Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:44, 17. 2. 2021.

| Društvo

Niška opozicija: Zbog privatnih investitora seku drveće staro 50 godina u gradu sa najzagađenijim vazduhom

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
panjevi umesto jelki
Kritikuju jučerašnju seču zdravih stabala u centru Niša; foto: JV-T.Tasić

Nakon burne reakcije Nišlija jučerašnju seču više stabala na Trgu kralja Milana kritikuje i niška opozicija. Iz koalicije "Niš moj grad" napominju da gradska vlast u korist privatnih investitora seče drveće staro 50 godina, umesto da Niš obogati zelenilom i time utiče na kvalitet vazduha trenutno jednog od najzagađenijih gradova. Iz Pokreta za preokret ne prihvataju objašnjenje da se zdrava stabla ne uklapaju u novu arhitekturu centralnog trga, jer da je tako, drveće je moglo biti izmešteno, a ne posečeno.

"Vandalizam i pir" je za Branislava Jovanovića iz Koalicije "Niš moj grad" jučerašnja seča stabala, za koju smatra da je direktna posledica loše sprovedenog tendera i zamisli lokalne vlasti da se 540 miliona dinara investira u već popločani Trg. Bane, Ćirković, Trg 2 I ranije kritikovali uređenje Trga, smatraju da je seča posledica; foto: E. M.

Odbornik Dragoslav Ćirković upozorava da bahatu i nerazumnu vlast treba urazumiti da prestane sa uništavanjem grada koji pripada Nišlijama.

Uništili su sve čega su se dohvatili. Posekli su 19 kedrova, seku drveće ispred lokala svojih članova stranke, posekli platane i jelke na Trgu. Uništavaju pluća grada, korona je manje štetna, a mediji koje plaćaju građani ćute. “Niš, moj grad” iskazuje oštar protest i zabrinutost za slobodnu reć, seču stabala i uređenje već uređenog Trga - ističe Ćirković.

Umesto da Niš obogaćuju zelenilom, da sade nova stabla koja će Nišlijama makar malo pročistiti već prezagađen vazduh, lokalna vlast u korist privatnih investitora seče drveće koje je posađeno još pre 50 godina, napominje odbornik Miodrag Stanković. Miodrag Stanković I Stanković ukazuje da se u gradu sa najzagađenijim vazduhom nastavlja seča; foto: Niš moj grad

Smatra da se time stvaraju i pogodni uslovi za korona virus i uopšte bolesti organa za disanje.

Zahtevam da se hitno zaustavi epidemija seče drveća u Nišu. Dok korona virus uništava pluća i živote Nišlija, gradska vlast uništava lepotu i pluća našeg grada - zaključio je Stanković.

Da niški naprednjaci sprovode ekocid, smatraju iz Gradskog odbora Pokreta za preokret u Nišu, koji osuđuje uništavanja zelenila, koje je počelo pre nekoliko meseci, a nastavljeno je u prazničnim danima.

Po beogradskom, već oprobanom i nekažnjenom modelu, iz Savamale drveće je posečeno u noćnim, odnosno u ranim jutarnjim časovima, u vreme državnog praznika, kada je grad još “spavao”. Kako je drveće posečeno van radnog vremena, pre šest časova, a kako se radi o danu državnog praznika jasno je da je ovo nastavak ekocida mimo volje Nišlija. Samo kriminalci i odnarođena vlast ovakvu vrstu poslova obavlja noću - pišu iz Pokreta za preokret.

seča Kritikuje seču i Pokret za preokret; foto: JV-T.Tasić Ističu da ne prihvataju objašnjenja da se drveće koje je staro više od 50 godina ne uklapa u novu arhitekturu centralnog trga, jer da je čak i tako, drveće je moglo biti izmešteno, a ne posečeno. Takođe napominju da ne prihvataju ni objašnjenje da je u pitanju "samo 5 stabala", jer smatraju da svako stablo, kao i čovek, ima svoj život.

Ljudi umiru svaki dan, a lekari saopštavaju da je zagađenost vazduha jedan od faktora koji povećava smrtnost od korona virusa. Nelegalnu vlast u Nišu to ne interesuje. Iako se gusta magla, pomešana sa dimom iz dimnjaka i automobile nadvija nad gradom nestručni niški vlastodršci nam oduzimaju i ovo malo kiseonika.

Podsećaju i da je ovo treća seča zdravog drveća u poslednjih nekoliko meseci - prvo su zbog izgradnje "Vatrenog oka" posečeni stoletni kedrovi, a potom i više sličnih stabala zbog izgradnje tržnog centra, a juče i tri jelke i drugo drveće u samom centru Niša.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • N1SK1

    09:44 // 19. 2. 2021.

    Jelke su bile simbol grada Nisa !

  • licider

    09:41 // 19. 2. 2021.

    Ovo mi je bio vrlo zanimljiv naslov i veoma aktuelna tema sve dok nisam video ovu dvojicu.
    I Jovanovic i Cirkovic treba da znaju da lustracija nije proces za naprednjake nego za sve koju si bili na vlasti i nisu uradili nista osim sopstvene promocije.
    Jedini plus za ovu dvojicu je to sto su naprednjaci ocigledno tri put gori nego sto su ova dvojica ikad bila...

  • objektivno

    05:09 // 19. 2. 2021.

    Gospodo,nisu problem samo ove jele, vec hiljade stabala koja su isekli privatni investitori, zidajuci gde im padne napamet.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: