Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 25. 10. 2023.

| Društvo

Niška policija: Smanjen broj krivičnih dela u 2023, povećan broj saobraćajnih nezgoda i nesreća

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
policija, nis, januar 2023, foto jelena misic 5
Broj krivičnih dela smanjen za 10,97%; foto: Jelena Mišić

Tokom prvih devet meseci 2023. godine, ukupan broj krivičnih dela na području Policijske uprave u Nišu smanjen je za 10,97% u odnosu na isti period prošle godine, saopštavaju iz Policije uprave. Smanjenje se uočava u gotovo svim oblastima i na području svih policijskih stanica. Od početka godine jedino je broj saobraćajnih nezgoda i nesreća u povećan.

Broj krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem smanjen je za 268 dela, odnosno 18,05%, dok je istovremeno procenat njihovog rasvetljavanja povećan za 7,78%. Broj krivičnih dela opšteg kriminala manji je za 9,12% u odnosu na isti period prethodne godine, kao i broj krivičnih dela protiv imovine koji je smanjen za 314 dela, odnosno 20,30%.

U oblasti suzbijanja narkomanije izvršeno je 277 zaplena različitih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci i zaplenjeno je 512,6 kilograma narkotika - navode iz policije.

109 krivičnih dela registrovano je iz oblasti privrednog kriminala, odnosno 43 dela ili 28,29% manje nego prethodne godine, 25 krivičnih dela visokotehnološkog kriminala, ili 40,48% manje, kao i 45 dela ekološkog kriminala što predstavlja umanjenje od 26,23%.

Iako je bilo više javnih okupljanja u odnosu na prethodnu godinu, najviše sportskih, nije bilo prekinutih niti zabranjenih.

Takođe, zabeležen je pad broja prekršaja protiv javnog reda i mira u ovom periodu za 41 prekršaj i nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu - kažu iz policije.

Policijska uprava u Nišu učestvuje u projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ i policijski službenici su prisutni u svim školama.

Preduzete aktivnosti na pojačanoj bezbednosti u školama daju dobre rezultate jer je zabeleženo značajano smanjenje negativnih pojava u ovim ustanovama. Registrovano 33,33% manje krivičnih dela i 58.82% manje prekršaja nego tokom istog perioda prethodne godine - navode iz Policijske uprave.

Kada je reč o saobraćaju, u redovnim i pojačanim kontrolama otkriveno je ukupno 35.805 prekršaja od kojih su najčešći prekoračenje brzine kretanja, vožnja pod dejstvom alkohola, te nasilnička vožnja i nepropisno preticanje.

I pored maksimalnog angažovanja saobraćajnih policijskih službenika, na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Nišu broj saobraćajnih nezgoda uvećan je za 4,25%, kao i broj nezgoda sa nastradalim licima za 11%. Pritom, indeks javnog rizika od stradanja u saobraćaju na teritoriji Policijske uprave u Nišu ostaje manji u odnosu na prosek u Republici Srbiji (95:97) - kažu iz policije.

Dodaju da će i u narednom periodu nastaviti da svojim zalaganjem u svim segmentima rada doprinose i unapređuju sigurnost i bezbednost građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • limun

    08:19 // 14. 12. 2023.

    A procenti sa decimalima su vam zaista teška matematika. To ste mogli mnogo plastičnije da opišete.

  • znaci nije dovoljno treba jos

    14:56 // 25. 10. 2023.

    kako je povecan broj saobracajnih nesreca a tolike ograde postavise

    • Jasar

      16:51 // 25. 10. 2023.

      Mnogo se dovukoše iz okolinih sela i manjih varoši kamikaze kruzni tokovi su im omiljeni da te seku...

  • Nele

    14:01 // 25. 10. 2023.

    Verovatnije je da su se sposobnost i rad policije smanjili i promenili. I ne samo rad policije vec i drugih državnih službi. Radi se ako bas mora ili po partijskoj direktivi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: