Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 24. 4. 2013.

| Društvo

Niške gimnazije ne daju svoja odeljenja

Autor:N. T.Izvor:Južne vesti
lekic-i-sanja.jpg
Nebojša Lekić i Sanja Janačković

Forum niških gimnazija očekuje da odlukom Minsitarstva prosvete ne bude smanjen broj odeljenaj u gimnazijama za narednu školsku godinu, ali da je, u suprotno, spreman da brani svoj stav, kaže član Foruma, Nebojša Lekić.

Ministarstvo prosvete ovih dana odlučuje o tome koliko će slobodnih mesta u srednjim školama biti ponuđeno osmacima za upis.

Pošto na područiju Školske uprave u Nišu ima skoro 700 osmaka manje nego prošle godine, predloženo je ukidanje 22 odeljenja u srednjim stručnim školama i po jednog odeljenja u sve četiri niške gimnazije i po jednog u gimnazijama u Aleksincu, Pirotu i Blacu. Direktor niške Gimnazije „9. maj“ Nebojša Lekić kaže da očekuje da odluka ministarstva bude realna.

- Realna odluka je da škole koje su poslednjih godina napravile značajni pomak u interesovanju, u kvalitetu rada, ne mislim tu samo na gimnazije, u Ministarstvu sagledaju u odnosu na nekoliko poslednjih generacija i da vide koliki je pritisak učenika na te škole, kolika je zainteresovanost i da, jednostavno, takvim školama omoguće da ostvare realni plan upisa - rekao je Lekić i dodao da je, prema statistici, veći pritisak učenika za upis u niške gimnazije, nego na sve beogradske, a samim tim i prag znanja potreban za upis.

Kao glavni argument da u gimnazijama ne treba da bude smanjen broj upisnih mesta u odnosu na prethodnu godinu, Lekić navodi da bi to, kroz četiri godine, direktno ugrozilo fakultete Univerziteta u Nišu.

- Nije svejedno da li dobijate učenike koji su spremni za nastavak rada, ili one učenike koji su možda imali neke propuste kroz srednje stručno obrazovanje. Dekani fakulteta su to uvideli i oni su bili zatečeni, prosto nisu mogli da veruju da to može gimnazijama da se uradi, znajući za strategiju obrazovanja do 2020. koja, shodno kritikama EU da je malo gimnazijskih učenika u Srbiji, predviđa da ih bude 39.7%, u donsou na sadašnji prosek od 24 %. A na teritoriji Školske uprave u Nišu je taj prosek i manji - rekao je Lekić. 

Na pitanje da li u gimnazijama štite interese učenika ili svoj nastavni kadar od gubitka časova, i da bi ukidanje bar po jednog odeljenja u gimnazijama, raspodelilo “teret” na sve škole podjednako i uticalo da gubitak fonda časova nastavnika u srednjim stručnim školama gde su odeljenja već ukinuta, bude manji, Lekić odgovara:

- Ne delim na stručne škole i gimnazije, svi smo u istim problemima, ali mislim da nekako imamo jaču arguemntaciju, jer iza nas stoje fakulteti, čitav Univerzitet, koji sun am dali podršku I direktno zavise od nas.

Lekić dodaje da imaju i lokalnu političku podršku, a da su i Saveti roditelja u gimanzijama pokrenuli potpisivanje peticije koja će biti upućena Ministarstvu.

Opširnije u emisiji “15 minuta”. 

"15 minuta" - 24.april 2013 - gost Nebojša Lekić, Forum niških gimnazija