Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 13. 6. 2019.

| Društvo

Niška opozicija van parlamenta, kvorum na ivici

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
skupstina-13.6-foto-A.S
31, 32, 33, 34... Foto: A. S.

Poslednje zasedanje niškog parlamenta bilo je jedno od najbržih u poslednje vreme, iako je na dnevnom redu bilo više od 40 tačaka. Razlog za to je bojkot opozicije, pa je izostala diskusija, a to je prouzrokovalo i “tesan” kvorum. 31 ili 34 odbornika od 62, usvojila su skoro sve predložene tačke, ali to je za predsednika parlamenta Radeta Rajkovića “normalna stvar”.

Današnja sednica je, kako je sam rekao predsednik Odborničke grupe SNS Zoran Perišić, trajala oko dva i po sata, a imala je 43 tačke. Bez diskusije su usvojeni, između stalog, završni račun Grada za prošlu godinu, izveštaji o radu brojnih ustanova, izmene programa poslovanja javnih preduzeća i promene oko maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru Niša.

Razlog za to je, kako kaže Perišić, taj “što oni ne glume”.

skupstina2-13.6-foto-A.S foto: A. S.

Nećemo sada da glumimo da ćemo se raspravljati jedni s drugima - ja sa gradonačelnikom, on sa predsednikom Skupštine. Mi podržavamo ovu vlast i nenormalno je i nelogično to što je prošlo Gradsko veće da sada mi osporavamo. Ne, mi ne glumimo - rekao je Perišić.

Naglasio je da je opoziciji mesto u Skupštini i da bi trebalo da budu u klupama.

Nema potrebe da fingiramo demokratiju. Da tražimo demokratske institucije, a onda ne učestvujemo u njima. To je gluma za mene - rekao je Perišić.

Inače, od 2012. naovamo jedina sednica sa više od 40 tačaka na dnevnom redu, koja je brže završena od današnje bila je ona iz 2015. godine kojom je predsedavao tadašnji zamenik predsednika Skupštine Nenad Stanković.

Tada je pedesetak tačaka čak i bez obrazlaganja predlagača izglasano za svega 2 sata.

Opozicija je i te 2015. napustila salu, a nije u njoj bila ni danas jer Skupštinu bojkotuje od marta. To su potvrdili i sada kada su im odbijeni predlozi za dopunu dnevnog reda te su čitavo zasedanje ispratili na TV-u, iz hola ispred skupštinske sale.


Zaključana sala za pušenje da ne “pobegne” kvorum?

Od 62 odbornika u današnjem radu parlamenta učestvovalo je njih 31 ili 34, za pojedine tačke ih je bilo i 37.

Da postoji problem sa brojem odbornika u sali primetili su i odbornici NIške inicijative koji su sednicu napustili na samom početku.

Zbog nedostatka kvoruma odmah po izlasku odbornika Niške inicijative, kvorum nije postojao jer je SPS sa svojim odbornicima napustio zasedanje. Očigledna je "tuča“ u vladajućoj koaliciji za direktorska mesta, koja je bila ovog puta za Istorijski arhiv - kažu iz Niške inicijative.

Rade-rajkovic-skupstina313.6-foto-A.S Za Rajkovića sve najnormalnije; foto: A. S.I zaista je ubrzo nakon što je sednica počela, predsednik parlamenta Rade Rajković proglasio “tehničku pauzu”. Međutim, on tvrdi da to nije zbog kvoruma i traženja odbornika vladajuće većine po hodnicima i prostoriji za pušenje, koja je kasnije i zaključana, već zbog tehničkih problema.

Mali prekid je bio… Možda ste primetili, možda ne, ali tehnika nam ne radi. Nezgodno mi je da se okrećem i palim i gasim vreme, jer sat koji ja gledam ne radi - rekao je Rajković.

On kaže da je kvorum od 31 ili 32 odbornika “sasvim normalan”.

Vi možete uvek nekoga da povučete, nekoga ko je napolju da uđe unutra. To je najnormalnije. Ja sam pozvao nekoliko odbornika da ne koriste mobilne telefone. Oni su izlazili napolje da koriste mobilne telefone, ja sam ih opomenuo kako bismo sačuvali dostojanstvo parlamenta - kaže Rajković.

Pored opomena Rajkovića i zaključane sale za pušenje, jedan od odbornika je na kraju stajao kod ulaznih vrata skupštinske sale i “savetovao” svoje kolege da ne izlaze dok traje zasedanje zbog tesnog kvoruma.

Podsetimo, većinu u niškom parlamentu čini koalicija SNS-SPS-SRS, dok su u opoziciji odbornici grupe “Niš, moj grad” i Niške inicijative. Samostalni odbornici koji takođe nastupaju kao opozicija su Momir Stojanović “Iskreno za NIš”, Goran Đorđević DSS, Marko Stojanović DJB i Jelena Đorđević “Zavetnici”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Komsika

    11:38 // 14. 6. 2019.

    Nacelnica neka kaze koliko ari ima njen stan i kako je dosla do toga?Sto barikade ima u zgradi i Uzurpirala pola potkrovlja sramota.Kriminal

  • Misterija piramide

    09:58 // 14. 6. 2019.

    Mozda je zapelo oko piramide u Obrenovicevoj kao one u Knez Mihajlovoj da podseca narod da SANU narod ne zanima vec samo sopstveni interesi.

  • Milica

    23:02 // 13. 6. 2019.

    Nemate pametnija posla nego da pljute ljude koji se bore za ovaj grad.Sramota.

    • milice

      16:28 // 14. 6. 2019.

      Ne bori se on za svoj grad, vec samo za sebe . Nema mere i granice vise. Ne budi subjektivna Milice, rasptaj se malo okolo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: