Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 13. 3. 2014.

| Društvo

Niška studentkinja među najboljim besednicima

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Marija-Arsic-3-mesto
Marija Arsić iz Kruševca studentkinja je druge godine Pravnog fakulteta u Nišu.

Besedom o zemlji iz koje mladi beže, gde se "radna mesta gledaju u evrima" i "normalno je biti zaklan u sred dana", niška studentkinja Marija Arsić osvojila je treće mesto u finalu "Beseda u Zoranovu čast".

Kao pobednica na kvalifikacionom takmičenju u Nišu, dvadesetdvogodišnja Kruševljanka, studentkinja Pravnog fakulteta, besedom "Pružite mi ruke, a ne bič", oduševila je žiri u Beogradu.

U konkurenciji sa još devetoro mladih govornika, govorila je o zločincima i pravdi i javnost podsetila na skorašnja ubistva koja, kako smatra, nije pratila odgovarajuća reakcija sudstva. Pobednice-Besede Pobednica ovogodišnjih "Beseda u Zoranovu čast" je Bojana Pavlović (u sredini), drugo mesto osvojila je Jovana Tomašević (levo), a treće Marija Arsić (desno).

Kaže da nije bilo teško da osmisli govor jer je, jednostavno, "uzgovorila ono što se dugo skupljalo u njoj".

- Pa mi smo ta zemlja od koje mladi jedva čekaju da pobegnu, mi smo zemlja u kojoj je biti ljubazan krajnje čudna stvar, mi smo zemlja u kojoj kada zovete hitnu pomoć dispečeri pitaju da li se radi o staroj ili mladoj osobi, mi smo zemlja u kojoj se ispiti i radna mesta gledaju u evrima, mi smo zemlja u kojoj se policijski direktorijum smenjuje samo kad ustanu kuka i motika, pa se nema kuda, mi smo zemlja u kojoj je normalno da budemo zaklani u sred dana - deo je Marijine besede.

Takmičarski zadatak je bio da odgovore na temu za koju je ove godine bio izabran Đinđićev citat: "Zalažem se za urbano, civilizovano i evropsko društvo, a protiv diktature".

- Kada sam upisivala fakultet, mislila sam da znam gde se deli pravda, a onda sam, posle nedavnih događaja u Kruševcu i Nišu, uvidela da nije baš tako kako piše u knjigama. Posle fakulteta ću se vratiti u Kruševac i posle stažiranja baviću se advokaturom ili raditi u sudstvu, u pokušaju da vratim reputaciju profesiji - kaže Marija.

Kao neko ko je govorništvo zavoleo još u osnovnoj školi, na "Besedama u Zoranovu čast" Marija je učestvovala i prošle godine. Tada nije pobedila na kvalifikacijama, pa je visok plasman u finalu, održanom sinoć u Kolarčevoj zadužbini, za nju bio iznenađenje.


Govornik iz Niša uspešan i prošle godine

Treće mesto u finalu i prošle godine je zauzeo pobednik niških kvalifikacija. Tada je to bio Nikola Veličkov, tadašnji maturant Ekonomske škole u Nišu, koji je govorio besedu "Oni koji će tek ustati". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dex Dexter

    14:46 // 14. 3. 2014.

    Ha, ha, ha... Slađana Zdravković je NEPREVAZIĐENA za "vjeki vjekov"!

  • Orator

    13:45 // 14. 3. 2014.

    A jel' učestvovala Slađa?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: