Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 19. 5. 2022.

| Društvo

Niške škole još bez sredstava za higijenu, od Grada dobile ime firme od koje moraju da ih kupuju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Učenice
Firma izbarana, čeka se na potpisivanje pojedinačnih ugovora; Ilustracija; Foto: EU info centar

Nakon pisanja Južnih vesti o tome da škole od prošle godine ne dobijaju sredstva za higijenu i kancelarijski materijal, gradska vlast je reagovala i školama poslala eksel tabelu da popune šta im nedostaje i ime firme od koje moraju da kupuju hemiju i pribor u naredne dve godine. U pojedinim školama nezadovoljni su ponuđenim i još jednom negoduju što ne mogu sami da odlučuju već je nabavka centralizovana.

Okvirni sporazum obavezuje sve javne ustanove koje su obuhvaćene centralizovanom javnom nabavkom da potpišu ugovore sa niškom firmom koja je odabrana da ih snabdeva priborom i sredstvima za higijenu.

Za isporučioca sredstava i pribora za higijenu na tenderu je odabrana niška firma “Nataly Drogerija TR”, a sa njom će 54 niške javne ustanove potpisati pojedinačne ugovore u trajanju od 2 godine. tttt Škole su se izjašnjavale o tome imaju li dovoljno sredstava za higijenu; foto/ilustracija: T. T.

Iz jedne škole objašnjavaju da se sa većinom proizvoda koji su u ponudi niške firme, do sada nisu susretali, kao i da se na taj način ne gledaju potrebe samih ustanova.

Trebalo je da se javna nabavka sprovede na osnovu specifikacija koje smo im dostavili od prethodnih nabavki, sada vidimo da u ponudi imamo uglavnom neke preparate i prizove turskih ili manje poznatih prozvođaća, pa sumnjamo i u kvalitet. Možda su jeftiniji, ali ko zna koliko efikasni ili se brzo troše - kaže zaposlena u jednoj školi.

Takođe, ističe da je sada sva odgovornost i pored centralizovane javne nabavke na školi ukoliko dođe do nekog spora sa dobavljačem, jer se potpisuju pojedinačni ugovori.

Dan nakon što je ovaj sporazum donešen, direktori škola dobili su eksel tabelu kao upitnik u kome je trebalo da se izjasne o tome da li se sprovode mere zaštite od epidemije, imaju li dovoljno sredstava za higijenu i da li škola ima dovoljno finansijskih sredstava od lokalne samouprave za održavanje higijene.

Mescima nisu sprovodili nabavku i nisu nas kontaktirali dok stvar nije dospela u javnost, sad su nam poslali upitnik i većina direktora se izjasnila da nema dovoljno sredstava za higijenu, kad su shvatili da je potrebno da ostave komentar, počeli su da menjaju u “da”. Oni koji su se izjasnili sa “ne” naveli su da nije bilo javne nabavke - kaže sagovornica.

Prosvetna radnica ovaj potez tumači kao pritisak na direktore koji su se našli u nazavidnom položaju, a mnogi su se kaže, neiskreno izjasnili kako se ne bi zamerili čelnicima grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M. R

    18:58 // 22. 5. 2022.

    Gradska uprava nema higijeni carke. Radnici čiste, nose djubre po kontejnerima, neki skupe novac pa plate da neko ocisti. Bruka živa! Na koronu, na ove bolesti, gde je inspekcija?!Žene vode grad a sve strokavo! Ludilo!

  • Miloš

    12:34 // 20. 5. 2022.

    Dok škole gore, većnica se češlja.

  • Dare

    12:18 // 20. 5. 2022.

    Pre će te dobiti sedmicu na LOTOU
    nego isporuku sredstava za higijenu sumnjivog kvaliteta od navedenog snabdevača.

    Pa škole SREĆNO vam bilo!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: