Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 18. 10. 2017.

| Društvo

Niška preduzeća dobila nove direktore

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
skupstina
Skupština Grada usvojila predloge za direktre; foto: JV arhiva

Odbornici niške Skupštine, nakon višesatne diskusije i brojnih osporavanja predloženih kandidata, većinom glasova usvojili su predlog Gradskog veća sa imenima direktora i vršioca dužnosti direktora 10 niških javnih preduzeća.

I pored toga što je samo Veće osporilo rad Komsije, a odbornici niškog Parlamenta zakonitost odluke ovog tela da za tri preduzeća predloži v.d. direktore, odbornici vladajuće koalicije imali su potrebnu većinu za usvajanje predloženih kandidata.

Tako će u naredne 4 godine Toplanu voditi Predrag Milačić, aktuelni v.d. direktor, Objedinjenu naplatu Jelena Stojanović koja je bila na čelu preduzeča i prethodnih godina, Tržnicu Goran Đorđević, Parking servis Dejan Dimitrijević, Gradsku stambenu agenciju Vladan Stojanović, takođe aktuelni direktor, Zavod za urbanizam Miroljub Stanković i Direkciju za izgradnju Niša Nebojša Lović.

Vršioci dužnosti direktora postavljeni su u javnim komunalnim preduzećima Mediana i Naissus. Kako je gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao na sednici Skupštine, ova preduzeća će na njegov predlog voditi njegovi pomoćnici Dragoslav Pavlović i Igor Vučić.

Nišstan će, takođe kao v.d. direktor voditi dosadašnji prvi čovek preduzeća Nenad Hafner. Oni ovu funkciju mogu obavljati najduže godinu dana i u tom periodu mora da se sprovede konkurs za izbor direktora pomenutih preduzeća.

Podsetimo, imena tri najbolje rangirana kandidata objavljena su tek 22. septembra, a Gradsko veće je svoju odluku doneo tek juče. Čitav postupak za izbor direktora je bio netransparentan, a Komisija do kraja postupka nigde nije objavljivala svoje odluke, nego su dostavljeni odbornicima tek pred zasedanje današnje Skupštine.

Nakon objavljivanja rang liste, pored toga što je utvrđeno da Dejan Andrejević nije ispunjavao uslove za direktora Vodovoda, i kandidat za direktora “Tržnice” Radovan Milojević je rekao da ga je jedan član Komisije ucenjivao, a primedbe je podneo i Sindikat “Nezavisnost” niškog Vodovoda, koji je najavio i krivične prijave.

I Gradsko veće je zaključilo da Komisija nije ispoštovala Uredbu Vlade Srbije o izboru direktora, pa je zbog toga i odluka o predlozima Komisije prolongirana.


Ko će prvi oboriti konkurs?

Kako se čulo na sednici Skupštine od opozicionih odbornika, puno je razloga za sumnju u zakonitost čitavog postupka. Pre svega, jer Zakon o javnim preduzećima ne daje mogućnost da preinačuje odluku Komisije za izbor direktora i njihove predloge za direktore javnih preduzeća.

Gradsko veće je upravo to učinilo, a problem je, kako su rekli odbornici, i u tome što za to ne postoji jasno obrazloženje.

Zatim, mnogi su govorili o sastanku Gradskog odbora SNS od prošlog petka na kojem su se imena direktora i dogovorila, što je takođe u suprotnosti sa Zakonom.

Pojedini odbornici osporavali su i pojedine kandidate. Odbornik "Iskreno za Niš" Momir Stojanović govorio je o lošem radu direktorke Objedinjene naplate Jelene Stojanović i spornim javnim nabavakama. Iz Pokreta "Dosta je bilo" su kritikovali izbor Miroljuba Stankovića zbog navodnog sukoba inetersa, dok je odbornik NPS Branislav Jovanović puno govorio o uspesima dosadašnjeg direktora JKP Mediana Bratislava Vučkovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milivoj

    18:00 // 19. 10. 2017.

    Ovo je velika pobeda građana Niša pre svega. Sa tim što Andrejević i Vučković nisu direktori najviše su dobili građani. Verujem da će grad imati bolju vodu i bolju čistoću. Živeli!

  • Nezadovoljni student

    08:31 // 19. 10. 2017.

    A ce se bira li direktor na Studentski Centar ili ce i tu funkciju da zadrzi precednik obzirom a je taj posao maksimalno ,,razradio,,

  • Mungos

    23:07 // 18. 10. 2017.

    Sjasi Kurta da uzjaši Murta....Razumem sve, i smene, i nezadovoljstva prethodnika, ali ne kapiram sta ce to da donese boljitak običnom građaninu ili zaposlenom? Obično je ono svako lane bolje beše, samo još uvek ne shvatam šta su naumili....Svejedno, ubrzo će i to da izadje na videlo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: