Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 22. 7. 2022.

| Društvo

Niška sela Jasenovik i Malča na tropskim temperaturama bez vode

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
jasenovik rezervoar
Čekaju do kasno u noć da napune kofe i flaše; foto: čitalac

Zbog dugogodišnjeg problema sa vodosnabdevanjem, meštani niškog sela Malča potpisuju peticiju kojom će od Grada tražiti prelazak na gradski vodovod. Česme su već godinama često suve i žiteljima Jasenovika, koji traže novu bušotinu i izvorište. I jedni i drugi kažu da je ovog leta situacija još lošija nego inače i da su posebno ugrožena deca, trudnice, porodilje i stariji ljudi, kojima nema ko da donese kofe s vodom.

slavina Meštani Malče potpisuju peticiju; ilustracija; foto: JVSvake godine od juna do septembra u ta dva niška sela prekidi vodosnabdevanja traju i po nekoliko dana. Nije mnogo bolje ni tokom drugih meseci, a pošto se ove godine situacija dodatno pogoršala, stanovnici Malče potpisuju peticiju, kojom će od gradonačelnice tražiti prelazak na gradski vodovod.

U prethodnom periodu, Odbor za seoski vodovod popravio je dosta stvari na crpnoj stanici i sanirao kvarove na mreži. To nije bilo dovoljno jer, prema njihovom zaključku, na izvoru nema dovoljno vode za snabdevanje sela, kao i da imamo velike gubitke na sekundarnoj mreži zbog njene starosti. Neophodna je njena rekonstrukcija kako bi se smanjili gubici i rešili divlji priključci koji postoje od ranije - navode meštani Malče.

Kažu da im je otežano održavanje osnovne higijene i da čekaju do kasno u noć da bi stigla voda za kupanje. Snalaze se kako umeju, pune kofe i flaše.

Početkom leta voda je nestajala u popodnevnim časovima, kada je bila najpotrebnija, a dolazila je posle ponoći. Već duži period, voda svakodnevno nestaje u neodređenim vremenskim intervalima koji su nepredvidivi i koji traju dugo - piše u peticiji.

Zahtevaju od Grada da preuzme inicijativu i reši njihov problem tako što će selo preći na gradski vodovod, čija je mreža, kako kažu, već došla do početka sela.

Ako je za prelazak potrebno više vremena zahtevamo da u taj proces uđemo što pre i da nađete alternativno rešenje, poput dopunjavanja rezervoara iz gradskog vodovoda, bušenja arteškog bunara ili tome slično, za period do samog prelaska na gradski vodovod, kao i da obezbedite cisterne sa pijaćom vodom u predstojećim danima - zaključuju žitelji.

voda Iz Jasenovika traže novu bušotinu; ilustracija; foto: T. T.Više od deset godina sličan problem imaju i meštani Jasenovika. Kako navode, imaju jedno izvorište, iskopinu od 112 metara, koja snabdeva selo do rezervoara, ali je godinama unazad nivo vode opao i nema je dovoljno.

I to nije samo kad je vrućina u vrelim letnjim danima, to je konstantno, vode ima samo noću kad je niko ne koristi. Ustajemo noću, zahvatamo vodu da bismo pustili mašinu da opere veš. Javnu česmu imamo, ali ne koristimo vodu za piće jer nije ispravna, pa kupujemo vodu. Posle napornog dana na 38 stepeni dođemo kući i ne možemo da se okupamo - žali se građanin.

Ističe da se već dugo susreću sa neispunjenim obećanjima iz Opštine Pantelej, kojoj pripadaju, kao i sa prebacivanjem odgovornosti i nadležnosti. Dodaje da su im cisternu slali više puta, ali da to nije trajno rešenje.

Opština prebacuje odgovornost na Grad jer oni ne mogu da reše problem. Iz Grada smo od gradonačelnice dobili obaveštenje da ne mozemo biti priključeni na gradski vodovod i da je jedino rešenje čišćenje kaptaže. To je urađeno, ali ništa. Ustanovljeno je da nema dovoljnog dotoka vode do rezervoara - objašnjava stanovnik Jasenovika.

Iz Opštine, kaže, često dobijaju apel da ne zalivaju bašte i ne pune bunare jer zato nema vode, ali smatraju da to nije ključ problema. Traže novu iskopinu i izvorište i pitaju kako je moguće preživeti tropske temperature bez vode.

Zar je to toliko teško ili luksuz u 21. veku imati vodu za piće, pranje dečijih stvari ili nema sposobnih da to urade - pitaju stanovnici.

Novinari Južnih vesti poslali su pitanja o tome kada bi i kako problemi ova dva sela mogli da budu rešeni, zašto do sada nisu i da li je moguće da se povežu na gradski vodovod, ali odgovora još nema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srecko Sojic

    09:39 // 23. 7. 2022.

    ZA KOG STE GLASALI TRECEG APRILA
    tek cemo videti probleme sa vodom ne samo MALCA i JELASNICA nego cela srbija jer vladajuca garnitura nam potoke tura u cevi a izvore prodala strancima reke nam zagadjuju stranci otrovima koje ispustaju iz nazovi fabrikama
    Drzava koja prodaje izvore i rudnike i nije drzava nego prcija

    • Nišlija

      13:39 // 23. 7. 2022.

      Nije Jelasnica nego Jasenovik,nisi ni citao lepo, a nije problem taj 3 april o kome pricas,Jasenovik nema vode vec 10 god svakog leta od Juna do Oktobra..razmisli kako bi ti bilo da dodjws kuci i ne mozes da se okupas..?!
      Za koga god da smo glasali 3 aprila vodu i dalje ne bi imali

  • Natalija Stojanovic

    23:28 // 22. 7. 2022.

    Ma da su samo ta dva sela,sta je sa Vukmanovo isti problem godinama ,udaljeno je samo 3km od Gabrovca i ne moze da se resi problem...SRAMOTA cekamo nedelju pa nedelju da dodje voda i to je pitanje koliko se napune rezervoari i za jedan dan nema ni toliko vec nestane...VELIKOOO SRAMOTA U 21 VEKU

    • Var tehnolog

      06:47 // 23. 7. 2022.

      Ukljuci Pink, Hepi, Prvu, B92, AV se pominje po sto puta na dan, slika mu je nonstop na ekranu. I, bice ti lakse! Pa kad dodju izbori, sledeci, a ti pozuri njegovoj bratiji ,sto ranije glas da das ! Cepadne i neki lit. zejtina ! Sramota u 21 veku je da glasate diktaturu i lopovluk!

  • Jasar

    23:17 // 22. 7. 2022.

    Bez vodu ga rokajte bevanda je bevanda al kad nema moze i tako...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: