Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 14. 11. 2011.

| Društvo

Niške gimnazijalke na Olimpijadi za fiziku

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
Irina djordjeevic
Irena Đorđević

Učenice prvog razreda specijanih odeljenja gimnazije "Svetozar Marković" Irena Đorđević i Anđela Šarković idu na Olimpijadu iz fizike, a Grad Niš pomogao sa 170.000 dinara.

Dve talentovane niške gimnazijalke predstavljaće početkom decembra Srbiju, Niš i gimnaziju "Svetozar Marković" na Olimpijadi za fiziku u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

Irena Đorđević i Anđela Šarković su učenice prvog razreda specijalnih odeljenja za fiziku, odnosno matematiku, a plasman na juniorsku Olimpijadu izborile su plasmanom među prvih 6 na Srpskoj fizičkoj Olimpijadi prošle godine.

Iako je prošlih dana bilo reči da ove mlade Nišlijke neće putovati u Južnoafričku Republiku zbog nedovoljnih finansijskih sredstava, Grad Niš i dva donatora su pomogli u poslednjem času. Niš će sa 170.000 dinara pomoći da Irena i Anđela odu na Olimpijadu, a po 30.000 dinara donirali su OŠ "Vožd Karađorđe" (Irenina bivša škola) i Opština Medijana.

- Rešen je problem, deca idu na Olimpijadu. A nama ostaje da im držimo palčeve - rekla je Olga Dragojlović, direktorka gimnazije "Svetozar Marković".

Petnaestogodišnje Irena i Anđela će u Durban krenuti 30. novembra preko Pariza, a Olimpijada traje od 1. do 10. decembra gde će biti ko 300 učenika iz pedesetak zemalja sveta.

- Ovo mi je prvo međunarodno takmičenje. To mi je prilika da upoznam mnogo vršnjaka iz različitih zemalja. Zadaci neće biti toliko teški, slične smo i radili na republičkom i na Srpskoj fizičkoj Olimpijadi - rekla je Irena Đorđević, učenica specijalnog odeljenja za fiziku niške gimnazije "Svetozar Marković".

Učesnici Olimpijade imaće tri radna dana, koji neće biti za redom. Prvog dana radiće teorijske zadatke, drugog zadatke na zaokruživanje, a trećeg eksperiment. Eksperiment se radi u grupi od po tri učenika iz iste države.

- Spremali smo se dobro, ali ne očekujem ništa posebno. Videćemo i kakvi će zadaci biti i kakvi su ostali takmičari. Nema opterećenja niti prevelikih očekivanja. Ova Olimpijada mi pruža i veću mogućnost da kasnije upišem neki koledž u inostranstvu uz stipendiju - rekla je uz osmeh Irena.

Zadatke će naši takmičari da rade na srpskom, pa sa te strane neće biti problema u razumevanju.

Irena i Anđela su još jedan u nizu bisera koje Niš ima i treba da neguje. Obrazovanje u inostranstvu je odlična prilika za ove učenice, ali i rizik da ostanemo bez takvih talenata. A na Olimpijadi im želimo svu sreću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: