Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 5. 12. 2023.

| Društvo

Niška srednjoškolka pobednik takmičenja "Svetionik znanja"

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
teodora-foto-tb
Njen projekat namenjen je deci bez roditeljskog staranja; foto: privatna arhiva

Među 12 timova srednjoškolaca iz cele Srbije koji su učestvovali na takmičenju "Svetionik znanja", 17-godišnja Teodora Bogdanović iz Niša je bila najuspešnija i njen projekat "Svoj put sledim", čiji je cilj pružanje podrške deci bez roditeljskog staranja da se osamostale, proglašen je za pobednički.

Ova učenica trećeg razreda Gimnazije "Bora Stanković" kaže da je ideju za projekat dobila na kampu "Sila prati hrabre" koji je za decu bez roditeljskog staranja organizovao niški "Džedajski pokret", pa je od ponuđenih tema na takmičenju "Svetionik znanja" izabrala onu koja se tiče društvene odgovornosti i aktivizma.

Projekat je namenjen deci bez roditeljskog staranja koja su u Domu ili hraniteljskim porodicama i imaju između 15 i 17 godina. Zašto baš između 15 i 17, pa zato što oni nakon 18 godine izlaze iz sistema socijalne zaštite i prepušteni su sebi. Problem jeste u neadekvatnoj pripremi i podršci, pa oni često teško dolaze do posla. Zato želimo da im pružimo podršku da se bolje snađu kada izađu iz sistema - objašnjava Teodora.

teodora2-foto-tb Najbolja od 12 timova iz cele Srbije; foto: privatna arhivaKaže da je iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu dobila podatak da ima 33 takva deteta u Nišu i da veruje da će njima značiti ova vrsta edukacije i podrške koje njen projekat daje.

Kao pobednik ona je za projekat "Svoj put sledim" na takmičenju dobila 300.000 dinara, a kaže da će on biti pokrenut januara naredne godine.

Projekat se sastoji iz tri faze. U prvoj fazi "Vršnjaci vršnjacima" će se obučavati vršnjački edukatori koji će im kasnije držati radionice o marketingu i programiranju. U drugoj fazi "Mesto za sanjare" sa decom bez roditeljskog staranja će raditi iskusni mentori i edukatori koji će takođe držati radionice na temu finansijske pismenosti, pisanja CV-a, javnog nastupa i drugih. U trećoj fazi plan je da se oni socijalno uključe i intergrišu, pa će tako obilaziti razna mesta i ići na izlete - objašnjava Teodora.

Iako je takmičenje "Svetionik znanja" timsko, Teodora je na kraju ostala sama jer su članovi njenog tima iz Niša odustali. Napominje da joj nije bilo teško što je sama radila na projektu, jer je radila nešto što je ispunjava.

Do sada sam učestvovala na raznim konferencijama, start-ap programima i akceleratorima jer me zanima tema preduzetništva, a na "Svetionik znanja" sam se prijavila jer sam želela da naučim kako se pišu projekti. I stvarno smo dobili kvalitetnu obuku, dva meseca smo radili na svakom koraku za projekat - kaže niška srednjoškolka.

Teodora je inače već društveno angažovana i deo je "Džedajskog pokreta", kao i niškog udruženja PRLMNT i Mladih ambasadora. Nije prvi put ni da je deo pobedničkog tima jer je prošle godine bila u ekipi koja je pobedila sa idejom na "KreNI" konferenciji.

Ova ambiciozna Nišlijka kaže da još nije odlučila koji će fakultet upisati, ali da joj je svakako plan da se bavi preuzetništvom i da ostvari svoje ideje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    08:55 // 9. 12. 2023.

    Nema lepse vesti od ove.... Dete za primer,,, pravo osvezenjeza ljude Koji stalno ocitaju vesti..... Samo napred ponosito I dostojanstveno!...
    Da ne čitamo svakodnevno o političarima, lopovima strankama.....
    Bravo, bravo za tebe...

  • Jelena

    00:24 // 6. 12. 2023.

    BRAVO Teki! Ovo je samo jedna od stepenica ka tvom još većem uspehu i potvrda tvog svakodnevnog rada i zalaganja od prvog dana školovanja! Mozaik tvog talenta, rada, truda, volje i pozitivne energije je zasluženo nagrađen! Sigurna sam da ćeš toj deci doneti sreću!
    Bila je čast učiti te!

  • Saki

    22:35 // 5. 12. 2023.

    Sta reci sem BRAVO!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: