Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 28. 5. 2013.

| Društvo

Niške javne česme "presušile"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Česma-kej
Česma na keju kod Mosta mladosti

Dok se dogovara o izgledu i lokacijama 17 novih česama u gradu, koje će u Nišu biti izgrađene kao obeležje 17 vekova od Milanskog edikta, većina onih koje već postoje ne radi.

Neke su isključene zbog dugova opština prema preduzeću "Naisus", a neke su i oštećene, pa su neophodni i dodatni troškovi popravke. 

Osim Čairske česme, koja je na Trg kralja Milana premeštena pre 6 godina, nijedna u užem centru ne radi. 

Neispravna česma u Tvrđavi, jedna kod Banovine i druga kod tvrđavskog mosta sigurno neće raditi ovog leta jer, kako nam je rečeno u Opštini Crveni Krst, one već nekoliko godina nisu ni priključene na vodovodnu mrežu. IMG-3530

- Nemoguće je popraviti ove tri česme zato što je cela vodovodna mreža izvučena. Najbliža voda do njih je sa druge strane mosta. Tačno je da Tvrđava treba da ima vodu za građane, ali to u ovom momentu nije moguće - rekao je Saša Stamenković, šef službe za odnose sa javnošću u GO Crveni Krst.

Ne rade ni česme u parku kod suda, kod Oficirskog doma, Crkve svetog Luke, na platou ispred "Kalče". Vode nema ni na česmi na Trgu kralja Milana, u parku kod Saborne crkve, ni na Doninoj česmi. Radi jedna na Palilulskoj rampi, Svetinikolska, kao i dve koje se nalaze u sklopu fontane na amfiteatru u parku "Čair". Voda ne teče ni na popularnom čairskom "pužu".

Jedna na keju kod Jagodin-male, čiji su odvodi do pre mesec dana bili zapušeni, očišćena je i ponovo u funkciji.

Česma na šetalištu na keju kod hotela "My place" radila je tokom čitave zime, ali sada ni na njoj nema vode.

- Nisam primetila da je zimus iko pio vodu sa nje, a prolazim tuda svakog dana. Sada kad nam je stvarno potrebna ona ne radi, a jasno je da je ispravna - kaže Tamara Milosavljević koja živi u blizini. 

IMG-3545 Česma u čairskom parku Čak 9 od 10 neispravnih česama nalazi se na teritoriji Opštine Medijana koja sprovodi projekat "17 česama za 17 vekova hrišćanstva". Tamo kažu da su i zbog postojećih problema i planirane izgradnje novih česama u toku dogovori sa JKP Naisus i gradskom upravom. 

- Glavni razlozi što česme ne rade su dugovi, nerešena ranija potrošnja i neispravni vodomeri. Komisija vodovoda i opštine obišla je sve česme da utvrdi stanje. Nadam se da ćemo se na sledećem sastanku dogovoriti kako da rešimo problem - kaže Zoran Stojanović, zamenik predsednika Skupštine Opštine Medijana.

Stojanović, koji je član komisije za rešenje problema potrošnje vode na javnim česmama i njihovo održavanje, ističe da postoje tri moguća rešenja.

Jedan od njih je da se za njihovo renoviranje i potrošnju vode izdvoji novac iz gradskog budžeta, drugi da se nadležnost vrati na Upravu za javne komunalne delatnosti kao što je bilo do 2007. godine, a treći da se potrošnja obračunava po nižoj od tržišne cene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Двери Ниша

    13:27 // 29. 5. 2013.

    Свака част за репортажу! Ово су теме за све нас.

  • Miša

    12:17 // 29. 5. 2013.

    Ima još česama koje niste slikali, a koje ne rade, recimo (raskrsnica Nade Tomić i Nikole Pašića):
    http://imageshack.us/photo/my-images/255/imagejss.jpg/

  • Jagodinmalac

    09:30 // 29. 5. 2013.

    Ne bi ni ona na keju kod jagodin male bila cista nego se skupili mestani i napravili akciju ciscenja, da se cekalo na komunalce jos bi stajala potopljena!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: