Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:09, 22. 3. 2018.

| Društvo

"Niška voda" jedna od najboljih u Evropi, problem seoski vodovodi

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
voda
Nisu sve vode sa javnih česama u Nišu zdrave za piće; foto: JV/A.K.

Svetski dan voda se obeležava danas, te iz Instituta za javno zdravlje poručuju Nišlijama da piju možda i “najbolju vodu u Evropi”, ali ističu da je potrebna veća kontrola seoskih vodovoda. Upozoravaju građane da voda nije zdrava na svim javnim česmama, kao i da ona koja teče sa česme u porti Pantelejske crkve ne bi smela da se pije.

Prošle godine analizirano je 10.000 uzoraka vode za piće, kako kaže načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Snežana Gligorijević, a 90 % je higijenski bilo ispravno. To znači da se voda kontroliše na pravi način, te da je voda u Nišu možda i najbolja u čitavoj Evropi, dodaje, ali su problem seoski vodovodi, koji se ne kontrolišu redovno.

To je i pokazala ova situacija pred vanrednu situaciju koja je bila vezana i za poplave - navodi Gligorijevićeva.

O seoskim vodovodima treba da vode računa niške opštine, kaže načelnica, a one su dužne da angažuju javno-komunalna preduzeća da bi se to “dovelo u red”. Iako je i ta voda hemijski ispravna, pojašnjava, problem je mikrobiološka neispravnost, odnosno bakterije u vodi “na koje su meštani sela već navikli”.

Ali u suštini da bi se pila zdrava voda i ispravna, te vode moraju da se dezinfikuju i o njima neko mora da vodi računa - dodaje načelnica.


Voda nije zdrava za piće na svim javnim česmama

Kada su u pitanju javne česme, neke od njih su priključene na komunalni vodovod i o njima brine Javno komunalno preduzeće Naissus, priča Gligorijevićeva, ali su “problematične” one koje su prirodni izvori i o kojima brinu opštine.

Voda koja teče sa česama oko nišavskog keja je zdrave za piće, dodaje, dok je ona u porti Pantelejske crkve mikrobiološki neispravna.

Kao zdravstveni radnici ne možemo da insistiramo na tome da se one nalaze u porti Crkve i da su kao takve apriori dobre, nego je naša dužnost da upozorimo, kao što jesmo Opštinu Pantelej, da na tim česmama postavi tablu da ta voda nije za piće - ističe Gligorijevićeva.


Jug Srbije ima “vodu za izvoz”

Gligorijevićeva kaže da je jugoistok Srbije bogat vodom, koja je hemijski ispravna i zdrava, za razliku od Vojvodine, gde je svaki vodovod loš, kada je u pitanju hemijska ispravnost, te oni vodu ne koriste za piće.

Mi naše vode koristimo za sve, hemijski jesu ispravne, pitke, a rezerve jesu takve da mi tu vodu možemo i da izvozimo, samo moramo da obezbedimo naša izvorišta i moramo da ih zaštitimo od poplava i vremenskih prilika - dodaje Gligorijevićeva.

Ubuduće bi trebalo poraditi na tome da se spreči da “mutna voda uopšte dođe do Niša”, kaže načelnica, a ne da nakon što padne kiša i otope se snegovi “kukamo” kako nam je voda zamućena.

Inače, Svetski dan voda je prvi put ustanovljen u kalendaru zdravlja još 1993. godine, a ovogodišnji moto i slogan pod kojim se obeležava u celom svetu je “Priroda za vodu”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Natali

    00:31 // 23. 3. 2018.

    @S.z Ko zna shvatiće!
    Nagradno pitanje apropo vode: Šta se održava u Stokholmu krajem avgusta 2018.g? 
    Zaboravili ste gospodine da Niš ima jake intelektualce u dijaspori....nažalost drugi više koriste i cene njihovo znanje.

    • PITON

      11:29 // 23. 3. 2018.

      Natali Niska voda koliko je dobra mora da mi HILTIJEM razbijaju stene u bubrezima.

  • Caka

    17:05 // 22. 3. 2018.

    Natali baš me interesuje od skandinavije do krita gde je najkvalitetnija voda, pošto pouzdano znaš kaži ako nije problem.

    • Natali

      18:07 // 22. 3. 2018.

      Odgovor stoji @Caka u komentarima ali mi nije teško da ponovim 1.Švajcarska 2.Norveška 3.Luksemburg itd... Srbije nema na spisku koliko sam videla osim u statistici za bubrežne bolesti. Tuga...

    • NOSONJA

      11:24 // 23. 3. 2018.

      Cako pa i ako je kvalitetna to sigurno nisu dali i doprineli politicari vec majka priroda. A po zdravoj logici pa nornalno je da je SKANDINAVSKE ZEMLJE MEDJU PRVIMA.A sto se tice pametnih i priznatih u dijaspori ima ih vise nego ovde. Ovde im politika nije dala da se razmahnu i dokazu.

  • Bubreg na samrti

    13:27 // 22. 3. 2018.

    Voda sa nedozovoljivo visokom koncentracijom kalcijuma (ogromna učestalost teških, fatalnih uroloških i nefroloških bolesti) koja se transportuje (najstrože zabranjenim) azbestnim cevima je - otrov.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: