Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 10. 1. 2017.

| Društvo

Niška toplana i dalje nema ugovore sa korisnicima

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Za dve godine ugovori nisu potpisani; foto: JV
Za dve godine ugovori nisu potpisani; foto: JV

Obavezu da potpiše ugovore sa korisnicima daljinskog grejanja, niška Toplana nije ispunila u zakonskom roku koji je istekao krajem decembra. Direktor Toplane Zoran Stojanović kaže da je to bila “nemoguća misija”, iako su imali rok od 2 godine.  

U novom Zakonu o energetici, koji važi od 29. decembra 2014. godine, piše da je Toplana sa krajnjim kupcem dužna da sklopi pisani ugovor o snabdevanju toplotnom energijom u roku od 2 godine od stupanja zakona na snagu.

Ministarstvo rudarstva i energetike je krajem jula prošle godine uputilo dopis Toplani u kome, između ostalog, podseća da je zakonski rok za ispunjenje obaveza kraj godine. Niška Toplana tu obavezu nije ispunila, a kako kaže direktor Stojanović, sa malim brojem korisnika je ta procedura započeta, dok će sa drugima “ići kontinuirano”.

Imali smo Skupštinu Udruženja toplana uoči Nove godine, i jedan od predstavnika je bio i Državni sekretar ministarstva i taj rok će verovatno biti produžen, jer je maltene nemoguće obezbediti sve korisnike za potpisivanje tih ugovora. Mi treba da nađemo 30.000 korisnika, mnogi ne žive u zemlji i neki su u potpuno drugim gradovima i lokacijama i to je maltene nemoguća misija - objašnjava Stojanović.

Na skupštini koja je održana u decembru, kaže, prisustvovali su predstavnici većina Toplana i svi su iznosili svoje probleme koji se dešavaju u praksi. Državni sekretar je, dodaje, tada “upozoravao da je Ministarstvo donelo odluku i da to treba da se primeni”.

Mi smo tražili da se rok produži, ali nemamo informacije o tome da li će biti, kada će biti, jer ja mislim da to ne može samo Ministarstvo već će morati sa Vladom da donese zajedno na sednici. Nemamo još uvek povratnu informaciju - ističe Stojanović.

On kaže da se trenutno čeka i odgovor "Objedinjene naplate" da se uz decembarski račun svim korisnicima dostavi obaveštenje kada mogu da dođu u Toplanu da potpišu ugovore.

Ovako bi mi trebalo da pošaljemo 30.000 pisama, a već postoji "Objedinjena naplata" koja dostavlja svakog meseca račune, uz dostavu tih računa može da dođe i propratno pismo, u njima bi se definisalo da svakog dana pozivamo po nekoliko građana, ugovori bi bili već pripremljeni za te građane, samo da se formalno potpišu - objašnjava Stojanović.

Smatra da sistem mora da bude kompletno sagledan i uređen da bi nešto moglo da se primeni u praksi, i da je potrebna pomoć Ministarstva i donošenje podzakonskih akata.


Oni koji su do sada plaćali moraju i dalje, i bez ugovora

Iako ugovore nisu potpisali, kako objašnjava Jovan Jovanović iz Savetodavnog tela Gradske toplane koji je i na čelu centra za zaštitu potrošača "Forum", Nišlije grejanje moraju da plaćaju ukoliko su do sada prihvatili i izmirili makar jedan račun.

Račun koji se prihvati i izmiruje smatra se ugovorom dok se ne potpiše konkretan ugovor, tako da su u obavezi da račune izmiruju. Drugo bi bilo da oni sad prvi put plaćaju račun pa kažu, ne nemam ja ugovor sa vama i neću da platim, ali ne ako godinama primaju račune, znači da su prihvatili obaveze - objašnjava Jovanović.

On kaže da su ugovori koje prave javna preduzeća uglavnom na štetu potrošača i zbog toga poziva građane da ga ne potpisuju dok se ne upoznaju sa njim i da se konsultuju sa Toplanom, kako bi oni mogli da daju primedbe.


Udruženje stanara poziva na tribinu povodom nezakonitog rada Toplane

Udruženje slobodnih stanara održaće danas od 17 sati u prostorijama MK “Božidar Adžija” tribinu na kojoj, između ostalog, žele da ukažu na problem neispunjene obaveze Toplane prema korisnicima.

Oni će, najavljuju, govoriti i o posledicama novog Zakona o stanovanju i o poslovanju Parking servisa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Meri

    15:59 // 11. 1. 2017.

    na temperaturi od -10C toplana smanjuje grejanje na minimum.
    tiha eutanazija obesnih političara/rukovodilaca nad građanima.

  • EVROPA STIGLA DO NJIH-SAD ONI BEZE OD NJE

    12:59 // 11. 1. 2017.

    Politicari dobili nalog da zakon o
    energetici usaglase sa evropskim zakonima.
    Prvo uveli prinudnu naplatu, ali sad treba i ugovore.
    Trebalo je obrnuto, ali su zloupotrebili sistem.
    Narod je sve istrpeo i sad vise nema bezanja.
    Medjutim kad je doslo do ugovora, zele da
    izbegnu priblizavanje i usaglasavanje.
    E pa drugovi, ne primenjuje se
    zakon samo kad vama odgovara.
    Sad je zakon na strani naroda.

  • Jonathan Livingston

    11:12 // 11. 1. 2017.

    Toplana će da javi kada korisnici da idu u Toplanu da potpišu ugovor?!?! Gospodo, vi imate Zakonsku obavezu, ne korisnici... Tržište? Usluga? Šta nudite i pod kojim uslovima? Dakle, na teren, od stana do stana: "Dobar dan, kako ste... Ako imate vremena, pitao/la bih Vas da li biste želeli da koristite naše usluge?". Zašto bi korisnik išao do vas na potpisivanje? Još i da vam plaća za to...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: