Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 23. 9. 2020.

| Društvo

Niška urbana gerila svetlećim balonima "priziva" ulično osvetljenje u Panteleju

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
urbana gerila
Balonima prizivaju osvetljenje, hoće li reagovati nadležni; Foto: Urbana gerila Niš

Na raskrnici ulica Pantelejske i Čegarske u Nišu nema ulične rasvete, pa su iz Urbane gerile predložili da svi pešaci kad prelaze ulicu nose svetleći balon. Eksperimentom su potvrdili da vozači kad vide balon usporavaju, pa traže da nadležni postave štand sa balonima, ali, kažu da se neće buniti ni ako bude postavljeno ulično osvetljenje.

Posle Nindža kornjača i šahti prošle nedelje, sada svetleći baloni. Niška urbana gerila, poznata po tome da komunalne gradske probleme obrađuje uz humor i satiru, sada je imala novu “metu” - mrak na raskrsnici dveju ulicu u gradskom niškom naselju Pantelej.

Godinama komšije i prolaznici na raskrsnici ulica Pantelejske i Čegarske, baš kod čuvene niške kafane, muku muče sa pešačkim prelazom. U mraku, na prometnoj ulici teško je prolaziti iako je potrebno manje od 15 sekudni da se pređe s jedne na drugu stranu. U mraku, pešaci čekaju da se malo oslobodi saobraćaj. Tako izbegavaju da ih vozilo udari ili izazove lančani sudar kada bi naglo zakočio kada vidi pešaka na prelazu - objašnjavaju iz Urbane gerile.

urbana gerila Osvetlili pešački; Foto: UGNAktivisti su želeli da ukažu na probleme sa lošim osvetljenjem i svetlosnom signalizacijom, pa su predložili je da svi pešaci na ovom mestu nose po jedan svetleći balon. Kako ideja radi u praksi, proverili su eksperimentom i prelazili su ulicu sa svetlećim balonom u ruci.

I zaista, vozači kada vide svetleći balon kako prelazi preko pešačkog i sa velike udaljenosti polako spuštaju brzinu i koče na prelazu - kažu gerilci.

Pošto su, kažu, eksperimentalno dokazali da je nošenje svetlećeg balona dobro za saobraćaj, predlažu nadležnima da postave štand sa ovim artiklom koji će raditi od zalaska do izlaska sunca i time spreče nesreće na ovom prelazu.

Naravno, prihvatili bismo i postavljanje uličnog osvetljenja koje bi bilo jeftinije, efikasnije, ali ne i ovako atraktivno - napominju iz Urbane gerile.

Podsetimo, niška Urbana gerila je grupa anonimnih aktivista, koji za sebe kažu da su "alternativa neradu, bahatosti i apatiji u gradu". Njihove akcije izazovu reakciju građana, ponekad i nadležnih, a bilo je tu polaganja venca na panj, takmičenja u preskakanju bankine, farbanja Tvrđave u roze, te sađenje cveća, pecanje i proslava rođendana udarnim rupama.

Na Margeru su farbali betonske kugle, “kitili” otpadom jelku u centru Niša kako bi skrenuli pažnju na loše okićen grad i roštiljali mesom "dimljenim" na zagađenom vazduhu.

Građani moraju da budu aktivniji, poručuje ova grupa, da uvide svoju moć i da ukazuju na probleme, a ukoliko to ne žele javno, mogu to uraditi pod maskom niške Urbane gerile.

urbana gerila Aktivizmom ukazuju na probleme; Foto: Urbana gerila Niš

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zaposleni penzioner

    02:42 // 24. 9. 2020.

    Stvar je potpuno zapustena!prijave gradjana stoje po nekoliko meseci.totalna neorganizacija,ogorcenje je veliko.Snsovci stite svoj nesposobni kadar,bahate se po principu "pa sta?"odgovornost ne postoji niti ce biti smena.bitno da se novi polusvet ustolicio..Strasno!

    • Ouzo

      20:56 // 24. 9. 2020.

      Ej,delimicno si u pravu ! Dosla nova garnitura a ovi Bulatovi ,gledaju da se uslihtaju gradonacelnici i ne biraju sredstva, da ostanu direktori ! U, najvece blate Bulata, sto im dade direktorska mesta ,privilegije i ogromne plate, samo da bi sacuvali fotelju !

  • Deda

    22:46 // 23. 9. 2020.

    I u Duvaniste nema, ce pokršimo kraci, čuvao Bog!

  • Ici

    19:31 // 23. 9. 2020.

    Džungla bila, džungla ostala.

    • Smuk

      23:27 // 23. 9. 2020.

      @Ici : A i majmuni su ostali isti !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: