Sotirovski nepoželjna u ovoj bolnici.

Lice na koje se odnosi informacija objavljena u mediju može zahtevati objavljivanje odgovora u kome će objasniti šta je neistinito, nepotpuno ili netačno preneto. Brojna reagovanja koja iz bolnice “Sokobanja” upućuju direktoru i glavnom i odgovornom uredniku RTS-a daleko više liče na hajku protiv novinarke nego na demanti njenog izveštavanja - piše u saopštenju.


Krivična prijava novinarke odbačena

Novinarska udruženja reagovala su i u novembru prošle godine kada je direktorka bolnice Sokobanja Ljiljana Isaković Dragani Sotirovski poručila: "Zapamtićeš ti mene!" 

Osnovno tužilaštvo u Aleksincu je krivičnu prijavu, koju je novinarka tim povodom podnela, odbacilo kao neosnovanu.

Ona ističe da su predmet pratili "očigledni propusti" kao što su nepozivanje na saslušanje, gubljenje predmeta, premeštaj predmeta iz Niša, preko Zaječara u Aleksinac, urgencije pojedinaca iz Višeg tužilaštva u Nišu i premeštaj tužioca na novo radno mesto. 

Sotirovski je tada radila na priči o šikaniranju dvadeset radnika Specijalne bolnice koji su od Agencije za borbu protiv korupcije dobili status uzbunjivača.

Iz NUNS-a podsećaju da je protiv direktorke Isaković podneto 11 prekršajnih prijava i da je Bolnica kažnjena sa ukupno 900.000 dinara, a da je direktorka u svojstvu odgovornog lica sankcionisana sa 65.000 dinara.

Prijava protiv direktorke Isaković za zloupotrebu službenog položaja i dalje je u Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu, iako je od podnošenja prijave prošlo godinu dana. Dvadeset zaposlenih u bolnici sa statusom uzbunjivača, koji 6 godina ukazuju na korupciju, tvrde da nadležne institucije ne reaguju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vjuer

    18:44 // 4. 12. 2014.

    Školski primer zloupotrebe je tzv. "klinika za majku i dete" na kojoj bi trebalo da se leče bolesti oka, to se radi u privatnoj odrinaciji Optika moja ćerka a ćerka i sin napreduju u karijeri.

  • Petar Petrovic

    11:26 // 4. 12. 2014.

    Pored Zorice Miladinovic,nesumnjivo najbolje novinarke u ovom delu Srbije, jos jedna hrabra i profesionalna zena.Samo napred!Jos kada bi vas bilo vise u tom poslu a ne da knjiga spadne na dva slova

  • bane

    09:48 // 4. 12. 2014.

    Bolnica je u jadnom stanju, usluga nikakva,vrata ormana ispred restorana godinama stoje odvaljena i naslonjena pored,mora postojati neko odgovaran za sve to.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: