Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 25. 1. 2019.

| Društvo

Niška vlast nikako da odluči o novim cenama grejanja, iako se primenjuju

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Gradsko veće
Nema Toplane na dnevnom redu ni na sednici 24. januara; Foto: JV/V. Milić

Iako je Nadzorni odbor Toplane od početka decembra dva puta menjao cenu grejanja u Nišu, ove odluke nisu se ni našle na dnevnom redu jučerašnje sednice Gradskog veća. Zašto grejanje nije tema rasprave ni odlučivanja po proceduri, Nišlijama koje plaćaju uvećane račune zasad ostaje nepoznato, jer iz Gradske kuće nema odgovora.

Praksa je da posle predloga Nadzornog odbora Toplane, ovo preduzeće počne da naplaćuje grejanje po novim cenama pre izjašnjavanja većnika o tome, a da se odluka naknadno usvoji u Gradskoj kući. radijator Menjaju cene grejanja, a ne obaveštavaju građane; Foto: arhiva JV

Međutim, kako je još 7. decembra grejanje poskupelo i to bez ikakvog obaveštavanja građana, ni na jednoj od desetak sednica Veća koje su potom održane, na dnevnom redu nije bila promena cene grejanja.

10. januara Nadzorni odbor Toplane je opet promenio cenu, kada je neznatno smanjio, ali je još jedno Veće potom proteklo bez odlučivanja o novoj, kao i o prethodnoj odluci.

Cene ustanovljene ovim odlukama inače se primenjuju od početka novembra. Uprkos tome, Veće Niša usvojilo je samo početnu, takozvanu "nultu" cenu grejanja koja se određuje početkom sezone. Od tada je varijabilni deo poskupeo za više od 10 %, pa je pojeftinio za oko 1, a građani su za ove promene saznavali tek kada bi dobili račun.

Iako otad uveliko plaćaju grejanje po ceni koju je menjalo nadzorno telo preduzeća, ostaje nejasno koliko će građani naposletku plaćati kilovatsate, jer nema odluke gradske vlasti koja je konačna i jasna. Ukoliko Veće ne usvoji predložene cene, Toplana će morati da koriguje naplatu.


Pomoćnik gradonačelnika ne odgovara na pitanja o ceni grejanja

Miloš Milošević Milošević ne odgovara na pitanja o grejanju; foto: JV/V. MIlićOd pomoćnika gradonačelnika Miloša Miloševića novinarka je pokušala da dobije odgovor na pitanje zašto se o grejanju ne odlučuje.

Međutim, iako je pre tri dana rekao da priprema odgovor, do danas ga nije dostavio, a na telefonski poziv ni jutros nije odgovorio.

Dobio sam pitanja jutros. Pripremam odgovor uskoro - napisao je Milošević pre tri dana.

Kako je Niš ostao bez većnika zaduženog za energetiku, kada je upravo Milošević dobio posao bez konkursa u Toplani, iz Gradske kuće je rečeno da će vrlo brzo biti odlučeno ko će se u Veću baviti ovom veoma važnom oblašću. Međutim, taj sektor pripao je ponovo Miloševiću, kada je drugi put napravio transfer Toplana - Gradska kuća, ali ovog puta tako što je došao na mesto pomoćnika gradonačelnika.

Kako se ni Milošević ni Gradsko veće ne oglašavaju o ceni grejanja, pitanje dobija još ozbiljniji prizvuk i kada se uzme u obzir činjenica da su građani povezani na Toplanu godinama nezadovoljni radom preduzeća, čak su i izlazili na proteste tražeći da se ispita rad i smanji cena grejanja. Tako je nastao Udruženi pokret slobodnih stanara.

Brojne nepravilnosti u radu niške Toplane utvrdio je i DRI.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    09:33 // 26. 1. 2019.

    Cekaju da vide da li ce nafta poskupeti pa da odmah dozvole jos visu cenu. Ovo je samo najava

  • Mara

    16:18 // 25. 1. 2019.

    Šta ima da odlučuju nastaviće da nas deru kao i do sada.A niko ne pita da li svi imaju i kako se snalaze da to plate

  • Bahrein

    16:08 // 25. 1. 2019.

    Skoro 20 godina"muke,truda i rada" a rezultat je takav da smo na nivou Bahreina bas kao i u rukometu. Mozda Bahrein treba pitati za savet i pomoc.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: