Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 24. 4. 2013.

| Društvo

Niške gimnazije ne daju svoja odeljenja

Autor:N. T.Izvor:Južne vesti
lekic-i-sanja.jpg
Nebojša Lekić i Sanja Janačković

Forum niških gimnazija očekuje da odlukom Minsitarstva prosvete ne bude smanjen broj odeljenaj u gimnazijama za narednu školsku godinu, ali da je, u suprotno, spreman da brani svoj stav, kaže član Foruma, Nebojša Lekić.

Ministarstvo prosvete ovih dana odlučuje o tome koliko će slobodnih mesta u srednjim školama biti ponuđeno osmacima za upis.

Pošto na područiju Školske uprave u Nišu ima skoro 700 osmaka manje nego prošle godine, predloženo je ukidanje 22 odeljenja u srednjim stručnim školama i po jednog odeljenja u sve četiri niške gimnazije i po jednog u gimnazijama u Aleksincu, Pirotu i Blacu. Direktor niške Gimnazije „9. maj“ Nebojša Lekić kaže da očekuje da odluka ministarstva bude realna.

- Realna odluka je da škole koje su poslednjih godina napravile značajni pomak u interesovanju, u kvalitetu rada, ne mislim tu samo na gimnazije, u Ministarstvu sagledaju u odnosu na nekoliko poslednjih generacija i da vide koliki je pritisak učenika na te škole, kolika je zainteresovanost i da, jednostavno, takvim školama omoguće da ostvare realni plan upisa - rekao je Lekić i dodao da je, prema statistici, veći pritisak učenika za upis u niške gimnazije, nego na sve beogradske, a samim tim i prag znanja potreban za upis.

Kao glavni argument da u gimnazijama ne treba da bude smanjen broj upisnih mesta u odnosu na prethodnu godinu, Lekić navodi da bi to, kroz četiri godine, direktno ugrozilo fakultete Univerziteta u Nišu.

- Nije svejedno da li dobijate učenike koji su spremni za nastavak rada, ili one učenike koji su možda imali neke propuste kroz srednje stručno obrazovanje. Dekani fakulteta su to uvideli i oni su bili zatečeni, prosto nisu mogli da veruju da to može gimnazijama da se uradi, znajući za strategiju obrazovanja do 2020. koja, shodno kritikama EU da je malo gimnazijskih učenika u Srbiji, predviđa da ih bude 39.7%, u donsou na sadašnji prosek od 24 %. A na teritoriji Školske uprave u Nišu je taj prosek i manji - rekao je Lekić. 

Na pitanje da li u gimnazijama štite interese učenika ili svoj nastavni kadar od gubitka časova, i da bi ukidanje bar po jednog odeljenja u gimnazijama, raspodelilo “teret” na sve škole podjednako i uticalo da gubitak fonda časova nastavnika u srednjim stručnim školama gde su odeljenja već ukinuta, bude manji, Lekić odgovara:

- Ne delim na stručne škole i gimnazije, svi smo u istim problemima, ali mislim da nekako imamo jaču arguemntaciju, jer iza nas stoje fakulteti, čitav Univerzitet, koji sun am dali podršku I direktno zavise od nas.

Lekić dodaje da imaju i lokalnu političku podršku, a da su i Saveti roditelja u gimanzijama pokrenuli potpisivanje peticije koja će biti upućena Ministarstvu.

Opširnije u emisiji “15 minuta”. 

"15 minuta" - 24.april 2013 - gost Nebojša Lekić, Forum niških gimnazija

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Перица Мали

    14:52 // 25. 4. 2013.

    Не видим зашто правити разлику између школа. Да ли била гимназија или стручна обе пружају средњи степен образовања. Нема аргумената за фаворизацијом гимназија. Због такве накарадне фаворизације, ћемо ускоро затворити машински, електротехнички, електронски, математички факултет. Остаће факултети друштвених наука и образоваће омладину која у сиромашном друштву без индустрије и технологије неможе запослити а још мање платити таква занимања. Да ли знате колико има правника у држави, колико адвоката,адвокатских приправника,и свих осталих који се баве правом а никада мање правде у држави није било.А сви они живе на грбачи сиромашногнезапосленог грађанина. Стратегија образовања до 2020.је утопија и давно преваѕиђени акт. Па препишите са запада ако не умете да сами смислите. Какве су то небулозе о 30-35 ђака у оделењу, где то још у свету има. И још милион небулозних ствари у просвети. Направите форум, питајте децу, родитеље, укључите стручну јавност и направите систем образовања за будућност.

  • hedonist

    12:12 // 25. 4. 2013.

    @ M.... Da li bi vas komentar bio isti,da kojim slucajem treba da vam dete ili unuce krene u srednju skolu?zbog cega treba kaznjavati buduce srednjoskolce i dobre djake,jer je pao natalitet,pobogu!mi lecimo posledice,a ne uzroke,prema tome,komentar vam je cist promasaj,a ti koji vam daju pluseve su protiv prosvetnih radnika,za decu ih bas briga!

  • ;)

    12:07 // 25. 4. 2013.

    Gimnazijalci spremni odlaze na fakultet, a ucenici srednje strucnih skola nespremni?! Nedeljni fond casova u prvom razredu gimnazije je 32 casa, a u sss 35-39 casa. Imaju podjednak fond casova matematike, s tim sto klinci u stucnim skolama imaju i strucne predmete. Treba se boriti za odeljenja od 15-20 ucenika, a ne da komsiji crkne krava. Kada nislije krenu stopama beogradjana nece ni ovde niko juriti da dete ostavi bez zanata i da, ukoliko ne zavrsi fakultet, bude na birou samo jos jedan bez zanimanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: