Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 2. 7. 2010.

| Društvo

"Niske cene kvare planove"

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Milan Nikolić hrani svinje

Uveren da će pokretanjem jedinstvene farme divljih svinja, jedne od najvećih u Srbiji, vremenom širiti poslovanje, Milan Nikolić (53) se sa suprugom Gordanom (42) pre tri godine iz Holandije vratio u rodnu Kuršumliju.

Međutim, nakon trogodišnjeg rada on razmišlja da prekine posao zbog jako niske cene žive mere svinja i prasića, ali i neefikasnih uslova poslovanja, koji su njegovu farmu doterali na ivicu egzistencije.

- Mada još nisam doneo konačnu odluku hoću li nastaviti sa ovim poslom ili ću se sa suprugom vratiti u Holandiju, žao mi je što se naš trud nije isplatio i što ovaj posao nije funkcionisao onako kako sam predvideo - priča Milan dok na imanju gde se nalazi farma hrani svinje.

Objašnjava da se na povratak u rodni kraj odlučio jer ga je vukla nostalgija, ali i da bi realizovao planove da uzgaja svinje na bazi prirodne i zdrave hrane a samim tim proizvodi zdravo biološko meso.

-U inostrantvo sam otišao odmah po završku osnovne škole, da obiđem rođake ali sam nastavio tamo da radim, tako da sam „vani„ proveo blizu četiri decenije. Želeo sam da novac koji sam štedeo svih proteklih godina uložim u svoju domovinu i ovde pokrenem neki posao - objašnjava motive povratka Milan

On je, po dolasku u svoj rodni kraj, najpre kupio 12  hektara zemlje a na jednoj od parcela kraj reke Toplice renovirao staru i sagradio novu zgradu od nekoliko stotina kvadrata.

- Znam da se na ovom području gotovo niko ne bavi uzgojem divljih svinja, pa sam rešio sam da počnem sa tim poslom i za početak nabavio tri ženke i dva mužjaka. Želeo sam da proiširim farmu kako bi osim svinja tržištu ponudio i najzdravije biološko meso bez holesterola - priča Milan i kaže da se na početku, kada je osnovao farmu, cena žive mere kretala od osam do devet evra po kilogramu.

Za kratko vreme je povećao broj svinja i prasića, kojih sada ima pedesetak ali je, kaže, cena upola manja nego u trenutku osnivanja verovatno najveće farme u Srbiji.

Osim toga, dodatni problem je i slabo interesovanje kupaca iz okoline a kupci sa strane izbegavaju dolazak zbog velikih troškova prevoza.

- Ovaj posao mi je sve manje isplativ jer sam u prvih šest meseci ove godine jedva uspeo da prodam svega par grla a ishrana i održavanje divljih svinja su jako skupi. Pogotovu što svinje hranim istom onom hranom kojom se one hrane u prirodi, travom, korenjem, ali i kukuruzom , pšenicom, ječmom - tvrdi Milan koji hranu proizvodi na svom imanju.

Zato priznaje da sve češće razmišlja o povratku u Holadniju, što njegova žena Gordana podržava. Iako su se radovali dolasku u rodni kraj, kažu, da je osim prodaje veoma teško pronaći i radnike, zbog čega su sami angažovani oko radova na farmi na kojoj imaju i misirke, guske i još neke domaće životinje, koje gaje zbog raznolikosti.

Pored farme, Milan je planirao da otvori i mini hidrocentralu, jer se pokraj farme nalazi nekadašnji mlin koji je on renovirao. Međutim, iako je prikupio sve neophodne papire potrebne za hidrocentralu, već gotovo tri godine čeka na dozvolu za otvaranje, zbog čega je rezigniran sistemom poslovanja u Srbiji gde kaže nema mesta za radne i preduzimljive ljude.


U farmu izgrađenu i opremljenu po najstrožijim pravilima za uzgoj svinja, Milan je uložio velika sredstva, odnosno najveći deo ušteđevine koju je stekao radeći nekoliko decenija u više zapadnih zemalja.

Svinje su smeštene u boksovima sa hranilicama i vodom, a u dvorištu se nalazi ograđeni prostor za boravak životinja na otvorenom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • anda

    22:28 // 3. 7. 2010.

    Begaj pobratime iz ovu zemlju. Koj moj si se i vratio. Uzmi i mene da ja i moja zena vidimo Ameriku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: