Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 2. 7. 2018.

| Društvo

Niška urbana gerila: Mi smo alternativa neradu, bahatosti i apatiji u gradu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti

Meta niške urbane gerile su društveni i komunalni problemi, kao i nerad gradskih institucija, a oružje su im akcije sa dozom humora i ironije. Sađenjem cveća u udarnim rupama, pecanjem riba po asfaltu, preimenovanjem Nišave u Savu, kažu da žele da opomenu političare da rade svoj posao, a građane da se probude iz apatije i pokrenu ideje korisne za svoj grad.

Ova tajnovita neformalna organizacija kaže da broje od 2 do 22 člana, u zavisnosti od akcije, a da identitet gerilaca kriju da bi ohrabrili građane da, ako se iz nekog razloga plaše, naprave neku konkretnu i kreativnu akciju i pozovu se na njih.

Naš rad je vrsta alternative neradu, bahatosti, apatiji, lošem ponašanju i ono štio gerila upravo želi je da malo rastrese te stvari, vezano za političare, ali vezano i za sve građane. Osnovna naša poruka je, zato i insistiramo na nekoj diskreciji, a to je da svaki građanin može da bude poput nas, da svaki građanin može da doprinese resavanju lokalnih problema, nije teško biti gerilac, samo je potrebno malo truda, malo vremena i malo akcije - kažu gerilci.

Vlastima ukazuju na sijaset problema, a kažu da je potrebno nekoliko mandata da se sve reši. Ipak, gerilci tvrde da su političari “gluvi” na probleme građana.

Ono što je problem kod lokalnih vlasti je da nemaju dodirnih tačaka sa građanima. Izborom na poziciju misle da su bogom dani da sede tu i da je time sve završeno. Onog dana kad smo izašli na izbore i zaokružili nešto, da sledeće 4 godine ne smemo ništa da ih pitamo. Oni smatraju da je sav taj budžetski novac zapravo njihov, a nije tako - navode gerilci.

Rešenje vide ili u većem broju gerilaca ili da institucije i javna preduzeća rade svoj posao, ali za njih je realnije da će ipak u budućnosti imati još više posla.

Toliko ima gluposti, toliko ima bahatosti. Od kuće do posla, ako ga imate, naći ćete 5 problema. Nije problem u idejama, več u realizaciji i u bahatosti da vas problemi ne dotiču - naglašavaju gerilci.

Kažu i da su im neke akcije političari “volšebno osujetili” samo nekoliko dana pred realizaciju, a uskoro najavljuju novu akciju vezanu za Fudbalski klub Radnički, ne precizirajući kakvu.

Šta je "Bulevarska olimpijada", ko su im uzori, kakve akcije planiraju, zašto ne mogu da trpe probleme, kako se organizuju, kakve poruke imaju za političare, šta očekuju od vlasti, a šta od građana, da li je problem novac ili nedostatak ideja, kao i tome zašto su iz protesta “beogradizovali” Niš, pogledajte u emisiji "15+15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • razocarani SNS-ovac

    23:12 // 4. 7. 2018.

    Ne slažem se sa Gerilcima da građani sami uređuju svoje okruženje. Ako tako rade, SNS-gradska uprava će trljati ruke jer neko drugi radi za njih, a pare će da strpaju u džep. Zloupotrebiće aktivizam građana, kao što rade sa grupom sa Delijskog visa, koji su prikriveni SNS aktivisti.
    Treba vršiti pritisak da gradska uprava radi svoj posao jer mi plaćamo porez da oni primaju plate.

  • Dragan Marković

    03:11 // 3. 7. 2018.

    "БЕОГРАДИЗАЦИЈА Ниша је нешто најгоре што се може десити Нишу. Разни фантоми, жуте патке и ндбг су организације које раде из сопственог интереса за добру дневницу, изворни Нишки противници власту у граду то раде из љубави без надокнаде. Колики су релевнтни ти Београдски комичари показали су у свом граду,зато нису добродошли у Ниш.Вероватно су у Нишу нашли неколико придошлица и покушвају да роваре.

  • prof dr CVETKO prvi

    19:30 // 2. 7. 2018.

    E deco , deco ... u Nišu može postojati samo seoska gerila ...

    • Vlada

      06:56 // 25. 2. 2021.

      A šta fali seoskoj gerili.
      Bolje nego malograđanska

      Nikada se nećete opametiti.
      Seljak, seljačka, seljačina...
      Na žalost se koriste kao pogrdne reči, a nisu
      Cvetko ako nisi ti, sigurno su ti otac ili majka rođeni na selu, u krajnjem slučaju baba ili deda. Ponosi se time ,a ne onim što si napisao

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: